Πολυτέλεια και μοναδικότητα! Όλα όσα είδαμε στα shows υψηλής ραπτικής από τους μεγάλους οίκους

Η υψηλή ραπτική δεν έχει καμία σχέση με τάσεις. Είναι πολυτέλεια και η πολυτέλεια προϋποθέτει κλασικές γραμμές και υλικά διαχρονικά που άλλοτε είναι σπάνια να τα βρεις κι άλλοτε απλά υψηλής ποιότητας. Τα ρούχα είναι όλα δουλεμένα στο χέρι και απευθύνονται στους λίγους. Είναι τα φορέματα που επιλέγουν στα Όσκαρ και ακόμη και οι μεγάλες σταρ τα δανείζονται αφού η αξία τους είναι απλησίαστη.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο πελατολόγιο των haute couture συλλογών είναι ένας κύκλος κλειστός που πολύ δύσκολα μπαίνεις όχι γιατί αν έχεις τα χρήματα δεν το καταφέρνεις αλλά γιατί οι συγκεκριμένες κυρίες θέλουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και η υψηλή ραπτική τους το προσφέρει. Κοινωνιολογικά να το πάρεις ανέκαθεν οι γυναίκες που ντυνόντουσαν με τις τελευταίες τάσεις της μόδας ήταν αυτές που άνηκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Με τα χρόνια οι τάξεις χάθηκαν οπότε τι απόμεινε… η υψηλή ραπτική. Όπως είχε πει η Daphne Guinesss σε αφιέρωμα για την μόδα haute couture άμα δεν έχεις φορέσει φόρεμα αυτής της κάστας δεν ξέρεις τι είναι ρούχο.

Στο Παρίσι τη μητρόπολη της μόδας και της υψηλής ραπτικής τα μεγάλα αυτά show πραγματοποιούνται και είναι τιμή ακόμη και να μπορείς να βρεθείς σε ένα από αυτά. Οι προσκλήσεις είναι συγκεκριμένες, ονομαστικές και η είσοδος αδύνατη να ανοίξει αν δεν έχεις λάβει τα μαγικά χαρτιά που από μόνα τους αποτελούν υψηλή γραφιστική! Κάπως έτσι πρέπει να έγινε και αυτή την εβδομάδα μόδας haute couture όπου το χιονισμένο κέντρο του Παρισιού γέμισε με glamour και γυναίκες στους δρόμους του που μοιάζουν βγαλμένες από μεγάλα editorials. Τα ξενοδοχεία είχαν γεμίσει και αυτοί που δουλεύουν στο Παρίσι σίγουρα προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν σε πιο μπαρ ξενοδοχείου τρώνε βραδινό οι fashionistas μιλώντας φυσικά για μόδα.

ARMANI PRIVE

Ο Giorgio Armani για τη συλλογή Prive εμπνεύστηκε από την Τουρκία. Βαθιές – πλούσιες αποχρώσεις και αρκετά ίσιες γραμμές. Η προσοχή του σχεδιαστή ήταν στο παντελόνι που έφτανε μέχρι τον αστράγαλο αλλά και στα πολύ διακριτικά prints που μοιάζουν με ταπετσαρίες τοίχου. Οι χρυσές κλωστές αλλά και τα μεταλλικά υφάσματα έδωσαν μία πιο δραματική διάσταση σε όλη τη συλλογή ενώ τα καπέλα που χρησιμοποίησε ζωντάνεψαν στο μυαλό παραδοσιακή τούρκικη στολή.


CHANEL


Στο Grand Palais ο Karl Lagerfeld παρουσίασε την σειρά haute couture. Ο χώρος ήταν μεταμορφωμένος με τρόπο που θύμισε δάσος ενώ οι δημιουργίες με έντονη δραματικότητα και τα μοντέλα να μοιάσουν με goth queens επιβλήθηκαν στο χώρο. Τα χρώματα ήταν γήινα και παστέλ ενώ αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων είναι οι μπότες peep toes που έφταναν επάνω από το γόνατο και έμοιασαν με κάλτσες. Oι μεταλλικές λεπτομέρειες όπως και η δαντέλα ξεχώρισαν.

