Μήπως είναι μισογύνης; Μήπως απλά να προσπεράσεις;

Δουλεύεις, έχεις ήδη καταφέρει πολλά πράγματα στον επαγγελματικό τομέα, ζεις μόνη, είσαι οικονομικά ανεξάρτητη, έχεις το αυτοκίνητό σου, τη ζωή σου και ξαφνικά συναντάς έναν τύπο που βρωμάει ναφθαλίνη. Τα λεγόμενά του, περί ανωτερότητας των αντρών σε κάνουν έξαλλη και η συζήτηση μαζί του σε προκαλεί να τον ξεμαλλιάσεις…

“Ο μισογυνισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Βέβαια τότε εξέφραζε το ‘πνεύμα της εποχής’” σημειώνει η ψυχολόγος Εύη Βασιλείου. Σήμερα τι ακριβώς εκφράζει πέρα από τα απωθημένα και τους κομπλεξισμούς ενός προβληματικού ανθρώπου;

Οι γυναίκες είναι κατώτερες!
“Ο μισογυνισμός είναι ένα είδος σεξισμού. Για να μιλήσουμε λοιπόν για το μισογυνισμό πρέπει να έχουμε εικόνα του σεξισμού. Σεξισμός θεωρείταιι κοινώς η διάκριση εναντίον ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Μπορεί να αναφέρεται σε τρεις λεπτά διαφοροποιημένες συμπεριφορές:

-Την πεποίθηση πως το ένα φύλο είναι ανώτερο του άλλου
-Την πεποίθηση πως οι άντρες και οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικοί και ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται έντονα στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα σεξουαλικά δικαιώματα και το νόμο.
-Μπορεί επίσης να αναφέρεται απλά στο μίσος απέναντι στις γυναίκες (μισογυνισμός) ή λιγότερο κοινά, μίσος απέναντι στους άντρες (μισανδρισμός)”.
“Υπάρχουν αυτοί που μισούν όλες τις γυναίκες απλώς και μόνο επειδή ανήκουν στο γυναικείο φύλο, αυτοί που είναι απλώς προκατειλημμένοι με όλες τις γυναίκες, αλλά και αυτοί που μισούν κάποιες που δεν ανήκουν σε μια ορισμένη “αποδεκτή” κατηγορία” καταλήγει η ψυχολόγος.
Παρωχημένο, κουραστικό, εκνευριστικό… κι όμως υπάρχει!

Να ξεκαθαρίσουμε…

“Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άνδρες τριγύρω που χαρακτηρίζονται ως “μισογύνηδες” όμως το να κριτικάρει κανείς τη γυναικεία συμπεριφορά δεν είναι το ίδιο με το να μισεί τις γυναίκες. Υπάρχει σημαντική διάκριση μεταξύ των δύο όρων” διευκρινίζει η ψυχολόγος Εύη Βασιλείου.

Πώς να τον καταλάβεις…
Από ένα υπόκωφο γέλιο όταν μιλάει μια γυναίκα, από το κριτικό ύφος που έχει, από τα λεγόμενά του, από τη συμπεριφορά του.

“Μια μικρή διευκρίνιση εδώ… “Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι, όλες οι γυναίκες είναι ίδιες” δεν σημαίνει ότι είναι μίσανδρος ή μισογύνης. Να μην ξεχνάμε να διαχωρίζουμε τις κοινωνικές νόρμες, οι οποίες δεν χαρακτηρίζουν επί της ουσίας μια κατάσταση. Εάν για παράδειγμα εκφραστώ με αυτόν τον τρόπο, δεν σημαίνει ότι μισώ τους άνδρες. Την ίδια στιγμή μπορεί να τους λατρεύω και απλά να είμαι απογοητευμένη”.

“Συνήθως υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο του “μίσους”, χωρίς όμως αυτό να σηματοδοτεί απαραίτητα και την έναρξη του μισογυνισμού” συνεχίζει η ψυχολόγος.

“Μια τραυματική παιδική καταγραφή με μια γυναίκα στο επίκεντρο, μια ερωτική απογοήτευση όπως και πολλά άλλα θα μπορούσαν να είναι λόγοι για κάποιον να δικαιολογήσει μια τέτοια συμπεριφορά. Όμως τι λέτε; Θα θέλατε να το περιορίσουμε τόσο; Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκοι και υπάρχουν τόσοι λόγοι για μια κατάσταση, όσοι και οι άνθρωποι σε αυτή τη Γη”.

Τι να κάνεις

“Δεν μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει έναν μισογύνη μέσα στο πλήθος των ανθρώπων. Πλέον όλοι οι άνθρωποι έχουν μάθει να “κρύβονται” και να “κρύβουν” καλά τις αδυναμίες τους. Ενδεχομένως όλοι και όλες να κρύβουμε σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας έναν μισογύνη, μια μίσανδρο… Η ικανότητά μας όμως να ξεπερνάμε τις καταστάσεις και όχι να μας ξεπερνούν οι ίδιες είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας υγιούς συμπεριφοράς” εξηγεί η ψυχολόγος.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν δεν έχει καμία σημασία τι φταίει και ο άνθρωπος αυτός σε αντιμετωπίζει με μίσος. Δεν σε γνωρίζει, δεν σε ξέρει, δεν ξέρει τι άνθρωπος είσαι, αλλά είναι εχθρικός απλά και μόνο επειδή είσαι γυναίκα.
Τι κάνεις λοιπόν; Τον αγνοείς. “Εάν λοιπόν, ποτέ, συναντηθείτε με ένα τέτοιο άτομο και γίνεται στόχος κακόβουλων σχολίων, βλεμμάτων με καχυποψία, απλά προσπεράστε και χαμογελάστε με κατανόηση διότι μια διαφορετική συμπεριφορά τροφοδοτεί θετικά αυτά τα σχόλια και αυτή τη συγκεκριμένη αντίδραση απέναντι στο γυναικείο φύλο”.
Η ψυχολόγος είναι σαφής. Δεν αφήνεις περιθώρια. Ούτε φυσικά παλεύεις να του αλλάξεις γνώμη. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έρθεις αντιμέτωπη με το μίσος του. Άσε λοιπόν τον άνθρωπο με τα προβλήματά του και απομακρύνσου. Γιατί να χαλαστείς;

Read More

And More