Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Γιατρέ, το παιδί μου είναι 13 μηνών και εδώ και λίγες μέρες έχει μια απίστευτη γκρίνια. Θέλει τα πάντα και άμα δεν της τα δώσουμε κλαίει και χτυπιέται. Επίσης δε τρώει καθόλου εκτός από αυγό μέρα παρά μέρα και πίνει γάλα (θηλασμός). Το θέμα είναι ότι έχει έλλειψη σιδήρου και μου λένε πως το γάλα μου δεν της δίνει τίποτα θρεπτικό πλέον, αλλά μόνο αυτό θέλει. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Πολλοί είναι οι λόγοι που το παιδί σε αυτήν την ηλικία μπορεί να παρουσιάζει αυτή τη συμεπριφορά. Καταρχήν, από ό,τι φαίνεται προσπαθείτε να μειώσετε το θηλασμό και ίσως αυτό να φέρνει σίγουρα έναν εκνευρισμό στο παιδί διότι δεν θέλει να στερηθεί τη μαμά του. Εάν έχει έλλειψη σιδήρου με βεβαιωμένη εξέταση αίματος, τότε δε χρειάζεται να σταματήσετε το θηλασμό, που μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μέχρι 2 χρονών, αλλά μπορείτε να χορηγήσετε σίδηρο από το στόμα. Μερικές φορές η έλλειψη σιδήρου μπορεί να φέρνει έναν εκνευρισμό σε ένα παιδί. Επίσης, είναι η ηλικία που το παιδί έχει έντονη οδοντοφυΐα και αυτό μπορεί να του προκαλεί για πολλές ώρες ενόχληση και να γκρινιάζει και όλα αυτά που προαναφέραμε μαζί να φέρνουν το παιδί σε αυτή την άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Θα σας συμβούλευα πρώτα πρώτα να μην κάνετε καμιά απόπειρα να σταματήσετε το θηλασμό, διότι αυτό προσφέρει ψυχική υγεία και ηρεμία και μπορεί από εκεί να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα ενοχλητικά θέματα που μπορεί να έχει το παιδί σας.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, το κοριτσάκι μου είναι 2,5 ετών και από λίγων μηνών έχει υιοθετήσει την κάκιστη συνήθεια να πιπιλάει τον μέσο και τον παράμεσο μαζί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τις τα βγάλουμε και να μην ενοχληθεί, στην καλύτερη περίπτωση. Μου φαίνεται ακατόρθωτο πώς θα το αποβάλλει από την καθημερινότητα της. Παρακαλώ δώστε μας τις πολύτιμες συμβουλές σας. Να σημειωθεί, αν αυτό είναι χρήσιμο,ότι το παιδί είναι 14,5 κιλά, 98 εκ. ύψος και ομιλία καθαρή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το παιδί για κάποιον λόγο σας “χειρίζεται” και σας προκαλεί την προσοχή ή σας τιμωρεί. Μπορεί κάτι να έχει συμβεί στο περιβάλλον σας και να έχει ενοχλήσει το παιδί και γι’ αυτό να συμπεριφέρεται έτσι. Δύο είναι οι τρόποι που πρέπει να το αντιμετωπίσετε: πρώτον, με διακριτικό τρόπο να δείχνετε ότι αυτό που κάνει δεν σας ενοχλεί, να μην το συζητάτε μπροστά της, να μην το κάνετε δηλαδή υπερθέαμα διότι αυτό είναι ένα ερέθισμα και ένα κίνητρο για το παιδί να το επαναλάβει. Δεύτερον, πάλι με διακριτικό τρόπο θα πρέπει να της αφαιρείτε το δάχτυλο από το στόμα όσες φορές κι αν χρειαστεί και να την απασχολείτε με κάτι άλλο χωρίς βέβαια να καταλαβαίνει το λόγο που το κάνετε και έτσ,ι καθώς περνούν οι μέρες, αφού διαπιστώνει την αδιαφορία σας και αφού την ενοχλείτε και της μειώνετε την ευχαρίστηση που προέρχεται από το πιπίλισμα του δαχτύλου, σιγά-σιγά θα σταματήσει αυτήν την κακή συνήθεια.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι τώρα 16 μηνών και ανησυχώ καθώς είναι ιδιαίτερα λεπτό, βάρος 9.600 και ύψος 82 εκ. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν μπορώ να έχω μία άμεση απάντηση για σένα, δεδομένου ότι δε μου γράφεις ούτε τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού όταν γεννήθηκε αλλά και ούτε τα σωματομετρικά στοιχεία του μπαμπά και της μαμάς. Όπως πολλές φορές έχουμε πει, και το ύψος και το βάρος πολλές φορές εξαρτώνται και από κληρονομικούς παράγοντες αλλά και από διατροφικές συνήθειες. Σε γενικές γραμμές ένα παιδί 16 μηνών με το βάρος που έχει το μωρό σας μάλλον είναι αρκετά αδύνατο. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος, όπως για παράδειγμα σίδηρος, έλεγχος θυρεοειδή αδένα, ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία, και αν προκύψει κάτι από αυτά θα προχωρήσετε ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες.

