Ένα συγκρότημα Πολιτισμού, που δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Η ανάγκη να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο αύριο είναι πλέον ζωτικής σημασίας για όλους μας. Έχουμε ανάγκη την ελπίδα. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε, ότι η ταλαίπωρη Ελλάδα θα ανακάμψει και θα αξιοποιήσει το φυσικό της κάλλος.

Γι αυτό επέλεξα να σας γράψω για το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα. Με μια δωρεά 566 εκατομμυρίων ευρώ, το ίδρυμα θα δημιουργήσει ένα συγκρότημα Πολιτισμού, που θα στεγάσει τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα τεράστιο Πάρκο. Σε έκταση 170000 τ.μ. το 85% καταλαμβάνονται από πάρκο και το 15% από κτιριακές εγκαταστάσεις.

H κατασκευή τους θα ολοκληρωθεί το 2015 και η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται στις αρχές του 2016. Χρόνοι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Το έργο έχει σχεδιάσει ο γκουρού της σύγχρονης αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο. Τα κτίρια θα αναπτυχθούν πάνω σε ένα τεχνητό λόφο με θέα τη θάλασσα που κόβει την ανάσα. Τοίχοι από γυαλί και σίδερο ντύνουν την Όπερα, την Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο που υψώνεται πάνω από την Όπερα. Μια «Αγορά», τόπος συνάντησης των επισκεπτών θα δημιουργηθεί στον ισόγειο χώρο.

Ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού. Χιλιάδες δένδρα και φυτά στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, θα απορροφούν 11.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε μια τρισδιάστατη απεικόνιση του έργου.

Ήδη άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Επισκεπτών που βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο και οργανώνει ξεναγήσεις, ομιλίες και προβολές. Αν το επισκεφτείτε μπορείτε να κάνετε την πρώτη γνωριμία με τις λειτουργίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής μέσα από διαδραστικές εφαρμογές για μεγάλους και μικρούς.

Ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου Επισκεπτών έχει ήδη φυτευτεί με λεβάντες, δεντρολίβανα και άλλους μυρωδάτους θάμνους και προσφέρεται για βόλτα αλλά και όνειρα για μια νέα Αθήνα.
Αισιόδοξα φιλιά σε όλους,
Τατιάνα

And More