Ενώ προσέχω τι τρώω η ζυγαριά χτυπάει κόκκινο. Είμαι 1,68μ., τώρα ζυγίζω 90 κιλά. Τι να κάνω;

Ερώτηση
Είμαι 46 χρόνων, έχω θυρεοειδή και έχω κάνει ολική αφαίρεση. Παίρνω 10 χάπια ημερησίως, λόγω ασβεστίου και έχω τώτα και προ-εμμηνόπαυση. Ενώ προσέχω τι τρώω η ζυγαριά χτυπάει κόκκινο. Είμαι 1,68μ., τώρα ζυγίζω 90 κιλά. Τι να κάνω; Έχω και οστεονέκρωση στο ένα γόνατο! Κατά τα άλλα είμαι καλά. Τι να κάνω;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αφαίρεση θυρεοειδή σε συνδυασμό με τη προεμμηνόπαυση έχει μειώσει το μεταβολισμό σας και την απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα με την οστεονέκρωση η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πολύ πλούσια σε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, τυρί μικρά ψάρια/σαρδέλες ανάλατοι ξηροί καρποί). Μειώστε στο ελάχιστο την πρόλσηψη αλατιού και ζάχαρης, πίνετε άφθονα υγρά (2-3 λίτρα) και πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Η συχνότητα γευμάτων είναι πολύ σημαντική, η κατανάλωση ψαριού και τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι), καθώς επίσης να αποφεύγετε το φαγητό το βράδυ. Τέλος, λόγω της αφαίρεσης θυρεοειδή και της οστεονέκρωσης είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε ένα πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σας ρυθμίσει ακόμη περισσότερο και πιο συγκεκριμένα τη διατροφή σας.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

And More