Έφη: “Πόσα κιλά πρέπει να χάνουμε το μήνα;”

Ερώτηση
Καλησπερα σας! Γέννησα πριν 3 μήνες και πήρα στην εγκυμοσύνη 25 κιλά. Έχασα τα 19… Πόσα κιλά πρέπει να χάνουμε το μήνα; Μου ‘χει μείνει λίγο κοιλιά! Με κοιλιακούς πέφτει;
Έφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μια φυσιολογική απώλεια βάρους είναι 3-4 kg/μήνα που αντιστοιχεί σε 0,5-1,0 kg Σωματικού Βάρους (ΣΒ) την εβδομάδα, ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και να μη τα ξαναπάρεις. Μια γρήγορη απώλεια θα σε οδηγήσει να τα ξαναπάρεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά όμως την εγκυμοσύνη αλλάζουν τα πράγματα. Το σώμα και γενικότερα ο οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά από μια κύηση. Τα κιλά της εγκυμοσύνης αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα σε 4-6 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ οι ορμόνες για να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα χρειάζονται 1 χρόνο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, απαιτείται χρόνος για να επανέλθεις.

Για να μπορέσεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής πλήρες ισορροπημένο, χωρίς στερήσεις, και το κυριότερο εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες των τροφίμων.

Θα σου σύστηνα να ξεκινήσεις με αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο σταδιακά) για 45’ λεπτά και 20′ λεπτά ποδήλατο. Ακολούθησε αυτό το πρόγραμμα για 10 μέρες περίπου και στη συνέχεια ενσωματώνεις και τους κοιλιακούς μαζί με τους ραχιαίους, στη γυμναστική σου. Θα ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και στη συνέχεια θα πετύχεις απώλεια βάρους από τοπικό σημείο όπως είναι η κοιλιά.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

/

And More