Q&A:Μπορώ να χάσω 8 κιλά σε ένα μήνα; Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Ξέρουμε πως τους διαβάζεις με μεγάλη προσοχή και πάντα αναζητάς μια καινούρια fitness συμβουλή για να διορθώσεις τη διατροφή σου. Οι ειδικοί της δίαιτας και της σωστής διατροφής είναι εδώ για να απαντήσουν σε οτιδήποτε σε απασχολεί σχετικά με το σώμα και τα κιλά σου.

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του, λαμβάνουν ανελλιπώς τις ερωτήσεις σου και φροντίζουν να σου δώσουν την απάντηση που θα λύσει κάθε σου απορία. Αν δεν έχεις ακόμη στείλει την ερώτησή σου, κάνε “κλικ” εδώ.

Ερώτηση

Καλησπέρα! Είμαι 26 ετών, έχω ύψος 1,54μ. Και βάρος 65 κιλά… πριν από δύο χρόνια ζύγιζα 78 κιλά και με υγιεινή διατροφή και αρκετή γυμναστική, κατάφερα να φτάσω τα 59 κιλά με τη βοήθεια γιατρού-διατροφολόγου. Τους τελευταίους δυο μήνες, έβαλα 5-6 κιλά, τα οποία θέλω να χάσω γιατί επηρεάζουν και τη διάθεσή μου. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν τρώω επειδή πεινάω, ΑΛΛΑ επειδή το σκέφτομαι εκείνη την ώρα. Λατρεύω τα γλυκά. Να σημειώσω ότι είμαι φοιτήτρια επί πτυχίω, με αρκετό άγχος και διάβασμα. Επίσης από τριών ετών, διαγνώστηκα με έλλειψη ενζύμου της όξινης λίπανσης (παίρνω χάπι και οι γιατροί μου έχουν πει πως πρέπει να είμαι αδύνατη), οπότε πρέπει να ακολουθώ συνέχεια υγιεινή διατροφή. Ενώ γνωρίζω πώς πρέπει να τρέφομαι, δεν μπορώ να αντισταθώ. Έχω τη στήριξη του αρραβωνιαστικού μου, των οικογενειών μας, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να με ελέγξω. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ, περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας.
Ευγενία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευγενία, ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και κατανοώ το άγχος σου να χάσεις κιλά αλλά πρέπει να έχεις θέληση επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις και πάνω από όλα το θέμα της υγείας σου χρειάζεται μια εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφή.

Η πρώτη κίνηση είναι ο περιορισμός των γλυκών μια φορά την εβδομάδα και μέσα στην ημέρα σου βάλε πιο θρεπτικές, γλυκές διατροφικές προτάσεις όπως 1-2 πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή αποξηραμένα φρούτα ή γιαούρτι με μέλι και κανέλα .

Θα σε βοηθούσε επίσης η καταγραφή ενός ημερολογίου ημερησίας καταναλώσεις τροφίμων, ώστε να ελέγχεις καλύτερα το τι τρως καθημερινά και να αναγνωρίζεις τις διατροφικές σου ατασθαλίες.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Έξυπνες συμβουλές για να χάσεις ως και 2,5 κιλά σε μια εβδομάδα χωρίς δίαιτα [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Καλησπέρα σας! Έχω ύψος 1,64μ. και είμαι 95 κιλά. Πριν ένα χρόνο ήμουν 64 κιλά. Είχα ένα θέμα διατροφικής διαταραχής, τώρα όμως είμαι δυνατή και θέλω να φτάσω τα 52 κιλά! Δεν ξέρω όμως πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω, το διαιτολόγιο που θα φτιάξω και πώς θα το αλλάζω καθώς το βάρος μου θα πέφτει! Εννοείται ότι γυμνάζομαι. Σας ευχαριστώ!
Υ.Γ. Θέλω tips για να τα διατηρήσω για όλη μου τη ζωή!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία , ο στόχος είναι από 95g να φτάσεις τα 52kg στο επιθυμητό βάρος. Οι θερμίδες εξαρτώνται από το Βασικό σου Μεταβολισμό. Αυτός είνα 1669kcal, δηλαδή οι θερμίδες που χρειάζεσαι όταν είσαι κλινήρης (ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι και να λειτουργούν μόνο οι ζωτικές σου ανάγκες όπως αναπνοή, καρδιακή λειτουργία, κυκλοφορία αίματος, αποβολή ούρων και κοπάνων), ενώ η συνολική θερμιδική σου πρόσληψη είναι 1900kcal -2200kcal. Για να χάσεις βάρος με ρυθμό 2-4 κιλά μηνιαία, είναι καλό να προσλαμβάνεις καθημερινά γύρω στις 1500kcal.