Ερώτηση
“Οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες και γι’ αυτό σας ευχαριστώ. Έχω ένα αγοράκι 28 μηνών. Είναι τώρα 15 kg και έχει ύψος 95.5 cm. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες 4,150 kg χωρίς διαβήτη κύησης και 54 cm. Σήμερα που πήγαμε στην παιδίατρο για εμβόλιο μου είπε ότι έχει ανασπώμενους όρχεις. Μου είχε ξαναπεί το ίδιο την προηγούμενη φορά αλλά μόνο για τον ένα. Τώρα είδε και τους δυο έτσι. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν παίζει ρόλο ότι είχε κι ο άντρας μου το ίδιο πρόβλημα μικρός. Η δεύτερη είναι αν είναι κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο παιδί αργότερα και τέλος αν μπορώ να κάνω κάτι εγώ για να το διορθώσω. Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές οι ανασπώμενοι όρχεις δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα σε ένα παιδί και μπορούμε καμιά φορά να το περιμένουμε μέχρι να γίνει και 5 χρονών. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ξέρουμε από τώρα εάν ο μίσχος που κρατάει τους όρχεις είναι πολύ κοντός ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι πολύ κοντός οι όρχεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με το σώμα του παιδιού αντί να κρέμονται οπότε η παραμονή τους σε αυξημένη θερμοκρασία (37 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία του σώματός μας) μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει βλάβες στους όρχεις και να επηρεάσει ακόμα και τη γονιμότητα του παιδιού. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ένα πολύ καλό υπερηχογράφημα όρχεων προκειμένου να φανεί το μήκος των μίσχων που κρατάνε τους όρχεις και αυτό το υπερηχογράφημα να το δείξετε σε παιδοχειρουργό, ο οποίος και θα εξετάσει το παιδί. Ο παιδοχειρουργός με την ψηλάφιση που θα κάνει καταλαβαίνει εάν οι όρχεις αυτοί θα κατέβουν κάποια στιγμή οπότε δεν χρειάζεται τώρα χειρουργική επέμβαση ή είναι τόσο κοντός ο μίσχος που δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χάνουμε χρόνο αλλά θα πρέπει να χειρουργηθεί και να καθηλωθούν μέσα στο όσχεο.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη η οποία κλείνει τα οκτώ στις 27/03. Έχω εδώ και καιρό παρατηρήσει ότι το παιδί δεν αναπτυσσόταν με τους κανονικούς ρυθμούς. Παρά ταύτα στην ηλικία των 6 το πήγαμε σε ενδοκρινολόγο στο Παίδων όπου μας είπε ότι δεν βλέπει κάτι παθολογικό. Παρά ταύτα τώρα που πλησιάζει τα 8 πήγαμε χθες στον παιδίατρο γιατί ήταν λίγο άρρωστη και από την μέτρηση μας είπε ότι είναι 1 μέτρο 24 εκατοστά, είναι λίγο πιο κάτω από την μέση. Βέβαια η παιδίατρος μας είπε ότι δεν ανησυχεί και ότι ύψος μπορεί να πάρει αργότερα παρά ταύτα ανησυχώ διότι είδα ότι τους τελευταίους 6 μήνες πήρε μόνο έναν πόντο και ενώ ήμασταν στη μέση τιμή, τώρα κατεβήκαμε κάτω. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι δυσκοίλιο παιδί και γενικά από την γέννησή του έχουμε διαμαρτυρίες για εντερικά δηλαδή δεν μπορούσαμε να του δώσουμε οποιοδήποτε γάλα, τώρα του δίνουμε το νουνού kid (δεν ξέρουμε αν είναι σωστό απλώς είδαμε ότι δεν το ενοχλεί αυτό διότι κάποια άλλα γάλατα, φρέσκα του εμπορίου, του έφερναν διάρροια). Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι τα τελευταία δύο χρόνια διαμαρτύρεται συχνά, χωρίς βέβαια να είναι καθημερινό, για πονοκεφάλους και του δίνουμε depon και το ίδιο λέει ότι του περνάει. Άλλα δυο σημεία που πρέπει να αναφέρω, για να έχετε μια σφαιρικότερη εικόνα, είναι ότι το παιδί αυτό έχει κάνει τρεις μαγνητικές τομογραφίες ενώ ήταν έμβρυο διότι ο γυναικολόγος διέκρινε από τους υπερήχους ότι είχε μάλλον πρόβλημα μη σωστής ανάπτυξης του σκώληκα στον εγκέφαλο, πράγμα που τελικά απορρίφθηκε μετά από την τρίτη μαγνητική, η υποψία μη σωστής ανάπτυξης δηλαδή, αφού έδειξε ότι υπήρξε σωστή ανάπτυξη. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει μακροπρόθεσμα κάποια αρνητικά αποτελέσματα και ίσως και επί του ύψους. Επίσης ένα άλλο αρνητικό είναι ότι δεν θήλασε. Θα ήθελα να με ενημερώσετε ή να με συμβουλεύετε τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου και αν χρειάζεται να σας δούμε. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει μεγάλες αμυγδαλές αλλά σε όσους ΩΡΛ πήγαμε μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Το αναφέρω αυτό διότι μας είπαν ότι οι μεγάλες αμυγδαλές μπορεί να είναι αρνητικό για την ανάπτυξη. Το ύψος των γονέων είναι 1,72-1,73 πατέρας και συζύγου 1,64-1,65”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα με τις μεγάλες ανησυχίες, καταρχήν θα ξεκινήσω από το ύψος που έχετε οι δύο γονείς. Σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο που υπάρχει, βάσει του ύψους σας το παιδί σας θα έχει τελικό ύψος γύρω στο 1.62, 5 εκατοστά εκτός εάν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα από άλλο μέλος της οικογένειας και μπορεί να γίνει πιο ψηλή. Το σημερινό του παιδιού σας πραγματικά βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση δηλαδή κάτω από τη μέση αλλά και αυτό δεν είναι κάτι φοβερό δεδομένου ότι βάσει του ύψους του δικού σας φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματά σας. Επίσης στην ηλικία που βρίσκεται η κόρη σας, όλα τα κορίτσια κάνουν κάποιο σκαμαπνεύασμα στο ύψος, δηλαδή κάποια στιγμή σταματούν να παίρνουν και μετά πηγαίνοντας προς την εφηβεία αρχίζουν να ψηλώνουν. Όσον αφορά στη διατροφή του παιδιού, φαίνεται ότι έχει, εκτός από την αλλεργία του γάλακτος, πιθανόν μπορεί να έχει και άλλες αλλεργίες. Πολλές φορές, οι αλλεργίες είναι μία αιτία που μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού. Άρα θα πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση να το ψάξετε πράγμα που δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, δηλαδή μήπως έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές οι οποίες επηρεάζουν τη σωστή απορρόφηση συγκεκριμένων ουσιών από το έντερο του παιδιού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την ανάπτυξή του. Όσον αφορά στις υπερτροφικές αμυγδαλές, συνήθως τις αφαιρούμε εάν κατά τη διάρκεια ενός έτους, το παιδί κάνει πάνω από 5 γνήσιες και διαπιστωμένες αμυγδαλίτιδες. Αλλιώς μόνο σε περίπτωση που δεν αναπνέει καλά ή κάποιος έμπειρος παιδο-ΩΡΛ μας διαβεβαιώσει ότι αν αφαιρεθούν θα αυξηθεί το ύψος του παιδιού τότε προβαίνουμε στην αφαίρεσή τους.

Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα παιδιά μου. Ο γιος μου σε ένα μήνα γίνεται 5 χρονών, έχει ύψος 1.16 και βάρος 22 κιλά. Γεννήθηκε 37η εβδομάδα, 3.450 βάρος και 53 εκατοστά ύψος. Η κορούλα μου είναι 12 μηνών, 9.500 κιλά και 76 πόντους ύψος. Γεννήθηκε 34η εβδομάδα και 5 ημέρες, 2.320 βάρος και 50 εκατοστά ύψος. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ πολύ και πολλά συγχαρητήρια για τη βοήθειά σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει των σωματομετρικών στοιχείων που μου δίνετε, το ύψος του γιου σας βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση και στην 70η όσον αφορά στο βάρος του. Η κόρη σας αντίστοιχα βρίσκεται το βάρος της στην 70η θέση και το ύψος της στην 95η. Κατά συνέπεια και τα δύο παιδιά σας είναι αρκετά ψηλά και αρκετά βαριά. Μην ανησυχείτε πλην όμως προσέχετε τη διατροφή τους διότι αν τρώνε περιττά πράγματα έχουν μία τάση να παχαίνουν δεδομένου ότι κάποια στιγμή το ύψος σταματάει αλλά το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ο γιος μου είναι τριών μηνών, γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και 4 ημέρες. Πριν δέκα ημέρες το βάρος του ήταν 6760 και ύψος 64 πόντους. Γεννήθηκε 3790 και 53 πόντους και τον πήραμε από το μαιευτήριο 100 γραμμάρια λιγότερο, τρώει μόνο δικό μου γαλατάκι, δεν έχει πάρει ξένο καθόλου. Μήπως έχει ξεφύγει στο θέμα του βάρους; Είναι γεμάτο παιδάκι, τρώει κάθε τρεις ώρες, σπάνια χάνει γεύμα ή καθυστερεί. Το βράδυ το τελευταίο του είναι με μπουκάλι, κοιμισμένος κατά τις 12 και το πρωί πάλι κατά τις 7.30”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς καθόλου. Τα παιδιά που θηλάζουν είναι βαριά αλλά όχι παχιά. Δηλαδή το μητρικό γάλα κάνει αυξημένους μυς και οστά αλλά όμως δεν είναι το παιδί παχύ. Αν το βάρος που έχει το παιδί σου σήμερα θα το είχε με σκονόγαλα θα ήταν ένας φουσκωμένος μπέμπης. Συνέχισε να θηλάζεις και μην ανησυχείς καθόλου.

