Οι μεταλλωρύχοι θα πρέπει να μείνουν θαμμένοι για τέσσερις μήνες!

Από χτες συγκλονίζει η είδηση ότι 33 μεταλλωρύχοι βρέθηκαν ζωντανοί κάτω από τη γη, στη Χιλή, μετά από 17 ημέρες!

Η είδηση προκάλεσε εθνική συγκίνηση χθες στη Χιλή και η εικόνα από τη μικροκάμερα που χρησιμοποίησαν οι αρχές για να ανιχνεύσουν τα έγκατα της γης έκανε τον γύρο του κόσμου, μαζί με το σημείωμα που απέστειλαν οι εγκλωβισμένοι, δεμένο σε γεωτρύπανο.

Ζητούμενο τώρα είναι η ψυχολογική υποστήριξή τους. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί να παραμείνουν «θαμμένοι» σε ένα καταφύγιο 50 τετραγωνικών μέτρων επί τέσσερις μήνες, ώσπου να ανοίξουν σήραγγες σε βάθος 700 μέτρων για τη σωτηρία τους.
«Μπόρεσα να τους δω χάρη στη βιντεοκάμερα. Διέκρινα οκτώ- εννέα άτομα που κουνούσαν τα χέρια τους, είχαν αναμμένους τους φακούς και φαίνονταν να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση» δήλωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο και να διατηρήσουν πνευματική διαύγεια και ηθικό ακμαίο, αφού θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες για τη διάνοιξη σήραγγας αρκετά μεγάλης, η οποία θα τους επιτρέψει να απεγκλωβισθούν.
Αυτό που χρειάζονται είναι πίστη και ομαδικότητα, υποστηρίζουν Γάλλοι ειδικοί. «Είναι πιο εύκολο να επιβιώσει κανείς όταν ανήκει σε ομάδα. Μόνος του μπορεί να οδηγηθεί στην απελπισία, να θεωρήσει ότι είναι χαμένος. Στην ομάδα, αν κάποιος αποκαρδιωθεί, οι άλλοι τον στηρίζουν» υπογραμμίζει ο σπηλαιολόγος Μισέλ Σιφρ, ο οποίος διαθέτει προσωπική εμπειρία εγκλωβισμού υπό ακραίες συνθήκες.

Read More

And More