Ζ. Γιακουμάτου στο TLIFE: Η σχέση με τον πατέρα της Γ. Γιακουμάτο, η ζωή στο Λονδίνο και η νέα συλλογή της!

Όμορφη, ταλαντούχα και γεμάτη όρεξη για δουλειά η κόρη του Γεράσιμου Γιακουμάτου, Ζωή φαίνεται πως έχει καταφέρει να ακολουθήσει το όνειρό της και κάνει τα πρώτα της δημιουργικά και σταθερά βήματα στο χώρο της μόδας.

Η κόρη του πολιτικού με τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες κατάλαβε από νωρίς πως αυτό που θέλει να κάνει είναι να ασχοληθεί με τη μόδα και δεν σταματά να δημιουργεί στο ατελιέ της στο Κολωνάκι.
Την συνάντησα πριν λίγες μέρες στα γραφεία του TLIFE όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για τη συνεργασία της με το TSHOP. Χαμογελαστή και προσιτή η Ζωή μίλησε για τη νέα συλλογή ρούχων που λανσάρει, τη ζωή στο Λονδίνο και τη σχέση με τον διάσημο μπαμπά της.
Πώς ήρθε η επιθυμία να ασχοληθείς με το χώρο της μόδας;
“Από το σχολείο είχα αρχίσει να ασχολούμαι είτε με κοσμήματα, είτε με σχέδιο και ζωγραφική. Μου άρεσε να ασχολούμαι με τα περιοδικά και το σχεδιασμό και έκανα κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος στο σχολείο. Ήθελα όμως, πάντα να μπω σε μια σχολή για να υπάρχει μια ασφάλεια, γι’ αυτό ασχολήθηκα με τις Πολιτικές Επιστήμες. Παράλληλα, πήγαινα και σε μια ιδιωτική σχολή στην Αθήνα και έκανα σχέδιο μόδας και styling. Όταν τελείωσα έφυγα για το Λονδίνο, γιατί πάντα ήθελα να ακολουθήσω το όνειρό μου”.

Πες μας λίγα λόγια για τη νέα σου συλλογή…
“Η καινούρια συλλογή είναι για το Φθινόπωρο – Χειμώνας 2013-2014 και έχει και πάλι prints. Ουσιαστικά είναι φωτογραφίες που έχω τραβήξει από διάφορα μέρη (όπως πολλά πάρκα του Λονδίνου) που έχω επηρεαστεί από τις σπουδές μου. Αυτές τις εικόνες, βγάζοντας κυρίως τα χρώματα και τις αποχρώσεις, τις αποτυπώνω στα ρούχα μου, δίνοντας το δικό μου προσωπικό στοιχείο”.
Σε έχει βοηθήσει στην πορεία σου το όνομα του πατέρα σου και πολιτικού Γεράσιμου Γιακουμάτου ή έχει λειτουργήσει σαν τροχοπέδη;
“Όταν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που τον γνωρίζει ο κόσμος και ασχολείται με την πολιτική, σίγουρα θα υπάρξουν και θετικά και αρνητικά σχόλια. Ευτυχώς, εγώ νιώθω περήφανη και για την οικογένειά μου και για τον πατέρα μου. Έχω ακούσει μόνο θετικά σχόλια για τον πατέρα μου, παρά τους δύσκολους καιρούς, οπότε το όνομα της οικογένειάς μου δεν έχει υπάρξει ανασταλτικός παράγοντας. Ο πατέρας μου όμως, έκανε καριέρα στον πολιτικό χώρο και δόξα τω Θεώ εμένα με κρίνουν για τη δουλειά μου στο χώρο της μόδας. Εξάλλου έχω αφήσει πίσω πια τις πολιτικές επιστήμες που σπούδασα και ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μόδα”.

Συνάντησες αντιδράσεις όταν μετά τις σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, ενημέρωσες τους γονείς πως θα ακολουθήσεις τον κλάδο της μόδας;
“Η αλήθεια είναι πως τους το είπα λίγο απότομα. Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν το χόμπι μου και κάτι που έκανα παράλληλα με τις σπουδές. Όταν τελείωσα όμως το καλοκαίρι και τους ανακοίνωσα πως φεύγω για σπουδές στο Λονδίνο, τους ταρακούνησα λίγο. Είμαστε εξάλλου πολύ δεμένη οικογένεια και φοβήθηκαν λίγο. Αυτό που μου είπαν όμως ήταν να ακολουθήσω το όνειρό μου, αρκεί να το κάνω σοβαρά και να αφιερωθώ σε αυτό. Όταν γύρισα κατάλαβαν πόσο πολύ το ήθελα και στην αρχή δούλευα για έξι μήνες σε μια εταιρεία με δύσκολα ωράρια, πολλές μετακινήσεις και χωρίς χρήματα. Τώρα όμως έχω ανοίξει το δικό μου ατελιέ, το παλεύω και ευτυχώς πάμε καλά”.
Πόσο εύκολα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα για μια νέα ανερχόμενη σχεδιάστρια;
“Είναι πολύ δύσκολα. Αλλά το ίδιο δύσκολα είναι και στο εξωτερικό. Πολλές φορές λέμε ότι εκτός Ελλάδας θα ήταν καλύτερα και μετατοπίζουμε το πρόβλημα, αλλά δεν ισχύει αυτό. Πάντα και παντού πρέπει να προσπαθείς και να αποδεικνύεις συνέχεια την αξία σου. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, ο κόσμος εμπιστευόταν κυρίως τους παλιούς Έλληνες σχεδιαστές, αλλά σιγά σιγά και μετά την κρίση έχουν αρχίσει να δίνουν βήμα και στους νέους και ταλαντούχους σχεδιαστές. Συνήθως πίστευε ο κόσμος πως όταν είσαι νέος σχεδιαστής είσαι και πολύ ακριβός. Αλλά προσπαθούμε με λογικές τιμές να αλλάξουμε αυτήν την αντίληψη”.

Θα σε ενδιέφερε το ενδεχόμενο να φύγεις στο εξωτερικό;
“Να πω την αλήθεια μου λείπει το Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα ήταν για μένα το κέντρο της μόδας και εκεί υπήρχαν πολλά ερεθίσματα για δημιουργία. Ήθελα να ξεκινήσω από τη χώρα μου και αργότερα να προσπαθήσω να ανοίξω μια πόρτα και στο εξωτερικό”.

Ζώντας σε μια πολιτική οικογένεια πώς βλέπεις την κατάσταση στη χώρα;
“Η αλήθεια είναι πως παρατηρώ πολλές δυσκολίες γύρω μου και όλο αυτό έχει καταβάλει τον κόσμο σε θέμα ηθικών αξιών και συναισθημάτων. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να προσαρμοστούμε. Εγώ έχω προσαρμοστεί σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε θέμα δουλειάς κρατάω την ποιότητα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Αυτό έκανα και εγώ πάντα. Μου άρεσε να φοράω ωραία και ποιοτικά ρούχα, αλλά όχι πολύ ακριβά. Γι΄ αυτό προτιμώ να ρίξω την τιμή παρά να έχω το ρούχο να μένει στο ατελιέ μου”.

Read More

And More