Συμβουλές για τις σχολικές αγορές!

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις τα διάφορα σχολικά είδη που θα χρειαστεί το παιδί σου; Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή σε συμβουλεύει!

Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι εντελώς περιττά. Αυτά που θεωρούνται απαραίτητα για ένα μαθητή διατίθενται σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης στο σχολείο και στο σπίτι.

Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά, πάρα πολλά που μοιάζουν με παιχνίδια δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια. Η ασφάλειά τους καθορίζεται από τη νομοθεσία για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας για ενήλικες. Όμως, τα σχολικά τα δίνουμε στα χέρια των παιδιών.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβήστρες που μυρίζουν σα φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό του παιδιού με κορδόνια, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

-Τα στυλό που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί.
-Τα στυλό που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια, κ.λπ., περιέχουν υγρά που δε γνωρίζουμε τι είναι και τι ζημιά θα κάνουν, στο παιδί, αν «πιεί» αυτό το υγρό.
-Τα μακριά κορδόνια, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά, από το λαιμό του παιδιού , μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να αγοράσουμε απλά σχολικά είδη.

Πού θα μάθεις αν κάποιο είδος απαγορεύεται να κυκλοφορεί;

Συχνά, αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε π.χ. στην αγορά γομολάστιχες που μοιάζουν με φράουλες, που απαγορεύεται να κυκλοφορούν, διότι είναι επικίνδυνες απομιμήσεις. Τα προϊόντα που αποσύρονται καταγράφονται στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές στη διεύθυνση: http://www.efpolis.gr/el/rapex.html. Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά.

Επειδή κάποια σχολικά είδη, π.χ. παγουράκια κ.λπ., έρχονται, σε επαφή με τρόφιμα, ας επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ., στη διεύθυνση www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/kiroseis, για να ενημερωθούμε σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη ασφαλή προϊόντα.

Μιλήστε στα παιδιά πριν τις αγορές!

Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν μαζί ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

Πρέπει να συζητήσουμε με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η ομορφιά των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσουμε στα παιδιά τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.

Λίγο πριν βγεις στα μαγαζιά!

Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα αλλά και τα είδη που έχουν ζητηθεί από το σχολείο. Στη διαδικασία αυτή το παιδί πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε μαζί μας για τα σχολικά του είδη θα αποφύγουμε τριβές όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε κάνοντας τις αγορές για τα σχολικά;

-Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.

-Μελετούμε με προσοχή τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.

-Τηρούμε αυστηρά τον κατάλογο που μας συστήνει το σχολείο.

-Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα είναι σημαντικές.

-Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι πολλές φορές πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

-Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν» από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας έχουμε και εμείς το νου μας.

-Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβήστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα.

-Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους.

-Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Read More

And More