Ερώτηση
“Το μωρό μας είναι 20 ημερών και θηλάζουμε αποκλειστικά. Κάνει αρκετές γουλίτσες αλλά απ’ όσο γνωρίζω είναι φυσιολογικό, σωστά; Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν το γαλατάκι που βγάζει από τη μύτη του κάποιες φορές όταν τον ταΐζω είναι φυσιολογικό. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Νέα μανούλα με νέες ανησυχίες, το μωρό σου είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα παιδάκια που θηλάζουν καμιά φορά κάνουν αναγωγές, έχουν μία μικρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στο βαθμό που περιγράφεις δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Επίσης επειδή είναι πολύ μικρό, ακόμα δεν μπορεί να συντονίσει το στόμα του και τη μύτη του και γι’ αυτό όταν κάνει αναγωγές ή εμετό βγαίνει και από τη μύτη. Μη στεναχωριέσαι καθόλου, το πολύ -πολύ του βάζεις λίγο φυσιολογικό ορό και όλα περνάνε.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών κι ενώ μέχρι τεσσάρων μηνών κοιμόταν μέχρι και 6-7 συνεχόμενες ώρες τη νύχτα, σταμάτησε να το κάνει μέχρι και σήμερα που ξυπνάει μέχρι και 6-7 φορές. Αυτές τις φορές του βάζω την πιπίλα του και ξανακοιμάται ή όταν ξυπνάει για τα καλά και κλαίει τον παίρνω στο κρεβάτι και ηρεμεί πολύ γρήγορα συνεχίζοντας τον ύπνο του. Η κούνια του βρίσκεται ακόμη στο υπνοδωμάτιο μας (δεν έχει ακόμα δικό του δωμάτιο) και ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να αποφύγω να τον παίρνω στο κρεβάτι κι επίσης πώς θα μπορούσε να κοιμάται συνεχόμενα όπως στην αρχή, χωρίς αυτό να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Το μωράκι σας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περίοδο οδοντοφυΐας που σημαίνει ότι τα ούλα του είναι πρησμένα, έχει σιελόρροια και πονάνε, με αποτέλεσμα το βράδυ να κάνει πιο ελαφρύ ύπνο, να έχει δυσφορία και τι είναι καλύτερο από το να έχει την αγκαλιά της μαμάς του και ειδικά όταν το παίρνει στο κρεβάτι; Σε πρώτη φάση θα σας έλεγα να μην το παίρνετε ποτέ στο κρεβάτι σας και όποια προσπάθεια κάνετε να είναι στο κουνάκι του. Μην ξεχνάτε ότι πλέον το παίδι έχει αρχίσει να γνωρίζει τα φιλικά του πρόσωπα της οικογένειας και έτσι όταν έχει κάποια ανησυχία θέλει να επικοινωνεί μαζί τους ώστε να το καθησυχάζουν. Θα πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις ενέργειες που κάνετε ώστε το παιδί να καταλάβει να μην σας χειρίζεται προκειμένου να επανέλθει σε κάποιο ωράριο πιο συγκεκριμένο για να κοιμάται περισσότερες ώρες. Σίγουρα υπάρχουν παιδάκια που κοιμούνται συνεχόμενα 6-7 ώρες αλλά γενικά να ξέρετε ότι η φύση του παιδιού δεν είναι να κοιμάται τόσες ώρες συνέχεια αλλά ξυπνάει γιατί θέλει να επιβεβαιώσει την παρουσία της μαμάς του.

Ερώτηση
“Πρώτη χρονιά παιδικός σταθμός…..Τα παιδιά μου είναι μονίμως άρρωστα. Το τελευταίο διάστημα είχαμε 2 απανωτές αμυγδαλίτιδες και μετά αρρώστησαν ξανά μάλλον από συγγενικό πρόσωπο με πονόλαιμο και πυρετό. Τι να κάνω, να τα κρατήσω σπίτι; Είναι φυσιολογικό; Φταίνε οι αμυγδαλές; Χρειάζεται αφαίρεση;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να ξέρετε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 4 με 5 φορές περισσότερο από τα παιδάκια που δεν πηγαίνουν στο σταθμό. Επίσης, μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ένα παιδί μπορεί να αρρωσταίνει και 10 φορές το χρόνο και αυτό να θεωρείται φυσιολογικό. Όσον αφορά στις αμυγδαλές, η αφαίρεσή τους γίνεται εάν έχουμε τουλάχιστον 5 αμυγδαλίτιδες γνήσιες το χρόνο, διαπιστωμένες από τον παιδίατρο. Η γνώμη μου είναι να περιμένετε δεδομένου ότι ακόμα είμαστε στο τέλος του χειμώνα και θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μειώνονται οι αρρώστιες στο σχολείο, τα παιδάκια θα συνηθίσουν και μετά το καλοκαίρι θα είναι πιο δυνατά να αντιμετωπίσουν την καινούργια χρονιά.

Read More

And More