Eurovision 2011! Οι χώρες που έφυγαν πικραμένες και η αλλαζονεία του γερμανικού κοινού…

Τι γεύση μας άφησε άλλη μια Eurovision; Η συζήτηση Eurovision είναι σαν το παραμμύθι δίχως τέλος. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Κι όμως αυτή τη φορά κάτι άλλαξε. Εντάξει οι συμμαχίες λειτούργησαν και πάλι, όμως τελικά το τραγούδι που αφήνει την καλύτερη εντύπωση πάτα βρίσκεται στην κορυφή. Γιατί ποιες συμμαχίες μπορεί να έχει το μικρό Αζερμπαϊτζάν σε μια Ευρώπη που δεν ξέρει καλά, καλά που πέφτει η χώρα;

ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ, ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Εκτός φυσικά από το γλυκό ντουέτο που μας έβαλε και πάλι σε ρομαντικό ρυθμό, υπήρξαν και άλοι μεγάλοι νικητές.

Η Ιταλία κατάλαβε πως δεν μπορεί να λείπει από τον διαγωνισμό και επέστρεψε με ένα τραγούδι jazz, έναν ερμηνευτή που τα έδωσε όλα στο πίανο και τη φωνή. Θέλεις μας έλειψε το ιταλικό ταμπεραμέντο; Θέλεις μας άρεσε αυτή η διαφορετική μελωδία σε ένα διαγωνισμό που μας είχε συνθήσει στον φραμπαλά και το glam; Η γειτονική Ιταλία σκαρφάλωσε στην 2η θέση.

Και φυσικά μια μεγάλη έκπληξη και νίκη ήταν και η Βοσνία Ερζεγοβίνη με τον Dino Merlin να εκπροσωπεί επάξια μια γενιά “μιας κάποιας ηλικίας”! Μια θέση στην 5άδα με λίγη βοήθεια από τους φίλους του, τους Σέρβους και το bloc της πρώην Γιουγκοσλαβίας να ψηφίζει “κατά συνείδηση!”

Άλλος ένας νικητής της βραδιάς ήταν ο πειραματισμός και τα νέα ακούσματα (νέα για τη Eurovision). Τα τραγούδια για πρώτη ίσως φορά δεν θύμιζαν καθόλου το ένα το άλλο. Πόσες βραδιές Eurovision δεν έκανες φιλότιμες προσπάθειες να βρεις τις διαφορές στο στιλ και τη μουσική ανάμεσα στα τραγούδια;

Η Δανία τόλμησε ένα pop/rock κομμάτι που δεν θυμίζει σε τίποτα το θεσμό. Η Γεωργία κινήθηκε επίσης σε πιο rock ρυθμούς και το στοίχημα θεωρείται πετυχημένο. 5η και 9η θέση για τις δύο χώρες και μια παρακαταθήκη για όσους πιστεύουν πως ένα καλό κομμάτι δεν θα “τραβήξει”, μόνο και μόνο επειδή οι Eurofans είναι αλλιώς μαθημένοι! Συζήτησε που αφορούσε και το δικό μας κομμάτι, το οποίο και δικαιώθηκε.

Στην αντίπερα όχθη τώρα των χαμένων θα πρέπει να βάλουμε πρώτα από όλα τα γραφεία στοιχημάτων. Ας δούμε τι θέσεις έδιναν και ποιους θεωρούσαν φαβορί! Τέσσερις αό τις δέκα χώρες για τις οποίες προέβλεπαν πως θα μπουν στην πρώτη δεκάδα, όχι μόνο δεν τα κατάφεραν αλλά βρέθηακν και σε πολύ χαμηλές θέσεις. Από την άλλη χώρες που βρέθηκαν από τους bookrers στα “τάρταρα” έκαναν την έκπληξη. Όπως για παράδειγμα η Ουκρανία που ερχόταν τελευταία στα στοιχήματα και τελικά κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Αν μιλήσουμε για χώρες, οι μεγάλοι χαμένοι είναι και πάλι οι Big 4 (πλην της πέμπτης Μεγάλης Χώρας), για τους οποίους πρέπει να αμφιβάλλουμε αν θα πρέπει να πιάνουν άδικα μια θέση στον τελικό της Eurovision. Γαλλία και Ισπανία κινήθκαν και πάλι πολύ χαμηλά (15η και 23η θέση αντίστοιχα) – παρά το γεγονός πως η εμφάνιση Τενόρου του Γάλλου Vasilly άγγιξε την Ελλάδα και του έδωσε το 12αρι – ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με το βαρύ του πρυοβολικό, το συγκρότημα των Blue δεν κατάφερε να μπει ούτε στη δεκάδα. Η τελευταία χαμένη της βραδιάς είναι αναμφισβήτητα η Lena της Γερμανίας, η οποία πίστεψε στην λογική του πλεοντεκτήματος της έδρας. Το αποτέλεσμα; 10η θέση!

Mεγάλη έκπληξη αποτέλεσε και το σκορ που έφερε η Ρωσσία και η Ουγγαρία. Δύο χώρες που έρχονταν πολύ ψηλά στα στοιχήματα. Φαίνεται τελικά πως όσα και να μας αποκάλυψε ο Ρώσσος “Sparrow”, με τις γυμνές φωτογραφήσεις και τις βουτιές στην πισίνα δεν ήταν αρκετά. Αρκέστηκε στην 16η θέση. Από την άλλη η εντυπωσιακή Kati από την Ουγγαρία μάλλον αδικήθηκε από το αποτέλεσμα που την έφερε μόλις 3 θέσεις από το τέλος στην 22η θέση.

Όσο διασκεδαστικοί και φιλόξενοι ήταν οι παρουσιαστές της βραδιάς, τόσο πικρή και αρνητική εντύπωση μας άφησε το κοινό της Γερμανίας. Σαφέστατα από τους ηττημένους της βραδιάς. Σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού δεν γιουχάρεις ποτέ καμία χώρα, όπως και με με όποιο κριτήριο και αν ψήφισε! Εμείς θα σας μάθουμε τρόπους αγαπητοί Γερμανοί; Και επιτέλους, θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθετε και να χάνετε!

Και φυσικά τα εύσημα θα πρέπει να δώσουμε και στην Μαρία Καζάκου, που έκανε την Ελληνική Μετάδοση της βραδιάς της Eurovision. Μετρημένη, έξυπνη με πολύ χιούμορ και διάθεση να κάνει τους τηλεθεατές να περάσουν καλά, η ραδιοφωνική παραγωγός της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς που φέρονται ως πολύπειροι της τηλεόρασης.

Λευτέρης Σαββίδης

Read More

And More