Q&A: Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Είναι πιθανό ο θυρεοειδής να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου; Πώς μπορείς να καταπολεμήσεις την καθιστική ζωή που σου… προσθέτει κιλά; Γίνεται εγκυμοσύνη να γίνεται πιο δύσκολο να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου βάρος; Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το σωματότυπο αχλάδι;

Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει στις δικές σου ερωτήσεις γύρω από τη δίαιτα και τη διατροφή!

Ερώτηση
Καλησπέρα! Βλέπω μια απάντηση που δώσατε σε αναγνώστρια και προτείνετε πρωινά, λέγοντας οτι πρέπει να καλύπτουν το 25% των ενεργειακών αναγκών! Ερώτηση: αυτα καλύπτονται με 1 Αυγό βραστό & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με φρέσκο χυμό ή και με τους άλλους συνδυασμούς πρωινού που δίνετε; δηλαδη αν φαμε 4 αυγά και 4 φετες ψωμί μεσα στη μέρα εχουμε καλύψει τις ενεργειακές μασς ανάγκες;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και για αυτό το λόγο περιλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από τα μικρογεύματα που έχουμε στα ενδιάμεσα (δεκατιανό & απογευματινό). Η κάθε ημέρα είναι διαφορετική και κατανέμεται διαφορετικά η ενεργειακή μας πρόσληψη ανάλογα με το μεσημεριανό και το βραδινό μας.

Θερμιδικά θα μπορούσες να έχεις δίκιο, αλλά το ζητούμενο δεν είναι απλά να καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες. Έχει σημασία να υπολογίσουμε και τα λιπαρά, αλλά και του υδατάνθρακες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσον αφορά Στην κατανάλωση των αυγών συστήνονται έως 3 αυγά εβδομαδιαίως.

Το ιδανικό όμως είναι να υπάρχει ποικιλία στο καθημερινό μας διαιτολόγιο το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και πρωτείνες (κρέας,ψάρι).

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω: Ο Θυρεοειδής επηρεάζει το βάρος; Κάνω διατροφή, αλλά δεν χάνω πάνω από δύο κιλά το μήνα. Έχω γενικά αρκετά κιλά να χάσω. Είμαι 1,58 και 65 κιλά. Πήρα απότομα πολλά κιλά πριν από δύο χρόνια. Από 52 έφτασα στα 75, έχασα όμως 10 κιλά, αλλά έχω κολλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, παρά τη διατροφή…
Joan

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Joan χαίρεται!
Εξαρτάται από το τι θυρεοειδή έχεις και από τον μεταβολισμό σου. Δηλαδή αν έχεις υποθυρεοειδισμό, ο οργανισμός σου έχει την τάση για αύξηση βάρους. Αντίθετα αν έχεις υπερθυρεοειδισμό, ο οργανισμός σου έχει την τάση για μείωση βάρους. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, αλλά διαφέρει από κάθε οργανισμό. Μπορεί ένα άτομο να έχει υποθυρεοειδισμό και όμως οι καύσεις που κάνει να είναι τέτοιες που να μην μας επηρεάζει πουθενά. Όμως υπάρχουν και οργανισμοί που ενώ δεν έχουν θυρεοειδή, οι καύσεις του μεταβολισμού τους γίνονται αισθητά αργά. Συνεπώς, σου προτείνω να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να μην έχεις στο μυαλό σου τον θυρεοειδή. Ήδη έχεις χάσει αρκετά κιλά. Αυτό είναι θετικό!

– Μην βιάζεσαι και υιοθέτησε στην καθημερινότητά σου μικρά και συχνά γεύματα, τρώγοντας κάθε 3 ώρες. Έτσι, γίνονται καλύτερες καύσεις στον οργανισμό σου.
– Επίσης, φρόντισε στα γεύματά σου να έχεις σίγουρα άφθονα λαχανικά και τα σνακ σου να περιλαμβάνονται από φρούτα.
– Φρόντισε από τα δύο μεγάλα γεύματα την μέρα (μεσημεριανό- βραδινό) το ένα να περιέχει τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι) και το άλλο πλούσιο σε πρωτεΐνη (κοτόπουλο, μοσχάρι, μπριζόλα, ψάρι, αυγά). Αυτά για να ρυθμίσεις λίγο καλύτερα τις καύσεις σου.

