Πώς να επιπλώσεις σωστά το δωμάτιό του

Το προσωπικό βασίλειο του μικρού σας. Τι έπιπλα θα χρειαστείτε, ποιες είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας και ποια είναι τα σημεία “κλειδί” για μια σωστή αγορά;
Τα έπιπλα
Λειτουργικότητα, ασφάλεια και σωστή κατασκευή είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής των παιδικών επίπλων και γενικότερα των αντικειμένων που θα διακοσμήσουν το παιδικό δωμάτιο.
Ένα βρεφικό δωμάτιο αποτελείται συνήθως από:
– Μια ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού.
– Ένα έπιπλο – αλλαξιέρα, με μεγάλη επιφάνεια για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό. Στο κάτω μέρος συνήθως υπάρχουν συρτάρια που χρησιμεύουν ως αποθηκευτικός χώρος. Ακόμα και όταν το παιδί μεγαλώσει, μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε το έπιπλο.
– Μια κούνια με κάγκελα. Το πιο βασικό από τα έπιπλα του μωρού. Προτιμήστε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι, με μη τοξικές βαφές. Ιδιαίτερη προσοχή στα κάγκελα, ώστε να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος, την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους και στρογγυλεμένες γωνίες. Τα κάγκελα για να διευκολύνεται η μητέρα καλό είναι να είναι ρυθμιζόμενα.
– Το πάρκο. Προσοχή στα μεταλλικά μέρη. Θα πρέπει να είναι επικαλυμμένα για να προστατεύονται από τη διάβρωση ενώ οι ακμές να είναι καμπυλωμένες, ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία που να εξέχουν και να μπορούν να τραυματίσουν το μωρό.
– Ένα καλάθι ή μπαούλο για τα πρώτα παιχνίδια του.
Προσοχή στο στρώμα!
Το στρώμα πρέπει να είναι ανατομικό και κατασκευασμένο από σωστά υλικά. Είναι καλό να αποφύγετε εντελώς το μαξιλάρι και να ντύσετε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση, για να αποφευχθούν τραυματισμοί του μωρού στα κάγκελα.
Τα στρώματα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας oeko-tex standard 100, BS 1877 και BS 7177. Μικροσκοπικά ζωύφια που λέγονται ακάρεα είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες, το άσθμα, τη ρινίτιδα και τα εκζέματα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος μπορεί να πλυθεί στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Πάτωμα και υγιεινή
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο πάτωμα όπου το παιδί θα παίζει, θα μπουσουλάει και θα κάνει τα πρώτα του βήματα. Αποφύγετε την επένδυση με μοκέτα από άκρη σε άκρη, επιλέξτε καλύτερα ένα χαλί που θα αφαιρείται εύκολα για να μπορεί να πλένεται συχνά.
Τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα και τακτικά, το ίδιο και τα υφάσματα (καλύμματα, κουρτίνες κτλ) που κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι βαμβακερά.
Το ξύλο είναι ένα υλικό που προσθέτει ζεστασιά στον χώρο, γι’ αυτό η ξύλινη επένδυση στο πάτωμα ενδείκνυται.
Τι να προσέξετε:
Οι γονείς θα πρέπει να προτιμούν βρεφικά έπιπλα με έγκυρες διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως ISO 9001:2000 (σύστημα διασφάλισης ποιότητας) και ISO 14001: 2005 (σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης).
Οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα παιδικά είδη ύπνου είναι οι εξής:
1. Το παιδικά κρεβατάκια πρέπει να διαθέτουν εξομαλυσμένες και στρογγυλεμένες άκρες.
2. Τα κάγκελα στα βρεφικά να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 6 εκατοστά και να έχουν ύψος που ξεπερνά τα 50-60 εκατοστά (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σφηνώσει το μωράκι ανάμεσα ή να πέσει).
3. Οι αρμοί (εσωτερικές ενώσεις) στα έπιπλα πρέπει να είναι μεταλλικοί. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η στερεότητα και η διάρκεια.
4. Όλα τα μέρη των επίπλων πρέπει να αποτελούνται από μασίφ ξύλο.
5. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να περιέχουν μόλυβδο ή άλλες τοξικές ουσίες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Έπιπλα ΕΝ 716-1 και ΕΝ 716-2
2. Πάρκα ΕΝ 12227-1 και ΕΝ 12227-2
3. Καρεκλάκια φαγητού ΕΝV 1178-1 και ENV 1178-2
4. Μπανάκια ΕΝ 12221-1 και ΕΝ 12222-2
Tip: Αναζητήστε τα ειδικά σετ, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής του βρεφικού κρεβατιού σε παιδικό, ώστε να φιλοξενεί το παιδί έως ότου γίνει 7 ετών. Ένα απλό βρεφικό κρεβάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Read More

And More