Μπορώ να πίνω κόκκινο κρασί στη δίαιτα;

Παρόλο που δεν συνιστώ σε όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ να ξεκινήσουν να πίνουν, επισημαίνω ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τυπική ποσότητα αλκοόλ που σχετίζεται με τη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ισοδύναμη με 360ml μπύρα, 150 ml κρασί ή 45 Ml άλλου αλκοολούχου ποτού. Σε αντίθεση με την θετική επίδραση της μικρής εως μέτριας κατανάλωσης αλκόολ, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου κ.α. Η προστασία ή η βλάβη σχετίζονται περισσότερο με την ποσότητα ου αλκοόλ που καταναλώνεται παρά με το είδος του αλκοολούχου ποτού. Σε κάθε πρίπτωση, η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία οφείλεται τόσο στην αιθανόλη όσο και στις πολυφαινόλες που περιέχει.

Συμπερασματικά, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και το κρασί παρουσιάζει αρνητική πλευρά…Μεγάλες ποσότητες κρασιού σχετίζονται με τον αλκοολισμό, την αυξημένη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτωνμ την γενικευμένη σκελετική μυοπάθεια, την αλκοολική μυοκραδιοπάθεια, τον καρκίνο του οισοφάγου και φάρυγγα, την κίρρωση του ήπατος κ.λπ.

* Από το βιβλίο του Κλινικού Διατολόγου Διατροφολόγου Δημήτριου Γρηγοράκη “Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα Orac”, Εκδόσεις ΒΗΤΑ medical arts.

Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ

Read More

And More