Τι να κάνεις αν καπνίζει

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τον έφηβο να ξεκινήσει το κάπνισμα; Και πως πρέπει ο γονιός να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο- Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν τον έφηβο να αρχίσει το τσιγάρο είναι οι εξής:

– Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους
– Θεωρούν ότι έτσι είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας
– Το κάνουν για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι
– Θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν
– Καπνίζει ο γονιός ή τα αδέλφια και θέλουν να μιμηθούν την πράξη
– Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος
– Δεν ενδιαφέρονται για τις αντικοινωνικές διαστάσεις της συγκεκριμένης συνήθειας
– Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό
– Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει
– Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο
– Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
– Μπορεί να έχουν κατάθλιψη
Τι να κάνετε αν ήδη καπνίζει συστηματικά:
Τι συμβουλεύει η ειδικός;
– Αν το παιδί ήδη καπνίζει συστηματικά, αναρωτηθείτε για τους λόγους. Καμιά φορά τα παιδιά που καπνίζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αποδοχής ή απόρριψης, αγχώδεις διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.
Δεν πρέπει να έρθετε σε αντιπαράθεση με το παιδί επειδή καπνίζει, αλλά να του δείξετε ότι το σέβεστε και ότι θέλετε να το υποστηρίξετε στην προσπάθειά του να σταματήσει όσο είναι ακόμα καιρός.
– Ας πάτε με το παιδί σας στο γιατρό για να σας μιλήσει κι εκείνος για το κάπνισμα. Αν καπνίζετε και οι ίδιοι, συμφωνήστε να ορίσετε μια ημέρα να το κόψετε μαζί.
– Το παιδί θα βοηθηθεί πολύ αν βρει μια αθλητική δραστηριότητα ή αν πηγαίνει καθημερινά σε γυμναστήριο ανεξάρτητα από το πόσο βεβαρημένο πρόγραμμα έχει.
– Καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε πως το κάπνισμα είναι η μοναδική κακή συνήθεια της παρέας του παιδιού σας. Κάποιες φορές οι εφηβικές παρέες καπνιστών παράλληλα πίνουν ή έχουν και παραβατική συμπεριφορά, ενώ καμιά φορά μπορεί να δοκιμάζουν και ναρκωτικά.
– Πολλά παιδιά διακόπτουν το κάπνισμα αν τα παροτρύνει σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση το αγόρι ή το κορίτσι τους.
– Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι το έκοψαν χωρίς να το κόβουν και απλώς καπνίζουν κρυφά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως θα βοηθούσε κάποιο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος σε ειδικά κέντρα (π.χ. σε νοσοκομεία) και πολύ πιθανόν να χρειάζεται συστηματική ψυχοθεραπεία. Αν δεν είστε καπνιστές ίσως υποτιμάτε τη δύναμη του εθισμού στη νικοτίνη. Μιλήστε καλύτερα με ειδικό.

Read More

And More