Τελευταίο και σημαντικό, βάλε άσκηση στην καθημερινότητά σου και ενυδάτωσέ τον με άφθονο νερό. Οι οργανισμοί με θυρεοειδή φαίνεται να κινητοποιούνται γρηγορότερα με άσκηση. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι και ένα απλό περπάτημα 3 -4 φορές την εβδομάδα.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας! Είμαι 29 χρόνων, 1,70μ. και 76 κιλά. Έχω κάνει πολλές διατροφές από ειδικούς, αλλά έχανα τα κιλά και τα ξαναέβαζα. Κάνω καθιστική ζωή. Τον τελευταίο καιρώ κάνω μια διατροφή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τι διατροφή μου προτείνετε για να χάσω 6 κιλά;
Σμαρώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σμαρώ,
Η καθιστική ζωή που κάνεις δυστυχώς μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού σου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος. Θα ήταν καλό λοιπόν να οργανώσεις τη διατροφή σου έτσι ώστε να διατηρείται ο μεταβολισμός σου ενεργοποιημένος. Αυτό θα το επιτύχεις κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα, πίνοντας αρκετό νεράκι αλλά και πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες. Επίσης στην καθημερινότητά σου φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως αυγό, ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ανάλατοι ξηροί καρποί. Μη ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους ενώ παράλληλα ενυδατώνουν τον οργανισμό. Τέλος, προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, έτσι ώστε σταδιακά να αυξηθεί ο μεταβολικός σου ρυθμός.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 16 χρόνων, είμαι 1,52μ. και 50 με 51 κιλά. Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου, το ξέρω πως δεν είμαι χοντρή, αλλά ούτε και αδύνατη. Πείτε μου πώς μπορώ να χάσω 5 κιλά σύντομα και υγιεινά; Ευχαριστώ!
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή Ιωάννα,
Αν ακολουθήσεις τα παρακάτω tips σίγουρα θα δεις διαφορά στο σώμα σου.
· Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα ώστε να δουλεύει ο μεταβολισμός σου και να κάνεις καύσεις
· Μην ξεχνάς ποτέ το πρωινό σου το οποίο είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
– Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
· Προτίμησε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
· Ένταξε στο καθημερινό σου διαιτολόγιο δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον κορεσμό
· Αύξησε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, καφέ)
· Μπορείς να καταναλώνεις πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες οι οποίες ενεργοποιούν το μεταβολισμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους στη κοιλιά
· Προσπάθησε να αποφύγεις λιπαρές τροφές όπως: κέικ, πάστες, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα.
· Τέλος, προσπάθησε να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα έστω και 30 λεπτά άσκησης.
· Να πίνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, γάλα, τσάι)

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 25 χρόνων και έχω πέντε παιδάκια… στις εγκυμοσύνες μου δεν πήρα πολλά κιλά! Στην πέμπτη βέβαια δυσκολεύτηκα να τα χάσω. Μου μένουν ακόμη 2 με 3 κιλά, αλλά δυσκολεύομαι να τα χάσω. Τι να κάνω; Ευχαριστώ…
Nαταλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναταλία χαίρεται!
Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, όπως επίσης οργανικά ο μεταβολισμός εξαρτάται σε ένα σημαντικό βαθμό από την ηλικία. Ένας οργανισμός δεν λειτουργεί το ίδιο στα 20 και το ίδιο στα 40 χρόνια, υπάρχουν διαφορές. Όσο αυξάνει η ηλικία τόσο μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός. Παρόλα αυτά, Μόλις προγραμματίσεις τις συνήθειές σου σε ένα σωστό τρόπο ζωής θα δεις άμεσα διαφορές.

Αρχικά προγραμμάτισε τα γεύματά σου να είναι μικρά και συχνά, ώστε να ρυθμίσεις καλύτερα τις καύσεις σου. Ιδανικά είναι 5-6 γεύματα την μέρα (ανάλογα το καθημερινό σου πρόγραμμα), τα οποία να απέχουν μεταξύ τους 3 ώρες. Μετά συνόδευε τα γεύματά σου με λαχανικά που έχουν τόσο λίγες θερμίδες και βοηθούν να μεταβολίζονται και να απορροφούνται καλύτερα τα συστατικά των τροφίμων. Εισήγαγε στα ενδιάμεσα γεύματα σου φρούτα που πέρα από τις βιταμίνες που περιέχουν, είναι και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Κάνε τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου με νερό και υγρά 1,5-2 lt την μέρα και σίγουρα θα δεις αποτέλεσμα!

