Μ.Δαρμουσλή: “Η μισή ζωή μου ήταν δίαιτα”

Επιτυχημένο μοντέλο με διεθνή καριέρα, εντυπωσιακή γυναίκα και τρυφερή μαμά.

Η Μάρα Δαρμουσλή γνωρίζει από πρώτο χέρι τους κινδύνους που ενέχουν οι ακραίες, εξαντλητικές δίαιτες και οι υπερβολές. Είναι μάλιστα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΑΝΑΣΑ, μη κερδοσκοπικής εταιρίας στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, μαζί με την ηθοποιό Ζέτα Δούκα.

Μας μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις διατροφικές τις συνήθειες και τις απαιτήσεις του modeling!

Ακουλουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής;

Πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα. Τα πάντα σε σωστές ποσότητες και καλή ποιότητα.

Έχεις κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή σου;

Ναι, πάρα πολλές φορές. Η μισή ζωή μου είναι δίαιτα.

Κοιτώντας πίσω, θα έκανες και πάλι αυτές τις “διατροφικές” θυσίες;

Το ότι αποφάσισα να ακολουθήσω τον επαγγελματικό τομέα του διεθνούς μόντελινγκ σημαίνει ότι έπρεπε να πάρω αποφάσεις, πολλές φορές και ενάντια στην υγεία μου. Πρόκειται για ένα επάγγελμα τεχνικό, όπως είναι της αθλήτριας, όπως είναι της χορεύτριας. Έχει κάποιες απαιτήσεις στο σωματότυπο, τις διαστάσεις συγκεκριμένα. Εφόσον πήρα τέτοια απόφαση… Τώρα ουσιαστικά τελείωσε. Τώρα αν γύριζα το χρόνο πίσω, αν θα άλλαζα καριέρα, τι να σου πω; Δεν ξέρω.

Είχες ποτέ κάποιο πρόβλημα υγείας, μετά από αυστήρη δίαιτα;

Φυσικά. Πάρα πολλές φορές. Από προβλήματα του γαστρεντερικού, τάσεις λιποθυμίας, έλλειψη συγκέντρωσης… Κάποια στιγμή που το “έκαψα” το σύστημα αποτάθηκα σε πολύ καλό διαιτολόγο, ο οποίος μου έφτιαξε την διατροφή ισορροπημένη, ώστε να μπορώ να είμαι σε χαμηλά νούμερα όπως ήθελα για τη δουλειά μου και παράλληλα να τρώω κανονικά γεύματα. Κι όχι να μετράω φύλλα μαρουλιού. Όταν οι άλλοι στα φοιτητικά τους χρόνια κρατούσαν το κόκκινο βιβλίο του Μαρξ, εγώ κρατούσα τον θερμιδομετρητή.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;

Ο τρόπος διατροφής δεν είναι απλή συνήθεια. Έχεις όμως ένα μπούσουλα, μια γραμμή. Σε αυτήν τη στιγμή της ζωής μου, με τον τρόπο που κινούμαι και τις απαιτήσεις που έχω από το σώμα μου, διατρέφομαι ισορροπημένα. Το νους υγιής εν σώματι υγιεί δεν το έλεγαν ποτέ οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, το έλεγαν οι Ρωμαίοι. Εμείς οι Έλληνες λέγαμε Μέτρον άριστον. Και το μέτρο ακόμη, μέτρο θέλει! Από τη στιγμή που μπαίνει το “πρέπει” έχουμε χάσει τον αγώνα από την αρχή.

Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής;

Δεν έχω πρόγραμμα. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα στη ζωή μου: η υπερβολική πειθαρχία και ο προγραμματισμός. Προτιμώ πια να αφήνω τα πράγματα πιο ελεύθερα, για να το απολαμβάνω κιόλας. Κάνω ποδήλατο, έξω. Κάνω τις δουλειές μου σε απόσταση δύο δήμων από εκεί που μένω, αποκλειστικά με ποδήλατο. Από κει και πέρα κάνω κινησιολογία στη σχολή μου. Χορό με κάθε ευκαιρία και σε κάθε φιλική εκδήλωση.

Σου αρέσει η μαγειρική; Μαγειρεύεις;

Μαγειρεύω ελάχιστα γιατί είμαι πολύ τελειομανής.

Είσαι δηλαδή αυστηρός κριτής του εαυτού σου;

Κάνω εξαιρετική κριτική στη μαγειρική μου. Υπάρχει κάποια διάσημη σταρ, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, την οποία να ζηλεύεις για τις τέλειες αναλογίες της;

Πλησιάζω στα άκρα και με ρωτάτε αν έχω ακόμη πρότυπα στη ζωή μου; Αυτή τη στιγμή, ίσως το μόνο πρότυπο, είναι η δασκάλα μου στην κινησιολογία. Είναι 40 χρονών έχει μια κίνηση στο σώμα της που νιώθεις ότι δεν έχει κόκαλα, αλλά νερό που απλά κυλάει. Έχει έναν υγιέστατο γιο. Ναι, αυτή είναι το πρότυπό μου.

Θεωρείς δηλαδή πως δεν πρέπει να επιμένουμε τόσο έντονα στα πρότυπα;

Όλοι χρειαζόμαστε πρότυπα. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ψάχνουμε πρότυπα. Είναι το στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Πρέπει να ακούσουμε πραγματικά τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε. Κι όχι να λειτουργούμε όπως με τις διαφημίσεις: Αυτό, εκείνο, το άλλο είναι το καλύτερο… Η λογική του σούπερ μάρκετ. Νομίζουμε ότι έχουμε επιλογές ενώ μας τις έχουν δώσει ήδη έτοιμες!

Συνέντευξη στον Λευτέρη Σαββίδη

And More