Η βασική αρχή είναι ότι η υγεία σου θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό αν αρχικά χάσεις το 10% του σωματικού σου βάρους. Για σωστή απώλεια βάρους καλό είναι να ακολουθείς τις παρακάτω συμβουλές:
– Ξεκινήστε πάντα τη μέρα σας με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).
– Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
– Μη μένετε παραπάνω από 3 ώρες νηστική.
– Καταναλώστε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.
– Εβδομαδιαία να τρώτε 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζετε με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως
– Εβδομαδιαία να τρώτε 2-3 φορές/όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζετε με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.
– Για βραδινό προτιμάτε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ & σαλάτα.
– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου Κοζάνης).
– Να καταναλώνετε καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών
– Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι πιο έξυπνες fitness συμβουλές για να χάσεις κιλά χωρίς να κάνεις δίαιτα [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Καλησπέρα, είμαι 35 χρόνων και μητέρα τριών παιδιών. Από μικρό παιδί, μέχρι και την τελευταία εγκυμοσύνη, δεν έίχα πρόβλημα με το σώμα μου. Από όταν όμως έμεινα στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά, έπαιρνα κιλά και τώρα είμαι 107 κιλά με ύψος 1.70μ. Εδώ και 1 χρόνοα έχω ξεκινήσει πάλι δουλειά και θέλω να χάσω τα παραπανίσια κιλά μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ζωή, για να χάσετε βάρος πρέπει να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες. Μάθετε να τρώτε σωστά και ισορροπημένα.

– Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.

– Συνεχίστε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
– Το μεσημέρι καταναλώστε πρώτα την σαλάτα σας και μετά το γεύμα. Το γεύμα σας δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθετε να μαγειρεύετε σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύετε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε να τηγανίζετε τις τροφές σας. Προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
– Το απόγευμα πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 κράκερ σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
– Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
– Να πίνετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι, ν’ αποφεύγετε την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).Τέλος, αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα καθημερινά, τουλάχιστον για 30΄ λεπτά.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: 10 τρόφιμα που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου γιατί βοηθούν στο αδυνάτισμα [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Γεια σας. Είμαι 24 ετών, περίπου 55 με 56 κιλά και 1.55μ. ύψος. Η μέρα μου είναι έτσι που δεν έχω την δυνατότητα να γυμνάζομαι και θέλω να μειώσω το βάρος μου και ειδικότερα το λίπος γύρω από την κοιλιά. Σπουδάζω και το πρόγραμμά μου είναι έτσι που δεν με βοηθάει να τρώω σωστά, δηλαδή να τρώω μεσημεριανό. Στην σχολή έχω μάθημα μόνο 3 μέρες, αλλά τα λεφτά δεν μου φτάνουν για να πάω σε κάποιο γυμναστήριο για να γυμνάσω το σώμα μου. Τι μπορώ να κάνω και πως μπορώ να φτιάξω το πρόγραμμα διατροφής μου ώστε να τρώω όλες τις μέρες ίδια και να μειώνετε το λίπος μου; Θα ήθελα αν γίνετε να χάνω περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Θα με ευχαριστούσε πολύ αν είχα μία γρήγορη απάντηση από εσάς. Ευχαριστώ πολύ!
Αγγελική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αγγελική, Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος είναι:
· Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
· Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
· Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
· Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
· Μικρά και συχνά γεύματα
· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού
· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
· Αυξημένη πρόσληψη υγρών
· Συστηματική φυσική δραστηριότητα

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Αύξησε το μεταβολισμό σου, κάψε λίπος: 8 τροφές που σε βοηθούν να αδυνατίσεις! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είμαι 1,70μ. και τα κανονικά μου κιλά είναι 58. Σας ευχαριστώ.
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία, το πόσα κιλά θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως την κατάσταση της υγείας της, την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της κύησης και το βάρος της πριν από την εγκυμοσύνη.

Αν το βάρος σου είναι φυσιολογικό πριν την εγκυμοσύνη, με Δείκτη Μάζας σώματος από 18,5 ως 24,9 τότε μια γενική σύσταση είναι το πρόσθετο βάρος κατά την κύηση να κυμανθεί μεταξύ 8-12 κιλών.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ερώτηση

Γεια σας, είμαι 13 ετών, έχω ύψος 1,63μ. Και ζυγίζω 58 κιλά. Πήγαινα χορό τέσσερα χρόνιαα, αλλά πριν από επτά μήνες σταμάτησα και πήρα απότομα οκτώ κιλά. Θέλω να μου πείτε πως μπορώ να χάσω οκτώ κιλά, μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαριά, καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό, αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
· Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
· Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
· Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
· Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα,
· Να μειώσεις το αλάτι
· Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
· Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
· Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
· Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
· Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες

Αν και πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι 10 fitness εντολές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
src=/files/Image/Fitness/2014/QANDA/05/QANDABANNER.gif

And More