Συμπληρώματα διατροφής: θα βοηθήσουν να αδυνατίσω;

Οι ρυθμοί της ημέρας δεν σου επιτρέπουν πάντα να τρως όπως θα ήθελες, όσο σωστά θα ήθελες και τις ώρες που πρέπει. Μπορούν όμως τα συμπληρώματα διατροφής να καλύψουν τα κενά που αφήνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής; Οι επιστήμονες τα επιτρέπουν;

Ποια είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

“Είναι φαινόμενο της εποχής μας η αντικατάσταση γευμάτων με διάφορα σκευάσματα διατροφής, με στόχο την αποφυγή της κόπωσης, την γρήγορη απώλεια κιλών, την διατήρηση και αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων του οργανισμού” επισημαίνει η Κλινική Διαιτοόγος Διατροφολόγος Κυριακή Γούτα. Ποια είναι όμως αυτά;

– Συμπληρώματα σε σκόνη: Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και συνήθως αναμειγνύονται με γάλα ή νερό ή χυμό. Μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο γεύμα με σκοπό την μείωση των θερμίδων. Δεν είναι όμως λογικό, εφόσον αντικαταστήσεις ένα ολόκληρο γεύμα με τέτοιο ρόφημα, να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες και συνεπώς να χάνεις κιλά;

– Φαμακευτικά σκευάσματα-σε μορφή χαπιού: Πρόκειται για ουσίες όπως η ορλιστάτη, η σιμπουταμίνη και η ριμοναμπάντη. Πως δρουν;
Η ορλιστάτη έχει την ιδιότητα να αναστέλει τη δράση των ενζύμων που βοηθούν στην πέψη του λίπους. Μειώνει την απορρόφηση του λίπους που λαμβάνουμε με το γεύμα κατά 30 % περίπου.
Η σιμπουτραμίνη δρα στον εγκέφαλο αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα να νιώθεις χορτασμένος και να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.
Η ριμοναμπάντη δρά ανταγωνιστικά στους υποδοχείς των κανναβινοεδών που προκαλούν χαλάρωση και ευχαρίστηση έτσι περιορίζει την ευχαρίστηση και την χαλάρωση που νιώθεις με το φαγητό οπότε και τρως λιγότερο.
– Συμπληρώματα λεκιθίνης σε σκόνη ή καψούλες. Θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης που βοηθά τον οργανισμό στο μεταβολισμό των λιπών. Παράλληλα με την χρήση του προτείνεται η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει το άτομο.
– Φυτικά προιόντα (αλόη, μηλόξιδο, χάπια από φύκια, gancinia cambokia. Γκουαρανά, προιόντα από οστρακοειδή, τσίχλες που αδυνατίζουν κτλ.). Κάποια από αυτά μειώνουν την όρεξη, κάποια είναι διουρητικά και άλλα πάλι βοηθούν στην καύση του λίπους. Προτείνεται η αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω της μεγάλης διούρησης που προκαλούν.

Οι επιστήμονες επιφυλάσσονται

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κυριακή Γούτα διατηρεί της επιφυλάξεις της για τα θαυματουργά αποτελέσματα των σκευασμάτων αυτών. “Εαν υπήρχαν θαυματουργά χαπάκια και σκόνες οι διαιτολόγοι και οι γιατροί δεν θα τα πρότειναν; Φυσικά και θα τα πρότειναν γιατί θα μπορούσαν να εγγυηθούν μόνιμο και σίγουρο αποτέλεσμα στην απώλεια των περιττών κιλών αλλά και τη διατήρηση της σωματικής υγείας”!
Όπως εξηγεί κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων και δεν έχει την έγκριση του ΕΟΦ, οπότε καλό θα είναι να τα χρησιμοποιείς με σύνεση και αφού συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σου.

Τέλος, ακόμη κι αν επιλέξεις κάποιο από τα παραπάνω συμπληρώματα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως όλα βασίζονται στην ταυτόχρονη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και την εφαρμογή μεσογειακής διατροφής. Αυτό όμως συστήνεται σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. “Αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με την διαφορά πως κάποιος που στηρίζεται στην υπομονή και την επιμονή και την σωστή διατροφή έχει μακροχρόνια αποτελέσματα και όχι περιστασιακά!”

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κυριακή Γούτα αναρρωτιέται πως εφόσον σε όλα αυτά τα σκευάσματα, αναγράφεται πως καλό είναι να λαμβάνονται με την συμβουλή γιατρού: “Μήπως δεν είναι τόσο αθώα τελικά;”

Read More

And More