“Θέλω να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα”, “Xάλασε ο μεταβολισμός μου! Tι φταίει;” Οι ειδικοί απαντούν

Πόσο μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό μια αγωγή με κορτιζόνη; Είναι δυνατό και παράλληλα σωστό να χάσεις 10 κιλά σε ένα μήνα; Η όμαδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη παίρνουν τις ερωτήσεις σου και φροντίζουν να λύσουν κάθε σου απορία γύρω από τη δίαιτα και τη διατροφή…

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στο τέλος του άρθρου και δες τι έχει να προτείνει κάποιος από τους ειδικούς της διατροφής για εσένα προσωπικά…

Ερώτηση
Είμαι 60 κιλά, έχω ύψος 1,52μ. και είμαι 19 χρόνων. Πριν ένα χρόνο ήμουν 52 κιλά και πήρα απότομα σε δύο με τρεις μήνες έξι κιλά τα οποία δεν μπόρεσα να χάσω με γυμναστική. Αντίθετα, έβαλα και είχα φτάσει τα 63 κιλά. Θέλω να αρχίσω μια καλή διατροφή και ό,τι άλλο χρειαστεί για να φτάσω τα 50 κιλά για να νιώθω καλά. Γιατί τα παραπανίσια κιλά είναι εμπόδια και δυσκολία και επιβάρυνση οικονομική στα καινούρια ρούχα. Σκέφτομαι να πάρω και χάπια με τη διατροφή. Εσείς τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη, τα χάπια δεν είναι η καλύτερη λύση για απώλεια βάρους, γιατί βάζει σε κίνδυνο την υγεία σου. Το θέμα είναι να χάσεις τα κιλά σου με ένα φυσιολογικό τρόπο που θα σου γίνει τρόπος ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή και μια φυσική δραστηριότητα, κυρίως αεροβικής φύσεως (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι), θα σε βοηθήσουν για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Η διατροφή Orac είναι μια από τις πιο ισορροπημένες διατροφές που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Πιο αναλυτικά:

1. Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.

2. Απόφυγε να τρώς αργά το βράδυ.

3. Υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό), τα οποία ενισχύουν τη μυϊκή μάζα, η οποία με τα σειρά της τονώνει το μεταβολισμό. [Διάβασε περισσότερα για την πρωτεΐνη εδώ]

4. Δύο μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά.

5. Να καταναλώνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης)

6. Συστηματική αερόβια άσκηση (30 λεπτά κάθε μέρα, περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο): τονώνει τη μυϊκή μάζα και το μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί τα επίπεδα ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc


Το TLIFE προτείνει
: Βρες το φθινοπωρινό μενού της δίαιτας Orac με ένα κλικ εδώ! Ανακάλυψε υπέροχες συνταγές Orac εδώ

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 17 χρόνων και είμαι 60 κιλά με 1,60μ. ύψος. Θα ήθελα να χάσω 10 κιλά μέσα σε ένα μήνα. Τι πρέπει να κάνω για αυτό;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα, εξαιτίας της ηλικίας σου και επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή σου, θα σου πρότεινα το άγχος σου να μην είναι το πώς θα χάσεις εύκολα και γρήγορα τα παραπάνω κιλά. Η φυσιολογική απώλεια, λόγω της ηλικίας σου, είναι 0,5 kg/μήνα ώστε να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα ή δυσκολία στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής σου.

Σε ό,τι αφορά στη δίαιτα, ο τρόπος χειρισμού της πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή (και όχι δίαιτα), που θα περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, μια επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προϊόντα ολικής άλεσης και πολύσπορα και ξηρούς καρπούς.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην αντιοξειδωτική διατροφή ORAC. Η συγκεκριμένη διατροφή θα σε βοηθήσει να πετύχεις εύκολα τον στόχο σου χωρίς να στερηθείς και να απολαύσεις τη διατροφή σου.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 16 χρόνων, 53 κιλά και 1,69μ. Ύστερα από σχετικά αυστηρή δίαιτα έχασα σε οκτώ μήνες 18 κιλά. Όμως εδώ και καιρό, έχω αφαιρέσει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μου και τώρα φοβάμαι να φάω από αυτά ξανά! Φοβάμαι πως έχω χαλάσει τον μεταβολισμό μου! Τι να κάνω ώστε να τρώω από όλα και να διατηρήσω τα κιλά μου;
Ραφαέλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ραφαέλα, μπράβο σου που έχασες τόσα κιλά, αλλά δεν ήταν σωστό που απέκλεισες ομάδες τροφίμων. Ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πρέπει να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήταν καλό να κάνεις από δω και στο εξής είναι να εντάξεις στη καθημερινότητά σου όλα τα τρόφιμα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με στόχο τη συντήρηση του βάρους.

