Φθινόπωρο: Αλήθεια αδυνατίζει η πτώση της θερμοκρασίας;

Αποχαιρέτησες το καλοκαίρι με βαριά καρδιά. Παρόλα αυτά με κάποια μικρά και καθημερινά τρικ, θα κάνεις το φθινόπωρο σύμμαχο ενάντια στα περιττά κιλά…

Το φθινόπωρο, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή της θερμοκρασίας, κάνει τον οργανισμό να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Για να προσαρμοστεί λοιπόν στις νέες χαμηλότερες θερμοκρασίες κάνει περισσότερες καύσεις. “Η μετάβαση σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα μπρούσε να επιφέρει 2-3% περισσότερες καύσεις, μόνο από την πτώση της θερμοκρασίας” επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος.

Αυτό βέβαια θα συμβεί αν προσέξεις και δεν παρασυρθείς από το αίσθημα πείνας που δημιουργεί αυτή η πτώση της θερμοκρασίας. “Όσο κρυώνει ο καιρός, έχεις αυξημένο και το αίσθημα της όρεξης. Πολλές τέτοιες περιόδους βρίσκεσαι σε τραπέζι με φίλους που είχαν χαθεί την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υπερβάσεων, και πολλές φορές τρώμε περισσότερο από ότι πρέπει” εξηγεί ο κ. Μπερτζελέτος.

Η ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι επέστρεψες στη δουλειά, αλλά και τη ρουτίνα της καθημερινότητας λειτουργεί υπέρ της σιλουέτας σου. “Ξεκινάμε τη δουλειά! Η ρουτίνα σημαίνει ωράριο, κάτι που δεν μπορεί κανείς να τηρήσει το καλοκαίρι και το οποίο όμως είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπημένη διατροφή. Σε γενικές γραμμές φρόντισε:

– Να τηρείς ωράριο, κάτι στο οποίο βοηθά η δουλειά και
– Να έχεις ημερολόγιο διατροφής

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ

1. Ένα μήλο ημερησίως έχει περίπου 80 θερμίδες και 5 γραμμάρια φυτ. ινών, και θα σε κάνει να αισθανθείς υπέροχα. Επέκτεινε το ρεπερτόριο φρούτων – εκμεταλλεύσου την παρουσία σύκων, ροδιού, σταφυλιού. Χρησιμοποίησε όλα τα εποχικά φρούτα και λαχανικά στις ανάλογες υγιεινές συνταγές, πχ σπανακόρυζο, αποξηραμένα φρούτα κα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πιο πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. “Όσο πιο κοντά καταναλώνεται από την ώρα που βγαίνει από το φυτό οποιοδήποτε προϊόν, τόσο πιο πλούσια είναι η θρεπτική του σύσταση” επισημαίνει ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος. Το σταφύλι για παράδειγμα είναι καθαρό “ενεργειακό καύσιμο” για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ οι φυτοχημικές του ουσίες έχουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση.

2. Για μια μεγάλη δόση βιταμινών, μετάλλων και ινών, τρώτε περισσότερα πράσινα λαχανικά. Οι βιταμίνες θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που κάνουν την εμφάνισή τους αυτό τον καιρό. Ιδιαίτερα η βιταμίνη C και η Ε αντίστοιχα θα σε προστατέψουν από τα μικρόβια που παραμονεύουν.

“Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την θωράκιση του οργανισμού. Επίλεξε φρούτα όπως πορτοκάλι και ακτινίδιο και λαχανικά όπως σπανάκι! Το σπανάκι που κάνει την εμφάνισή του σιγά,σιγά, αλλά και το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι η ιδανική επιλογή. Βιταμίνη Ε βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο”

3. Άρχισε την ημέρα σου με δημητριακά ή χρησιμοποίησε μια υγιεινή συνταγή για να φτιάξεις μηλόπιτα με κανέλλα. Έτσι θα έχεις ένα συναίσθημα ευεξίας που θα διαρκέσει όλη την ημέρα.

4. Φτιάξε μια σούπα χορταρικών ή σούπα κοτόπουλου μια κρύα ημέρα. Ακόμη και τα ψάρια είναι συνήθως πιο φρέσκα τώρα το φθινόπωρο. “Τα ψάρια, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, είναι πιο φρέσκα και αποτελούν ιδανική επιλογή”.

5. Προτίμησε την αργή κουζίνα, χρησιμοποιώντας λαχανικά και όσπρια σε συνδυασμό με κρέας. Τέτοιου είδους συνταγές είναι πιο θρεπτικές και υγιεινές. Εμπνεύσου από την κλασική ελληνική κουζίνα. Φρικασέ, χοιρινό με σέληνο κτλ. Ο συνδυασμός αυτός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικός, με αντιοξειδωτικες ιδιότητες και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.

6. Εδραίωσε μέσω ενός κατευναστικού φλιτζανιού με τσάι μια συμπαθητική αντιοξειδωτική ώθηση. Το τσάι θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τον καφέ. Έχει μικρότερη ποσότητα καφεϊνης και μάλιστα αργής απορρόφησης. Δηλαδή περισσότερες κούπες τσάι δίνουν και την διέγερση που χρειάζεσαι, αλλά και την ενυδάτωση που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Toυ Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Μπερτζελέτου

Read More

And More