Νερό: Το “θαύμα” της ζωής! Μάθε να ενυδατώνεσαι σωστά

Τι χρειάζεσαι για ένα όμορφο σώμα με λαμπερή επιδερμίδα; Την κατάλληλη δίαιτα, ίσως και τη σωστή γυμναστική… σκέφτηκες ποτέ πως πιο σημαντικός παράγοντας για να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου είναι το νερό; Η σωστή ενυδάτωση επιταχύνει το μεταβολισμό, συμβάλει στην καλύτερη ελαστικότητα της επιδερμίδας και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Με τη βοήθεια της Πτυχιούχου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, διατροφολόγου Θεοδώρας Καλογεράκου ανακαλύπτουμε τους λόγους που το νερό αγαπά τη γραμμή μας και μαθαίνουμε έξυπνα tips για να πίνουμε νερό σωστά!

Το νερό αδυνατίζει…
Θα το έχεις ακούσει κι αλλού. Το νερό εκτός του ό, τι δεν έχει θερμίδες, αδυνατίζει κι όλας; Πώς όμως εξηγείται αυτό; “Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην τόνωση της λειτουργίας των κύριων μεταβολικών οργάνων (ήπαρ, νεφρική λειτουργία, έντερο), αυξάνει τον μεταβολισμό, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, αποσυμφορίζει το λεμφικό σύστημα, ανακουφίζει από φούσκωμα, τυμπανισμό, δυσκοιλιότητα και αεροφαγία και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών” εξηγεί η διατροφολόγος Θεοδώρα Καλογεράκου.

Tips για να πίνεις σωστά το νερό σου
Κι όμως υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόπο να πίνεις νερό και αν δώσεις βάση στις παρακάτω συμβουλές της διαιτολόγου θα ενισχύσεις την ενυδάτωση του οργανισμού πιο αποτελεσματικά.

1. Πίνουμε νερό από την ώρα που ξυπνάμε και προσπαθούμε ο κύριος όγκος του νερού που καταναλώνουμε να είναι κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες (6.00-11.00).

2. Τα πρώτα νερά της ημέρας θα πρέπει να είναι χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου, για να ενυδατώσουμε άμεσα τον αφυδατωμένο από τον ύπνο οργανισμό. Το νερό το πρωί βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.

3. Αρωμάτισε το πρωινό σου. Πρόσθεσε στο χλιαρό νερό που πίνεις το πρωί λεμόνι, φασκόμηλο, βιολογικό πορτοκάλι ή μανταρίνι, που του αποδίδουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η πρόταση της διαιτολόγου: Αγαπάω ιδιαίτερα, το ζεστό νερό με σιρόπι Αγαύης, σκόνη μαστίχας Χίου και λίγες σταγόνες λεμόνι και μερικά φυλλαράκια φρέσκιας μέντας. Άφησε 20′ λεπτά να δράσει στο ταλαιπωρημένο ψυχοσωματικά έντερο και μετά πάρε το πρωινό σου.

4. Προτιμάμε το νερό φιλτραρισμένο, μεταλλικό ή πηγής (με την προϋπόθεση ότι το μπουκάλι δεν έχει ζεσταθεί από τον ήλιο και το νερό δεν μυρίζει πλαστικό).

5. Πες ναι στο ανθρακούχο νερό, με την προϋπόθεση πως είναι φυσικό. Το φυσικό ανθρακούχο νερό περιέχει φυσικό ανθρακικό νάτριο (το φωσφορικό νάτριο προστατεύει από την οστεοπόρωση) και μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο) ανάλογα με την πηγή του.

6. Δώσε γεύση στο νερό που θα απολαύσεις κάθε ώρα της ημέρας, αρωματίζοντας με μαστίχα Χίου, λεμόνι, θυμάρι, φασκόμηλο, πορτοκάλι ή μανταρίνι.

7. Πίνουμε αργά, όπως ένα πουλάκι ή σα να πίναμε με καλαμάκι, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και απολαμβάνουμε κάθε σταγόνα υγείας και ζωής.

Το νερό είναι ομορφιά…
Πρέπει να ξέρεις πως πάνω από κάθε καλλυντικό προϊόν και για να είσαι, αλλά και να δείχνεις όμορφη και λαμπερή έχεις ανάγκη το νερό. “Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές” επισημαίνει η κα. Καλογεράκου.

Diet Tip: Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.

Μόνο με νερό ενυδατώνομαι;
Ενυδάτωση σημαίνει περισσότερο νερό. Είναι όμως ο μοναδικός τρόπος να την προσφέρω στο σώμα μου; Η πτυχιούχος φυσικής αγωγής και αθλητισμού, διατροφολόγος Θεοδώρα Καλογεράκου τονίζει πως επαρκή ενυδάτωση μπορούν να προσφέρουν φυσικά και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Και κάτι ακόμη: “Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καλύπτει και μία άλλη, εξίσου σημαντική ανάγκη του οργανισμού μας, αυτή των ηλεκτρολυτών. Με τον ιδρώτα το σώμα μας χάνει μεγάλες ποσότητες από νάτριο και κάλιο. Επειδή το νάτριο είναι εύκολο να το βρει κάποιος (επιτραπέζιο αλάτι, κρέας, ξηροί καρποί και γενικότερα όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα) και αρκετές φορές μάλιστα το υπερκαταναλώνουμε, το ζητούμενο είναι το κάλιο. Το μπρόκολο, το σπανάκι, το αγγούρι, αλλά και η μπανάνα, το βερίκοκο, το πεπόνι αποτελούν πολύ καλές πηγές του σημαντικού αυτού ηλεκτρολύτη”.

Άσε που με τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρεις στον οργανισμό σου και την απαραίτητη βιταμίνη C. “Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης. Aν θέλουμε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των κυττάρων της επιδερμίδας μας, εκτός από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C όπως το πεπόνι, το βερίκοκο, το σπανάκι, το καρπούζι, το ροδάκινο και φυσικά το πορτοκάλι και ο χυμός του” συμπληρώνει η διατροφολόγος.

H Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc, Διατροφολόγος MSc. Έχει μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διατροφή και Θεραπευτική Γυμναστική σε Ειδικούς Πληθυσμούς και μετεκπαίδευση σε Προγράμματα Φυσικής Αποκατάστασης και Διατροφής σε Χρόνιες Παθήσεις. Διαθέτεί επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή-Διαιτολογία από το Karolinska University της Στοκχόλμης. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Read More

And More