Διάλεξε το σωστό παιχνίδι!

Ένα καινούριο παιχνίδι μπορεί να κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο. Πως όμως θα είσαι σίγουρη ότι είναι ασφαλές για εκείνο; Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις πριν το αγοράσεις;

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Παιδικό Παιχνίδι ένα παιχνίδι πρέπει:
– να επιλέγεται με κριτήριο την ηλικία του παιδιού, συνυπολογίζοντας το ρυθμό ανάπτυξης και την προσωπικότητά του
– να διεγείρει την παιδική φαντασία και να ικανοποιεί την περιέργεια του
– να έχει πολλαπλές χρήσεις
– να συμβάλλει με το χρώμα και το σχήμα του στην διαμόρφωση της αισθητικής του παιδιού
– να έχει διαστάσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού. Τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά προτιμούν ογκώδη παιχνίδια, που ωστόσο θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν μόνα τους
Πριν επιλέξεις:
– Ελέγξτε αν το παιχνίδι φέρει το σήμα “CE” που πιστοποιεί ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.
– Διαβάστε τις ετικέτες των παιχνιδιών που αναφέρουν τις οδηγίες χρήσης τους, την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνεται και το αν απαιτείται η επίβλεψη ενηλίκου κατά τη χρήση.
– Τσεκάρετε την ποιότητα του επιβεβαιώνοντας ότι είναι σωστά συναρμολογημένο και δεν έχει κατασκευαστικά ελαττώματα.
– Εξετάστε αν υπάρχει πιθανότητα το παιχνίδι να γίνει επικίνδυνο σε περίπτωση… “κακομεταχείρισης”. Ελέγξτε αν τα μικρά τμήματα που μπορεί να περιέχει είναι σταθερά τοποθετημένα και δεν αφαιρούνται εύκολα.
– Βεβαιωθείτε πως οι μαρκαδόροι, οι μπογιές ή οι πλαστελίνες δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και πως αυτό αναγράφεται στο κουτί της συσκευασίας τους.
– Η συσκευασία πρέπει να είναι ασφαλής καθώς μπορεί να αποτελέσει και η ίδια παιχνίδι για το παιδί. Πετάξτε τα πλαστικά περιτυλίγματα και αφαιρέστε τους συρραπτικούς συνδετήρες εφόσον υπάρχουν.
– Προτιμήστε εξειδικευμένα καταστήματα παιχνιδιών και ζητήστε την καθοδήγηση των πωλητών. Αποφεύγετε φτηνά παιχνίδια από πλανόδιους πωλητές γιατί συνήθως είναι αγνώστου προελεύσεως και δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
– Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια του μωρού. Το κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.
– Σε παιδιά κάτω των 3 ετών, δεν δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
– Αποφεύγουμε, επίσης, να αγοράσουμε κούκλες με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του 1 έτους, γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσουν επίσης πνιγμό.

Read More

And More