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα είμαι η Μαρίνα 28 χρόνων.Το ύψος μου είναι 1.72μ. και ζυγίζω 63 κιλά. Θέλω να φτάσω τα 57 κιλά και δεν μπορώ.Το πρόβλημα είναι στη κοιλιά που δεν πέφτει με τίποτα!
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρίνα,
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνεις, ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι στο 21.3, το όποιο σημαίνει ότι το βάρος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο αν θεωρείς πως πρέπει να χάσεις λίγα κιλά ακόμη, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της δίαιτας ORAC [Βρες όλα τα διαιτολόγια της δίαιτας του Δημήτρη Γρηγοράκη εδώ], το οποίο περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μην παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ, τα οποία είναι καλό να περιλαμβάνουν φρούτα αλλά και ξηρούς καρπούς όπως ανάλατα αμύγδαλα. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στο πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει το κοιλιακό λίπος. Τέλος, αυξάνοντας τη φυσική σου δραστηριότητα, τα αποτελέσματα που θέλεις δε θα αργήσουν να φανούν.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 χρόνων με ύψος 1.72μ. και 70 κιλά. Έχω σωματότυπο ”αχλάδι” αφού τα παραπανίσια κιλά μου συσσωρεύονται κυρίως στην περιοχή των γλουτών. Τι πρόγραμμα διατροφής θα μου προτείνατε και ποιες τροφές θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό μου; Ποια κιλά θα ήταν ιδανικά για να θεωρούμαι αδύνατη; Ευχαριστώ πολύ!
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σοφία σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (23,6Kg/m2), το σωματικό σου βάρος είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά θα μπορούσες να το μειώσεις μέχρι 8-10 κιλά. Προκειμένου να δεις μεγαλύτερη διαφορά στην περιφέρεια ακολούθησε τα εξής:

· Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο όπως αυτό της αντιοξειδωτικής διατροφής Orac

· Κατανάλωσε καθημερινά δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον κορεσμό

· Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά

· Κατανάλωσε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια ή κοτόπουλο

· Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα

· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού

· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

· Αυξημένη πρόσληψη υγρών

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα με έμφαση στο κάτω μέρος του σώματος (30-40 λεπτά καθημερινά)

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα σας κύριε Γρηγοράκη, είμαι 33 ετών με ύψος 1,65 και βάρος 70 κιλά.Έκανα για ένα διάστημα περίπου 2,5 μήνες πρωτεϊνική δίαιτα και έχασα 8 κιλά. Το τελευταίο διάστημα έχω κολλήσει αλλά εχω κουραστεί και με τη μονοφαγία και θέλω να μπω σε μια φυσιολογική διατροφή.Το προβλημα είναι ότι χανω πολυ δυσκολα βαρος(1 κιλο το μηνα)και μονο με τις πρωτεϊνικες έχω αποτελεσμα.Ποια ειναι η συμβουλή σας;
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά χαίρεται!
Φυσικά και να μπεις σε ένα φυσιολογικό τρόπο διατροφής, διότι το μόνο που επιφέρουν οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι παροδικό και όχι μόνιμο αποτέλεσμα. Δεν μαθαίνεις να τρως και αφαιρείς τροφές που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητα σου και για τις ανάγκες του οργανισμού σου. Είναι λογικό λοιπόν, μετά από κάποιο διάστημα ταλαιπωρώντας τον οργανισμό σου από μια τέτοια ψυχοφθόρα, αν θες την γνώμη μου διαδικασία, να μην βλέπεις αποτέλεσμα .Μόνο βάζοντας όλα τα τρόφιμα στην διατροφή μας, μαθαίνοντας τις ατομικές μας ποσότητες, περπατώντας και προγραμματίζοντας τα γεύματά μας θα έχουμε επιθυμητή απώλεια αλλά και διατήρηση βάρους. Γιατί η μεγαλύτερη σημασία δεν είναι στην απώλεια βάρους, αλλά στην εκμάθηση του τρόπου στον οποίο πρέπει να κατευθύνεται κανείς έτσι ώστε και να τα διατηρήσει!

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

/

And More