· Να μην παραλείπεις γεύματα (ανά 3 ώρες το αργότερο να τρώς) μιας και η συχνή πρόσληψη τροφής εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια τον οργανισμό μας, ώστε να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του.

· Κάθε γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού.

· Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη και να έχεις πάντα μαζί σου κατάλογο με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι.

– Να πίνεις καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης)

· Διατήρησε ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων. [Βρες το ημερολόγιο διατροφής του TLIFE εδώ]

· Να έχεις πάντα μαζί σου σνακ που μπορούν καταναλωθούν εύκολα αναπληρώνοντας γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού (κράκερ, φρυγανιές, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, χυμοί).

· Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνεις ένα μικρό μέρος από αυτό χωρίς τύψεις.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Το TLIFE προτείνει: Smart Tips για να χάσεις βάρος ανάλογα με το σωματότυπό σου. [Κάνε κλικ εδώ]


Ερώτηση
Παίρνω κορτιζόνη εδώ και αρκετoύς μήνες – περίπου πέντε. Βέβαια τώρα έχω σταματήσει, αλλά έχω πάρει 10 κιλά. Τι μπορώ να κάνω για να τα χάσω;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα, από τη στιγμή που για διάφορους λόγους παίρνατε κορτιζόνη ο μεταβολισμός σας έχει αδρανήσει και συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβάλλει τη φαρμακευτική αγωγή και να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Μερικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:

1. Ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωινό γεύμα το οποίο πρέπει να είναι πλήρες για να εφοδιάσει τον οργανισμό σας με ενέργεια. Ιδανικές επιλογές πρωινού είναι: Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος και μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές:

– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & δημητριακά ολικής αλέσεως

– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι

– 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί πολύσπορο και αυγό βραστό

– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί πολύσπορο, γαλοπούλα με ελαίολαδο και τυρί χαμηλών λιπαρών

2. Από τη στιγμή της έναρξης της ημέρας σας, προσπαθήστε να εφαρμόζετε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες) διαφορετικά εφαρμόστε τα 3 βασικά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 1 ενδιάμεσο σνακ. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενεργοποιηθεί ο βασικός μεταβολισμός και θα ξεκινήσει η διαδικασία της λιποδιάλυσης.

Ιδανικά σνακ: τα φρούτα, οι χυμοί, οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, τα Cream crackers σίκαλης και τα μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

3. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ολικής άλεσης ή πολύσπορα προϊόντα και super foods, όπως goji berry, ιπποφαές και αποξηραμένα φρούτα.

4. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης, κακάο).

5. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

6. Να μασάτε καλά την τροφή σας και να μην τρώτε αργά το βράδυ και κοιμάστε

7. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. 4-5 φορές την εβδομάδα περπάτημα.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Το TLIFE προτείνει: Όταν το σώμα αρνείται να χάσει βάρος! 10 λόγοι που δεν μπορείς να αδυναττίσεις… [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Γειά σας! Θα ήθελα αν μπορείτε να προτείνετε ένα πρόγραμμα διατροφής για τις γυναίκες που είναι στην κλιμακτήριο. Όμως ένα προγραμμα συμβατό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα, στην κλιμακτήριο δίνουμε βάση σε μια διατροφή με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έτσι ώστε να κρατάμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Οι παρακάτω οδηγίες θα σου φανούν χρήσιμες για να γνωρίζεις πώς να “κινείσαι” καθημερινά.

– Να μην τρώς αργά βραδινό και σίγουρα όχι μετά τις 9μμ.

– Μετά τις 9μμ, αν πεινάσεις θα καταναλώνεις μόνο γάλα, γιαούρτι, τυρί.

