Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά και αυτή την εβδομάδα στις δικές σας απορίες για την υγεία των παιδιών!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών και από τον πρώτο μήνα κοιμάται σε ύπτια θέση με το κεφάλι της πότε αριστερά και πότε δεξιά. Η ανησυχία μου είναι μήπως τελικά θα πρέπει να είναι και το σωματάκι της γυρισμένο στην αριστερή ή δεξιά θέση και όχι ύπτια”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτό που ισχύει διεθνώς αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι το μωρό να κοιμάται στο πλευρό και μάλιστα πότε στη μία μεριά και πότε από την άλλη για να μη στραβώσει το κεφαλάκι του. Πολύ πιθανόν τα επόμενα χρόνια να θεωρήσουμε ότι είναι σωστή και η ύπτια θέση με το κεφάλι πότε δεξιά και πότε αριστερά. Όμως σήμερα αυτό ισχύει για την ασφάλεια του παιδιού και αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε. Συνήθως, για να “ακινητοποίησουμε” το μωρό στην πλάγια θέση βάζουμε κάποιο στήριγμα στην πλατούλα του, δηλαδή μία κουβερτούλα διπλωμένη ή κάποιο σφηνάκι από αυτά που πωλούνται στο εμπόριο.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θα ήθελα για ακόμη μία φορά την πολύτιμη συμβουλή σας. Έχω 2 αγοράκια, 2,5 και 1,5 ετών και το πρόβλημά μου είναι με τον μεγάλο μου. Ενώ είναι ένα πολυ ευαίσθητο και αρκετά ήρεμο παιδάκι, αντιμετωπίζουμε εδώ και μεγάλο διάστημα σημάδια επιθετικότητας προς τον αδερφό του και την ξαδερφούλα του (2,5 χρονών επίσης). Τους σπρώχνει συνήθως χωρίς λόγο και τους φωνάζει πολύ! Με όποιο άλλο παιδάκι κι αν βρεθεί δεν θα σπρώξει ούτε θα το χτυπήσει, ακόμα κι αν του πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι. Έχω εφαρμόσει τη μέθοδο με την τιμωρία για 2 λεπτά, τού εξηγώ γιατί τον έβαζα, ζητάει συγνώμη και μετά από λίγο πάλι τα ίδια! Στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί είτε έχει δίκιο είτε όχι όλοι σε αυτόν φωνάζουν λόγω του ότι σπρώχνει. Επίσης δεν θέλω να αρχίσει και ο μικρός τα ίδια διότι ό,τι βλέπει αρχίζει σιγά σιγά και το κάνει (τις φωνές τις άρχισε ήδη). Να αναφέρω ότι ποτέ δεν ξεχωρίσαμε τα παιδιά μας ούτε δώσαμε περισσότερη προσοχή στον μικρό. Είναι πολύ ανεξάρτητο μωράκι, περπάτησε 9 μηνών κι έτσι το παιχνίδι μεταξύ τους ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Επίσης ο μεγάλος μου ό,τι κι αν μού ζητήσει θα δώσει πάντα από μόνος του και στον αδερφό του. Θα ήθελα τις συμβουλές σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι η κλασική περίπτωση των αδελφών που σε αυτή την ηλικία δεν είναι ούτε μεγάλα ούτε μικρά και συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Έχετε δύο παιδάκια που το καθένα από αυτά προσπαθεί να πάρει μέσα στην οικογένεια παραπάνω από το 50% είτε αυτό είναι σε αγάπη είτε είναι σε υλικά αγαθά. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή και σιγά σιγά αυτό θα περάσει. Συμπεριφερθείτε με διακριτικότητα και αγάπη, μη δείχνετε ότι είναι τόσο πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι το παιδί συμπεριφέρεται με επιθετικότητα, διότι έτσι του προκαλείτε περισσότερο την προσοχή και συνεχίζει να κάνει αυτό που νομίζει αυτό. Συνήθως όταν τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και αναγκάζονται να μπουν στην ομάδα και να κοινωνικοποιηθούν αρχίζουν πλέον να σταματούν την επιθετικότητα και να συμμορφώνονται.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα μωρό που σε λίγες μέρες χρονίζει, και που δυσκολεύεται πολύ με τον βραδινό ύπνο. Κοιμάται ύστερα από μεγάλες προσπάθειες αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα, π.χ. γάλα, μπανάκι, ατελείωτες βόλτες με το καρότσι, το αμάξι κ.τ.λ. Να σημειώσω ότι όλη μέρα είναι ορεξάτο για παιχνίδι και φαγητό, πολύ χαρούμενο και κοιμάται συνολικά δύο ώρες το μεσημέρι. Είμαστε σε απόγνωση! Τι μας συμβουλεύετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Για να δώσετε μια λύση, θα πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα πρώτα να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το μεσημεριανό ύπνο του μωρού σας. Δύο ώρες είναι αρκετές το μεσημέρι για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δύναμη και να αργήσει να σας κοιμηθεί το βράδυ. Κόψτε τον μεσημεριανό ύπνο σταδιακά: την πρώτη μέρα ξυπνήστε το στη 1,5 ώρα, μετά από δύο μέρες στη 1 ώρα και έτσι σιγά σιγά θα νυστάζει και θα κουράζεται και θα αναγκαστεί να κοιμηθεί πιο νωρίς το βράδυ.

