Στο φως τα ευρήματα των αρχαιολόγων για το ανάκτορο του Οδυσσέα!

Σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα φαίνεται πως έχουν φθάσει οι προσπάθειες 16 χρόνων των αρχαιολόγων, αφού όπως όλα δείχνουν βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Οι ανασκαφές γίνονται από δύο Έλληνες αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος στην Ιθάκη.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί”, δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα, πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
“Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά”.
Δες φωτογραφίες από τα ευρήματα:


Από τον τόπο των ανασκαφών!


Η κρήνη που χρονολογείται τον 13 αιώνα π.Χ.!

Read More

And More