– Δε θα αφήνεις το στομάχι σου άδειο παραπάνω από 3 ώρες.

– Το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες, να τα συνοδεύεις πάντα με πράσινη σαλάτα.

– Να προτιμάς το ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια ολικής άλεσης ή σίκαλης και όχι σταρένια.

– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών

– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και σε κάθε περίπτωση, εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι

– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών

– Να αποφεύγεις γλυκά, λιπαρά και τηγανιτά τρόφιμα,

– Να μειώσεις το αλάτι

– Δώσε έμφαση στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό/ αναποφλοίωτο ρύζι)

– Να τρως καθημερινά μία μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς

– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30′ λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)

– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες και μη ακολουθείς μονοφαγία

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

Το TLIFE προτείνει: Χάσε 6 κιλά ξοδεύοντας 5,5 ευρώ τη μέρα για όλα σου τα γεύματα… [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσω. Είμαι 1.74μ., 93 κιλά. Έβαλα 18 κιλά απότομα και λόγω της καθιστικής μου δουλειάς, αλλά και επειδή έτρωγα… ενώ έχω ρυθμίσει τον υποθυρεοειδισμό που έχω και τρώω τέσσερα γεύματα την ημέρα, πολύ μικρές ποσότητες, δεν έχω κανένα αποτέλεσμα. Γιατί; Ποια θα ήταν η καλύτερη δίαιτα να ακολουθήσω; Ποια μου προτείνετε;
Στέφανος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Στέφανε, ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου (ΔΜΣ) είναι 30,7 kg/m2 και ανήκει στον πρώτο βαθμό παχυσαρκίας. Το ιδανικό σου βάρος είναι 65,7 kg ενώ θα σου πρότεινα να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο για να είναι πιο εύκολος να τον πλησιάσεις.

Από τη στιγμή που υπάρχει ορμονική και μεταβολική διαταραχή είναι σημαντικό να εντάξεις συστηματικά στην καθημερινότητά σου φυσική δραστηριότητα, προκειμένου να αυξήσεις τις θερμίδες που καις.

Το άλλο που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι ποσότητες των γευμάτων σου. Με το να καταναλώνεις πολύ μικρές ποσότητες δεν βοηθάς τον οργανισμό σου να χάσει. Για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου θα πρέπει να τρως μικρά και συχνά γεύματα κάθε τρεις ώρες περίπου.

Η διατροφή που θα σου προτείνω είναι η Αντιοξειδωτική Διατροφή ORAC που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση τροφίμων χαμηλά σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που θα καθορίσει και την απώλεια βάρους.

Κάποιες διατροφικές οδηγίες που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

1. Καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος! Ιδανικές επιλογές είναι:
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & δημητριακά ολικής αλέσεως
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
– 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί πολύσπορο και αυγό βραστό
– 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί πολύσπορο, γαλοπούλα με ελαίολαδο και τυρί χαμηλών λιπαρών

2. Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες) Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί ο βασικός μεταβολισμός και θα βελτιωθεί η μεταβολική δραστηριότητα.

3. Αυξημένη κατανάλωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ολικής άλεσης ή πολύσπορα προϊόντα και super foods όπως goji berry, ιπποφαές και αποξηραμένα φρούτα.

4. Αυξημένη κατανάλωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μειωμένη εναπόθεση λίπους στον οργανισμό, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της όρεξης και κορεσμού με αποτέλεσμα την μικρότερη κατανάλωση ποσότητας του γεύματος.

5. Αυξημένη κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων. Έρευνες έχουν δείξει πως διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μειώνουν την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό.

6. Αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης ή πολύσπορα (μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, δημητριακά και σιτάρι). Συντελούν στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης/ινσουλίνης που έχουν διαταραχθεί από τον θυρεοειδή.

7. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης, κακάο).

8. Αποφυγή κατανάλωσης λαχανικών όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο γιατί εμποδίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

9. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και 4-5 φορές την εβδομάδα περπάτημα.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Το TLIFE προτείνει: Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς θα χάσεις κιλά αν έχεις υποθυρεοειδισμό; Δες το μενού διατροφής… [Κάνε κλικ εδώ]

/

And More