Ερώτηση
“Θα χρειαστώ για άλλη μια φορά τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω μια κόρη 30 μηνών και αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα: όταν βρεθεί σε ανοιχτό χώρο τρέχει και φεύγει από κοντά μου χωρίς να την νοιάξει πού είμαι. Π..χ. είμαστε σε καφετέρια σηκώνεται και φεύγει τρέχοντας χωρίς να ενημερώσει κανέναν, απλά τρέχει. Η συμπεριφορά της με έχει τρομοκράτησει”.

Απάντηση
Είναι κάτι που το συναντούμε πάρα πολύ συχνά στα παιδάκια που είναι ζωηρά και ενδιαφέρονται πολύ για το περιβάλλον τους. Θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο ανησυχητικό καθώς φαίνεται ότι έχετε ένα παιδάκι το οποίο κάνει “δημόσιες σχέσεις”. Θα πρέπει σαν γονείς που είστε και κηδεμόνες του να είστε από κοντά να το προσέχετε και φυσικά συνεχώς να το συμβουλεύετε ώστε κάποια στιγμή να μπει ένα μέτρο στη συμπεριφορά του τουλάχιστον όσον αφορά στους κινδύνους που υπάρχουν γύρω του.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών και τους τελευταίους μήνες παρατήρησα ότι το άσπρο στα μάτια της κιτρινίζει. Της έκανα εξετάσεις και έχει την έμμεση χολερυθρίνη αυξημένη. Περιμένω κι άλλες εξετάσεις, για πιθανό σύνδρομο Gilbert. Τι είναι αυτό; Κάναμε και υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, όλα καλά, δεν έχει αναιμία, ούτε αιμόλυση, τα ούρα καθαρά και οι υπόλοιπες εξετάσεις. Τις προάλλες αρρώστησε και είχε γίνει κατακίτρινη, μάτια και σώμα μέχρι να γίνει καλά. Θα περιμένω νέα σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το σύνδρομο Gilbert είναι μία οικογενής “πάθηση” όπου ένα άτομο μπορεί να έχει αυξημένη την χολερυθρίνη, δηλαδή να έχει λίγο ίκτερο χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό του παιδιού. Συνήθως για να υπάρχει αυτό το σύνδρομο και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας το έχει και έχει κληρονομηθεί.

Ερώτηση
“Η μικρή μου που είναι 12 μηνών εδώ και 1 μήνα δεν τρώει καθόλου το μεσημεριανό της. Έχω δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές (μη αλεσμένα, άλλες γεύσεις κλπ ή να την αφήσω νηστική για πολλές ώρες) αλλά αρνείται να φάει και σφίγγει τα χείλια όταν πλησιάζει το κουτάλι. Τα άλλα γεύματα τα τρώει κανονικά, ενώ τις αρέσει πολύ και το ψωμί. Κάνει κακό αυτό στην ανάπτυξή της και τι μπορώ να κάνω; Μπορεί να φταίει που βγάζει δόντια; Είναι 8.800 κιλά, 73 εκ. ύψος και γεννήθηκε 2.870”.

Απάντηση
Τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία περνούν πολλές φάσεις ιδιομορφίας στο φαγητό τους. Και τα δόντια μπορεί να δημιουργήσουν μία ιδιορρυθμία. Όμως το πιο συνηθισμένο απ΄ όλα είναι ότι βαριούνται να μασήσουν ή βαριούνται τις τροφές. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι σιγά σιγά να μειώσετε τις τροφές που της αρέσουν ώστε εφόσον είναι ένα φυσιολογικό παιδί και πεινάει να αναγκαστεί να φάει και αυτά που εσείς νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι μέσα στη διατροφή της.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 2 μηνών και τα μάτια του δεν “συνεργάζονται”. Ο παιδίατρος μού είπε ότι θα φτιάξει αλλά εγώ ανησυχώ. Θα πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον οφθαλμίατρο;”

