Ένα μοναδικό βιβλίο για τον Τούρκο πρωθυπουργό από έναν Έλληνα συγγραφέα!

Τι σημαίνει Ερντογάν; Ερ: σημαίνει στρατιώτης. Ντογάν: σημαίνει γεννιέται, γέννηση, γεννημένος. Και τα δύο μαζί, μας λένε, ότι Ερντογάν σημαίνει ο γεννημένος για στρατιώτης. Ο άνθρωπος του καθήκοντος. Ο μαχητής. Ο προστάτης. Ο άνθρωπος που μάχεται! Και Ταγίπ; Ταγίπ σημαίνει ο αγαπητός. Ο ποθητός. Και είναι δημοφιλής και αγαπητός.

Αλλά και τα προηγούμενα επίθετα και οι χαρακτηρισμοί που είχαν οι προπάτορές του, έκρυβαν περίπου το ίδιο νόημα. Ο παππούς του λεγόταν Μπεκάτογλου και οι πρόγονοί του Κιρτζάσακαλι. Η λέξη Μπεκάτογλου σημαίνει επαναστάτης και η λέξη Κιρτζάσακαλι σημαίνει ο άνδρας που έχει γενιάδα, κατσαρά γένια, χαρακτηριστικό των πολεμιστών και των γενναίων ανδρών.

Αν σου κεντρίσαμε την περιέργεια σίγουρα θα μάθεις πολύ περισσότερα για έναν ισχυρό παγκόσμιο ηγέτη όπως είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βιβλίο του δημοσιογράφου Bαγγέλη Παπαδόπουλου που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κίνητρο με τίτλο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

O δημοσιογράφος αφού συναντήθηκε με τον Eρντογάν στο Aφιόν, αφού παρακολούθησε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, αφού επισκέφτηκε τον τόπο καταγωγής του και περιόδευσε στην ενδοχώρα σκιαγράφησε το πορτραίτο του Tούρκου πρωθυπουργού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, για τους Τούρκους, είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης που διεμβολίζει την παγκόσμια πραγματικότητα και εισάγει την Τουρκία στον 21ο αιώνα, ως μεγάλη ισλαμική δημοκρατική δύναμη με όλη την ιστορική της κληρονομιά.

Για τους Έλληνες, είναι ένας Πόντιος Ισλαμιστής και επαναστάτης, που τα τελευταία 10 χρόνια στάθηκε ένας καλός γείτονας για την Ελλάδα.

Για τους Άραβες ο Ταγίπ είναι ο οραματιστής της αραβικής ισλαμικής δημοκρατικής άνοιξης και το σύμβολο εμπιστοσύνης και στηρίγματος.

Και για τους Ευρωπαίους είναι ο δημοκράτης ισλαμιστής του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς τα χαρακτηριστικά του φόβου του Αγιατολάχ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός ηγέτη η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Πέρυσι ο Ταγίπ Ερντογάν επελέγη από το «ΤΙΜΕ» ως ο άνθρωπος της χρονιάς. Tον ίδιο χρόνο στις χώρες της Aραβικής Άνοιξης τον υποδέχθηκαν ως προφήτη και ελευθερωτή και τώρα βρίσκεται στο δίλημμα αν θα επιτεθεί στη Συρία και στους Kούρδους ή όχι.

Στο βιβλίο μιλούν για την προσωπικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοί και άγνωστοι πολίτες της Τουρκίας, φοιτητές, καθηγητές, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Επίσης διατυπώνουν την άποψή τους για τον Ταγίπ Ερντογάν ο δήμαρχος Rize Xαλίλ Mπακιρτζή, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Bαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Aράμ Aτεσιάν, ο Αρχιραββίνος της Πόλης Iσαάκ Xαλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Nτερβίς Έρογλου και ο προκάτοχος του Mεχμέτ Aλή Ταλάτ, ο Βάσος Λυσαρίδης, ο διαπραγματευτής στο σχέδιο Ανάν Τάκης Χατζηδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, η τέως υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Αλεξανδρούπολης Bαγγέλης Λαμπάκης, εκπρόσωποι της μειονότητας, ο πρόεδρος της Oικουμενικής Oμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα Nίκος Oυζούνογλου κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας ταξίδεψε πολλές φορές στην Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη ως την Άγκυρα, από τη Σμύρνη ως την Βαν, από τον Πόντο και το Ριζαίον ως το Αφιόν, την Κιουτάχεια και την Αττάλεια, την Κύπρο και τη Θράκη και ερεύνησε πολλές πηγές και στοιχεία, έτσι ώστε το βιβλίο να είναι αξιόπιστο και ενδιαφέρον.

Read More

And More