Ποιες είναι οι ιδανικές αναλογίες; Τι δείχνει η περίμετρος γλουτών και μέσης για το σώμα σου;

“H ομορφιά υπόκειται στις επιταγές της μόδας, οπότε μια όμορφη γυναίκα της Βικτωριανής Εποχής δεν είναι ακριβώς η επιτομή της ομορφιάς σήμερα. Άρα η ομορφιά είναι κάτι που αλλάζει με το χρόνο” ανέφερε κάποτε ο Karl Lagerfeld! Αυτά από τον κύριο της μόδας περί ομορφιάς και τέλειων αναλογιών! Γιατί οι διαιτολόγοι έχουν ΚΑΠΩΣ διαφορετική οπτική! Πάρε τη μεζούρα μέτρησε τις δικές σου αναλογίες και δες τι σημαίνει για το σώμα και την υγεία σου.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξέρεις τι σου γίνεται.

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΩΝ ΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ
Τα τελευταία χρόνια υψηλή διαγνωστική αξία απέκτησε η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης και η διαίρεση της με αυτή των γλουτών, που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε την κατανομή του σωματικού λίπους στο σώμα.

Πως υπολογίζεται: Με μία απλή μεζούρα μέτρησε τις περιμέτρους της μέσης και των γλουτών και διαίρεσέ τες μεταξύ τους.

– Για παράδειγμα γυναίκα με περίμετρο μέσης 79cm και περίμετρο γλουτών 100cm έχει λόγο περιμέτρων μέσης προς γλουτούς (waist to Hip Ratio-WHR) 0.79.

Τι εκφράζει: Έχει αποδειχθεί ότι όταν το λίπος εντοπίζεται στο επάνω μέρος του σώματος (Ανδροειδής τύπος ή σωματότυπος μήλο), οι πιθανότητες εμφάνισης Καρδιολογικών Νοσημάτων είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες. Αντίθετα όταν το λίπος εντοπίζεται στην περιφέρεια (γλουτοί, κλπ.) οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ μικρότερες.

Τι πρέπει να ξέρουμε – Όταν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από 1.02 για τις γυναίκες και 1.07 για τους άνδρες τότε τα πράγματα θέλουν προσοχή. Κάτι τέτοιο εκφράζει κίνδυνο και αυξημένη προδιάθεση για εγκεφαλικά επεισόδια, για μεταβολικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τι πρέπει να κάνεις; Εάν βρισκόμαστε εντός τιμής επικινδυνότητας ο διαιτολόγος προτείνει αύξηση της φυσικής δραστηριότητας που θα εξομαλύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, σε συνδυασμό με διαιτολόγιο πλούσιο σε διαιτητικές – φυτικές ίνες και χαμηλό σε θερμίδες. Έτσι θα βοηθήσεις στη μείωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια τη μείωση της αναλογίας μέσης/γλουτών. Η αεροβική άσκηση έχει αποδείξει ότι συμβάλλει στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εάν η σχέση είναι μικρότερη από την αναμενόμενη τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά ο σωματότυπος είναι αχλάδι και από πλευράς πρόγνωσης υγείας μπορούμε να είμαστε ευτυχείς.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗΣ
Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από το λόγο της περιμέτρου της μέσης με αυτή των γλουτών, με δεδομένη την υψηλή επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα άτομα με αυξημένα επίπεδα της περιμέτρου μέσης, για διάφορα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Πως υπολογίζεται: Με μία απλή μεζούρα μετράμε την περίμετρο της μέσης, όπου αντιπροσωπεύει το λεπτότερο σημείο του κορμού.

Τι εκφράζει: Όταν το λίπος εντοπίζεται στο επάνω μέρος του σώματος (ανδροειδής τύπος ή σωματότυπος μήλο) οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων είναι μεγάλες.

Τι πρέπει να ξέρουμε: Τιμή Επικινδυνότητας – μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους Άνδρες
– μεγαλύτερη από 88 εκατοστά για τις Γυναίκες

Σε αυτές τις τιμές, υπάρχει κίνδυνος και αυξημένη προδιάθεση εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι πρέπει να κάνεις
; Εάν βρισκόμαστε σε τιμή επικινδυνότητας ο διαιτολόγος προτείνει αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες! Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και φυσικά της περιμέτρου της μέσης. Ταυτόχρονα η μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Read More

And More