Απάντηση
Γενικά τα μωράκια μέχρι την ηλικία των 7 μηνών αλλά καμιά φορά και μέχρι 10 μηνών αλληθωρίζουν. Αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα καθώς οι μυες δεν είναι ακόμα πολύ δυνατοί για να σταθεροποιήσουν το βολβό του ματιού αλλά και επίσης επειδή η όρασή τους δεν είναι 100% οξεία ώστε να μπορούν να παρατηρούν το περιβάλλον τους. Εφόσον ο παιδίατρός σας σάς καθησυχάζει θα πρέπει να περιμένετε και μόνο σε περίπτωση που χειροτερέψει έντονα το πρόβλημα τότε θα πρέπει να το δει κάποιος παιδο-οφθαλμίατρος.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 18 μηνών, σταμάτησα να τη θηλάζω από 6 μηνών και τρώμε κανονικά τα φαγητά μας χωρίς κανένα πρόβλημα και το γάλα μας. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ξεχάσει το στήθος μου και το ζητάει επίμονα χωρίς να έχω γάλα εδω και αρκετούς μήνες (χρόνο). Στην αρχή πίστευα οτι θα το σταματήσει από μόνη της αλλα το συνεχίζει επίμονα αν και την έχω αφήσει και μόνη της στους γονείς μου για μέρες. Εμένα δεν με πειράζει απλά θέλω να ξέρω αν είναι σωστό. Δεν το πιπιλίζει πολλή ώρα και δεν έχει πάρει πιπίλα. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Σίγουρα δεν είναι κάτι κακό και δεν θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό. Είναι μία συνήθεια. Χωρίς να σας πιάνει πανικός, προσπαθήστε σιγά σιγά να μειώσετε και το χρόνο που μένει το παιδί στο στήθος και το πόσο συχνά το κάνει. Είναι θέμα χρόνου να αποτοξινωθεί και να μην έχετε κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, χαίρετε. Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών, το οποίο θηλάζει και τρώει όλα τα γεύματα του κανονικά. Το βράδυ θηλάζει για τελευταία φορά γύρω στις 8:30 και κοιμάται, αν δεν κοιμηθεί τότε, χωρίς να θηλάσει ξανακοιμάται γύρω στις 9:30-10:00. Μετά ξυπνάει γύρω στις 2:30 και στις 5 το πρωί θηλάζει και κοιμάται μέχρι τις 6:30 το αργότερο. Να σημειώσω ότι δεν ξυπνά για γάλα γιατι το πρωινό γάλα το πίνουμε γύρω στις 8:00. Είναι φυσιολογικό για την ηλικία του; Πότε θα ξεκινήσουμε να τρώμε φαγητό το βράδυ; Αυτό ίσως βελτιώσει το βραδινο ύπνο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως τα περιγράφεις δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μωρό σου και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανησυχείς. Βραδινό φαγητό στα παιδιά συνήθως ξεκινάμε να τους δίνουμε μετά τους 12 μήνες της ζωής τους. Παρόλα αυτά πολλές φορές τα παιδιά θηλάζουν έστω και αν έχουν φάει βραδινό φαγητό. Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, είμαι νέα μανούλα με ένα μωράκι 19 μηνών. Από τότε που γεννήθηκε δεν αποχωρίστηκε ο ένας τον άλλο καθόλου. Είμαστε όλη μέρα μαζί και πάμε παντού μαζί. Θέλω να σας πω ότι μόλις γέννησα χώρισα κιόλας. Το μωράκι μου δεν κάθεται εύκολα με παππού-γιαγιά-μπαμπά. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν αρχίσω να το αποχωρίζομαι για λίγο μέσα στη μέρα μήπως με ξεχάσει; Μήπως πάψει να με θέλει όσο και τώρα; Σας ρωτάω γιατί αυτός είναι ο κυριότερος φόβος μου. Θέλω να βρω καμιά 4ωρη απασχόληση τις πρωινές ώρες και φοβάμαι μήπως και με ξεχάσει. Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το μωράκι σου να σε ξεχάσει και να σε αποχωριστεί επειδή για λίγες ώρες την ημέρα βρίσκεται στον παππού, στη γιαγιά ή ακόμα και σε παιδικό σταθμό. Έχει περισσότερη σημασία οι ώρες που βρίσκεσαι με το παιδί να είναι εποικοδομητικές και να σας συνδέουν δυνατά συναισθήματα. Μη φοβάσαι καθόλου, προσπάθησε να συνεχίσεις να κάνεις μία φυσιολογική ζωή και το μωράκι σου δεν πρόκειται ποτέ να σε ξεχάσει.

Read More

And More