Από πού και πώς τρέφεται το έμβρυο;

Η λέξη «έμβρυο» σημαίνει κάθε οργανισμό που αρχίζει να μεγαλώνει μέσα σε κάποιον άλλο οργανισμό. Επειδή το ωάριο της γυναίκας δεν έχει λέκιθο, το έμβρυο είναι αναγκασμένο να ζει παρασιτικά μέσα στο σώμα της μητέρας μέχρι να είναι έτοιμο να ζήσει μόνο του με τα δικά του όργανα. Σε όλη δηλαδή τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προμηθεύεται από εκείνη το φαγητό και το οξυγόνο που του χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί και να σχηματιστούν τα όργανά του. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Ο πλακούντας

Ο κύριος ρόλος του πλακούντα είναι να αντλεί από το αίμα της μητέρας όλες τις θρεπτικές ουσίες, το νερό και το οξυγόνο που έχει ανάγκη το μικροσκοπικό πλασματάκι που έχει εγκατασταθεί μέσα σας. Στον πλακούντα καταλήγουν τα δικά σας αιμοφόρα αγγεία και ξεκινούν τα αγγεία του μωρού σας. Το μωρό καθώς δεν έχει σχηματισμένους πνεύμονες δεν αναπνέει αλλά παίρνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα. Το αίμα του μωρού σας κατευθύνεται προς τον πλακούντα απ’ όπου απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το αίμα σας. Ο πλακούντας επίσης εμποδίζει τη δίοδο σε μικρόβια που θα μπορούσαν να μολύνουν το μωράκι σας. Ο ρόλος του δηλαδή εκτός από αποθηκάριος, είναι και… περιφρουρητικός!

Ο ομφάλιος λώρος
Πολλοί από εσάς ίσως να μην γνωρίζετε τη ζωτική σημασία του ομφάλιου λώρου.
Πρόκειται για ένα όργανο που ενώνει τον πλακούντα με το μωράκι σας. Από τη μια πλευρά καταλήγει στο σημείο όπου θα είναι σε λίγο καιρό ο ομφαλός του παιδιού σας και από την άλλη συνδέεται με τον πλακούντα. Αποστολή του είναι να μεταφέρει το οξυγόνο και την τροφή που άντλησε ο πλακούντας από το αίμα σας ,ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο μωράκι σας να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τη γέννηση του μωρού σας λήγει ταυτόχρονα και η θητεία του εν λόγω οργάνου.

And More