Κάπαρη Τήνου και Αγκινάρα Τήνου. Οι ξεχωριστές καλλιέργειες της Astra Medical Hellas Superfoods™

Η ελληνική φύση έχει τη δυνατότητα να χαρίζει φρούτα και λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου. Κύριο γνώρισμα τους είναι η γεύση αλλά και τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρουν στον οργανισμό. Δύο λαχανικά τα οποία έχουν ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των λαχανικών είναι η αγκινάρα και η κάπαρη, που προσφέρουν ιδιαίτερη γεύση και πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Η κάπαρη είναι ένα ξεχωριστό λαχανικό που μπορεί να βρεθεί είτε σε άγρια μορφή είτε ως καλλιεργήσιμο λαχανικό πλέον. Γνωστή από την αρχαιότητα, θεωρούνταν ότι διέθετε θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες, καθώς ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα.

Η κάπαρη είναι γνωστή για τη χρήση της στη μαγειρική, προσφέροντας μια έντονη, πικάντικη γεύση και με την προσθήκη οξύτητας προσδίδει ένα περίεργο άρωμα και αλμυρότητα σε φαγητά, όπως σάλτσες για ζυμαρικά, ψάρια, κρέατα και σαλάτες συμπληρώνοντάς τα όλα έξοχα. Στην πραγματικότητα, η έντονη γεύση της κάπαρης προέρχεται από το σιναπέλαιο, και η οποία μπορεί να εμφανιστεί μόνο όταν η κάπαρη είναι επεξεργασμένη, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ποιότητά της ποικίλει, δηλαδή όσο μικρότερος είναι ο καρπός του φυτού τόσο καλύτερη είναι η ποιότητά του και η γεύση του.

Πέρα από τη χρήση της στη μαγειρική, όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. Η κάπαρη έχει θεωρηθεί ως ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός, απομακρύνοντας έτσι τυχόν τοξίνες που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό. Ταυτόχρονα, έχει χαρακτηριστεί ως ένα φυτό που μπορεί να ενισχύσει την αντιμετώπιση πεπτικών δυσκολιών όπως είναι ο μετεωρισμός. Σχετικά με τα θρεπτικά της συστατικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, καθώς και στα φλαβονοειδή ρουτίνη και κερκετίνη. Αμφότερες αυτές οι ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κερκετίνη μπορεί να προσφέρει αντιβακτηριακές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Παράλληλα με την κάπαρη, υπάρχει ακόμα ένα λαχανικό που διαθέτει ιδιαίτερη γεύση, η αγκινάρα, που προσφέρεται απλόχερα από την ελληνική γη. Η αγκινάρα είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά καλλιεργούμενα φυτά. Ως χώρα καταγωγής της έχει αναφερθεί η Αιθιοπία αλλά η καλλιέργειά της έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Η αγκινάρα κυρίως καλλιεργείται για βρώση αλλά διαθέτει και ορισμένα θρεπτικά συστατικά που την κάνουν να ξεχωρίζει, αφού θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές.

Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για την πέψη των λιπαρών τροφών αλλά και για τη δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, που την κατατάσσουν ανάμεσα στα συστατικά με τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Μερικά από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες και η κυναρίνη, ενώ μεγάλη είναι και η ποσότητα του αντιοξειδωτικού της σιλυμαρίνης που περιέχεται σε αυτές, συμβάλλοντας στη προστασία του ήπατος. Όπως και η κάπαρη, διαθέτει ελάχιστες θερμίδες, οπότε είναι και τα δύο συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα που επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους. Τέλος, να αναφερθεί ότι προσφέρει βοήθεια στη μείωση πεπτικών διαταραχών και στη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης.

Η Astra Medical Hellas Superfoods™-AMHES™ έχει επεκταθεί πλέον και στο χώρο των φρέσκων λαχανικών όπως είναι η αγκινάρα και η κάπαρη. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας προσπαθεί να αναδείξει τοπικά προϊόντα, όπως η κάπαρη και η αγκινάρα που προέρχονται από το νησί της Τήνου. Μέσα από ορθές γεωργικές πρακτικές παράγει λαχανικά τα οποία διαθέτουν άριστη ποιότητα. Τα προϊόντα Κάπαρη Τήνου και Αγκινάρα Τήνου συγκαταλέγονται στη νέα κατηγορία της εταιρείας με την επωνυμία FRESK & AP™.

Read More

And More