Μπορεί το “Νησί” να έχει ρίξει αυλαία, η Σπιναλόγκα ,όμως, ξανά ζωντανεύει !

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της αναστήλωσης της Σπιναλόγκας, υπό την αιγίδα της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την επίβλεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης… Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπάγεται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

Η αναστήλωση της Σπιναλόγκας αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι το νησί έχει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Η μικρή οχυρή βραχονησίδα στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας αποτελεί ένα μνημειακό και ιστορικό παλίμψηστο που διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ενετικής και της οθωμανικής περιόδου, και ανήκει στα μνημεία που κατά τον 20ό αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εγκλεισμού. Το νησί κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα αποκτώντας διαφορετικές ταυτότητες.

Στο συνολικό έργο αναστήλωσης περιλαμβάνονται ειδικές εργασίες στο ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος, εργασίες καθαρισμών, στερεώσεων και συμπληρώσεων. Οι εργασίες της τοιχοποιίας θα γίνουν στο μέγιστο σωζόμενο ύψος, καθώς και η συντήρηση των παλιών επιχρισμάτων. Όπου χρειάζεται, θα επέμβουν ώστε να γίνει καθαίρεση χαλαρής λιθοδομής, διαλογή και καθαρισμός λίθων, λάξευση λίθων για αναδόμηση των λιθοδομών και των τουφεκιοθυρίδων, καθώς και ενίσχυση των θεμελίων. Στη δυτική πλευρά της Σπιναλόγκας θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εργασίες, όπως καθαρισμός, διερεύνηση, στερεώσεις τοιχοποιίας και ξερολιθιών.

Στο θολωτό κτίριο προβλέπεται να γίνει αποχωμάτωση και αποκάλυψη με παράλληλη αντιστήριξη και στερέωση. Στο Νοσοκομείο του Λεπροκομείου θα γίνει καθαρισμός και ερευνητικές τομές και στερέωση των τοίχων. Επίσης, στις δεξαμενές του Αγ. Παντελεήμονα και στον προμαχώνα θα γίνει επικάλυψη των θόλων με αστρακάσβεστο και τα πλυντήρια του Λεπροκομείου θα στερεωθούν και θα αποκατασταθούν.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.800.000 ευρώ και οι εργασίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια !

Read More

And More