Πώς νιώθει ο έφηβος που ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή;

Στην ηλικιακή περίοδο της εφηβείας το αγόρι συχνά αποφασίζει να ανοίξει το δρόμο της σεξουαλικής του ζωής. Ποια συναισθήματα διακατέχουν τον έφηβο λίγο πριν την πρώτη του φορά;

“Πρόκειται για μια στιγμή που από τη μία περιμένει με χαρά, λαχτάρα και ανυπομονησία και από την άλλη φοβάται. Αμφιθυμικά συναισθήματα, φόβου, άγχους, αγωνίας, ευχαρίστησης είναι παρόντα και κυριολεκτικά μοιάζουν να μπερδεύουν το νεαρό αγόρι, που έχει ακούσει πολλά για το σεξ αλλά γνωρίζει λίγα” λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος.

Το άγχος της πρώτης φοράς…

Πως νιώθει ο έφηβος;

Ο νεαρός άνδρας νιώθει αμήχανος και ανησυχεί μήπως η απειρία του τον προδώσει σε μια στιγμή τόσο σημαντική για εκείνον αλλά και για τη σεξουαλική του σύντροφο. Δείχνει να εμπλέκεται σεξουαλικά ορμώμενος από τον πόθο του για μια γυναίκα και λειτουργεί περισσότερο σαρκικά και λιγότερο συναισθηματικά σε σχέση με εκείνη, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει τη ψυχική του συμμετοχή.

Ο νεαρός άνδρας είναι λογικό να αισθάνεται εκτεθειμένος καθώς βρίσκεται γυμνός απέναντι στην κοπέλα που έχει επιλέξει και η αγωνία του είναι πιθανό να μεγαλώνει, καθώς προσπαθεί να της δείξει πόσο καλός εραστής είναι. Ας μη ξεχνάμε, πως πρόκειται για μια εμπειρία που πιθανότατα θα βιαστεί να μοιραστεί με τους φίλους του ή ακόμα και με τους γονείς του και κυρίως με τον πατέρα του, ο οποίος συχνά εκφράζει τη δική του αγωνία για τον «ανδρισμό» του γιου του και την ανασφάλεια του για το πόσο «καλά θα τα καταφέρει». Περιμένει με αγωνία να τεστάρει τη στύση του και την εκσπερμάτισή του με κάποια ερωτική παρτενέρ που θα την εντυπωσιάσει με τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

Κι αν κάτι δεν παέι καλά;
Πολλές μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει αναφέρουν πως ένας άνδρας κατά την πρώτη του σεξουαλική επαφή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει στυτικό πρόβλημα. Επιπλέον, ο έντονος πόθος σε συνδυασμό με το αναμενόμενο άγχος της πρώτης φοράς είναι πιθανό να φέρουν ένα “γρήγορο τελείωμα” που θορυβεί και προκαλεί αισθήματα ντροπής και αποτυχίας ως προς τον σεξουαλικό ρόλο του ατόμου.

Ωστόσο, η πρώτη φορά δεν καθορίζει απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σεξουαλική ζωή του ατόμου. Με άλλα λόγια, μια ενδεχόμενη αποτυχία κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή δε συνεπάγεται μια μόνιμη σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς η επόμενη σεξουαλική επαφή θα είναι πιθανότατα πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Read More

And More