Ο τελευταίος διάλογος του Σ. Γκιόλια με την γυναίκα του

Το “Πρώτο Θέμα” κυκλοφορεί σήμερα με εξώφυλλο τον αδικοχαμένο Σωκράτη Γκιόλια να κρατά στην αγκαλιά τον γιο του. Η εφημερίδα παρουσιάζει στους αναγνώστες πλούσιο ρεπορτάζ για το ποιος κρύβεται πίσω από την δολοφονία του δημοσιογράφου καθώς και τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με την συντροφό του.

Επίσης, κάνει αναφορά σε ένα 10σελιδο αφιέρωμα στους λόγους για τους οποίους σταμάτησε να λειτουργεί το blog troktiko.

“Σωκράτη, είναι κάποιοι που λένε ότι είναι αστυνομικοί, αλλά δεν φοράνε στολές”. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της γυναίκας του άτυχου δημοσιογράφου λίγο πριν τη δολοφονία του. Το κουδούνι του σπιτιού τους χτύπησε στις 5:30. Η γυναίκα του Σωκράτη σηκώθηκε με το πρώτο χτύπημα. Πήγε στο θυροτηλέφωνο και μέσα από την ασπρόμαυρη οθόνη είδε τρεις άνδρες που φορούσαν καπέλα τύπου τζόκεϊ και ειδοποίησε αμέσως τον Σωκράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αστυνομικούς που κατέφθασαν στον τόπο του εγκλήματος, η γυναίκα του είπε “Σωκράτη, είναι κάποιοι που λένε ότι είναι αστυνομικοί, αλλά δεν φοράνε στολές”. Ο δημοσιογράφος φέρεται να της απάντησε πως μπορεί να είναι σεκιουριτάδες ή δημοτικοί αστυνομικοί και κατέβηκε στην είσοδο. Εκεί όμως, ο χάρος του είχε στήσει καρτέρι και ο δημοσιογράφος δεν πρόλαβε να πει λέξη. Με το που έφθασε στην πόρτα της εξόδου, οι εκτελεστές άρχισαν να τον πυροβολούν και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε μια φωνή να λέει “Πάμε, πάμε!”.

Τίτλοι τέλους για το troktiko

Έπεσε η αυλαία για το δημοφιλές blog troktiko λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του εμπνευστή του Σωκράτη Γκιόλια. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, οι διαχειριστές του αποφάσισαν να ανεβάσουν την τελευταία ανάρτιση “για να μην υπάρξει συνέχεια…”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στα τελευταία κείμενα που αναρτήθηκαν στο ελληνικό blog σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα, τα μέλη του Troktiko αποχαιρετούν τον Σωκράτη και τους αναγνώστες γιατί όπως αναφέρουν “στο άκουσμα 16 πυροβολισμών και ο πιο δυνατός λυγίζει”.

Το troktiko που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια ήταν ιδέα του Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος φαίνεται πως είχε δει από νωρίς τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Προσπάθώντας να αλλάξει τα παραδοσιακά δεδομένα ενημέρωσης στοχοποιήθηκε έντονα από εκείνους που εκπροσωπούσαν παραδοσιακές πρακτικές, αλλά και από ένα μέρος του αναρχικού χώρου με αμφίβολο πολιτικό υπόβαθρο. Ο προφορικός λόγος που χρησιμοποιούσε, η συχνή επικοινωνία με τον κόσμο και η σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσά τους αύξησε την απήχηση του στο κοινό. Μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να μπει στα 40.000 δημοφιλέστερα sites και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις μετρήσεις της “Alexa”, μπήκε στην λίστα των 100 top sites στην Ελλάδα.

Τα δυο σενάρια για τη δολοφονία Γκιόλια

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια έχει φέρει τα πάνω κάτω στις αστυνομικές αρχές, οι οποίοι φτιάχνουν σενάρια και θεωρίες συνομωσίας για το τι είναι τελικά η “Σέχτα”. Από τη μια πλευρά, Αξιωματικοί τις Ασφάλειας με άκρες στη νύχτα αναφέρουν πως “Οι υπόθεση φωνάζει από μακριά. Μαφιόζικο συμβόλαιο θανάτου εκτελεσμένο από ποινικούς με πιστόλια που παρέλαβαν από άτομα του αντάρτικού πόλης”. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναλυτές κρυμμένοι πίσω από στοίβες φακέλων δίνουν άλλη εικόνα: “Η “Σέχτα” γεννήθηκε από πρώην μέλη του “Επαναστατικού Αγώνα” που στρατολόγησαν 4-5 άτομα από τα Εξάρχεια. Αναλαμβάνουν επιχειρήσεις χαμηλού ρίσκου σχεδιασμένες με προσοχή και έμφαση στη λεπτομέρεια”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αξιωματικός που ασχολείται με εγκλήματα και έφθασε από τους πρώτους στον ήσυχο δρόμο της Ηλιούπολης αποκαλύπτει στο ‘Πρώτο Θέμα” πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου. “Είναι ο ορισμός της μαφιόζικης εκτέλεσης. Πολλές σφαίρες για παραδειγματισμό, λεπτομέρειες από τη ζωή και την καθημερινότητα του θύματος, άριστος σχεδιασμός και συντονισμός από ανθρώπους που ζουν αφαιρώντας ζωές των άλλων”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το δεύτερο σενάριο θέλει τα δυο μέλη του “Επαναστατιού Αγώνα”, που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2007 να συνδέονται με τα όπλα που “εξαφανίστηκαν” μαζί τους και τη στρατολόγηση νεαρών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για μια ομάδα που δεν είναι ακόμη σε επιχειρησιακό στάδιο να πραγματοποιήσει χτυπήματα τύπου “17 Νοέμβρη” και πιθανότατα να έχει διασυνδέσεις με ομάδες ποινικών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργούν από κοινού.

Το δημοσίευμα από το “Πρώτο Θέμα”!

Ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο “Βήμα της Κυριακής”, μαρτυρία από νεαρό αντιεξουσιαστή σε ανώτερο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2009 φαίνεται να οδήγησε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε oρισμένα από τα μυστικά της οργάνωσης “Σέχτα Επαναστατών”. Σύμφωνα με αυτή την πηγή πληροφόρησης, η “Σέχτα Επαναστατών” ήταν κυρίως δημιούργημα ενός αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για ληστείες τραπεζών και σε αυτή συμμετείχαν δύο αδέλφια από τον Πειραιά: ένας 31χρονος αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί και για ληστείες και μια νεαρή κοπέλα που θεωρείται ιδιαίτερα δραστήρια στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Στον ίδιο κύκλο ανθρώπων συμπεριλαμβάνονταν ένας νεαρός αυστραλιανής καταγωγής και ένας ακόμη 25χρονος, στενός φίλος του κατηγορουμένου για ληστείες τραπεζών.

Τέλος, υπήρχαν αναφορές και για εμπλοκή ενός 30χρονου, ο οποίος είχε προσαχθεί για εμπρηστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας το 2008, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η ομάδα “Κομάντο Χρήστος Τσουτσουβής”.

Read More

And More