DIOR


Ένας κήπος που σε ταξίδευε και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ζωντάνευε μπροστά στα μάτια σου. Η δεύτερη haute couture συλλογή με την υπογραφή του Raf Simons είναι πραγματικότητα και ο σχεδιαστής μεταμόρφωσε τις γυναίκες Dior σε λουλούδια άλλοτε μέσα από φορέματα με flower prints κι άλλοτε μέσα από τις γλυκές αποχρώσεις σε φούστες και παντελόνια. Οι πρωταγωνίστριες Dior είχαν μαζεμένα τα μαλλιά, έντονα χείλη και τα φορέματα είχαν όγκο στις φούστες και στράπλες μπούστο που αναδείκνυε το λαιμό και τους ώμους.

JEAN PAUL GAULTIER

Αν μία συλλογή με την υπογραφή Gaultier με καθήλωσε είναι αυτή! Ο Jean Paul Gaultier βρήκε έμπνευση για το φετινό καλοκαίρι στο Μαρόκο και μέσα από τις δημιουργίες του μας ταξίδεψε στην Ανατολή. Μεγάλες χοντρές ρίγες σε φορέματα άλλοτε ασύμμετρα κι άλλοτε με τον έναν ώμο έξω. Παντελόνες συνδυασμένες με μεταξωτές μαντίλες που παραπέμπουν σε κάπες, έντονα χρώματα και αξεσουάρ και μία διάθεση για νύχτες μαγικές. Ήταν μία συλλογή κατακλυσμένη από δραματικές εμφανίσεις γεμάτες glamour.

ELIE SAAB

Ο οίκος συνώνυμο του red carpet! Είναι η πρώτη επιλογή πολλών αστέρων αφού εκτός από απόλυτα chic έχει την ικανότητα να κολακεύει τη σιλουέτα, να λάμπει και να μην επιτρέπει στιλιστικά σφάλματα να συμβούν. Αυτή τη φορά οι ίσιες γραμμές έδωσαν κίνηση και αέρα στην πασαρέλα ενώ η δαντέλα ήταν η βασική λεπτομέρεια σε κάθε φόρεμα. Τα χρώματα ήταν κλασικά με το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο και το φούξια να είναι έχουν τον πρώτο λόγο στην παλέτα.

VALENTINO


O oίκος Valentino είναι η επιτομή της υψηλής ραπτικής. Παρουσίασε μία συλλογή με κάθε φόρεμά της να είναι ξεχωριστό, δουλεμένο με διαφορετική τεχνική και ίσως μοναδικό κοινό παρανομοαστή την έμπνευση που ήρθε από τα πουλιά μέσα σε κλουβί. Τα υλικά αξεπέραστα -τούλι, ταφτάς, μετάξι και δαντέλα- με τις λεπτομέρειες να μην ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο και οι creative directors Maria Grazia Chiuri και Pierpaolo Piccioli, να κερδίζουν το πιο δυνατό χειροκρότημα. Οι γραμμές είχαν στόχο να αναδείξουν τη θηλυκότητα και μόνο μέσα από μία ρομαντική διάθεση ενώ το highlight του show ήταν τα συγχαρητήρια του ίδιου του Valentino (που ήταν εκεί) στους δύο δημιουργούς που εδώ και πέντε χρόνια έχουν συνεχίσει και αναδείξει με τρόπο μαγικό την Valentino κουλτούρα.

GIAMBATTISTA VALLI


Εδώ και τρία χρόνια παρουσιάζει τις συλλογές haute couture αφού ο διευθυντής της εβδομάδας υψηλής ραπτικής έκρινε πως οι γραμμές και τα υλικά των ρούχων Giambattista Valli είναι τόσο υψηλά που του αξίζει η θέση στον κύκλο αυτό. Η επιτομή της πολυτέλειας με στοιχεία σύγχρονα και μοντέρνα δοσμένα με τρόπο κλασικό που σε κάνουν να ονειρεύεσαι να τα φοράς. Μακριές φούστες, φορέματα με όγκο και η μέση βασικό κομμάτι ανάδειξης αφού σε όλα τα ρούχα ήταν αυτό που τόνισε. Έντονοι ώμοι, χρώματα γήινα και prints βασισμένα στο άσπρο-μαύρο. Αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικό show!

ATELIER VERSACE


Η Donatella μοιάζει να μην ενδιαφέρεται και τόσο να κρατήσει τους τόνους χαμηλούς μιας και η Ιταλία δεν διανύει και την καλύτερη οικονομική κατάσταση και δημιουργεί την πιο γκλαμουράτη συλλογή haute couture. Μάλλον θα έχει στο μυαλό της τις ρωσίδες πελάτισσες της που ένα στράπλες γεμάτο λάμψη φόρεμα είναι προϋπόθεση στην ντουλάπα τους. Φορέματα με σκισίματα, διαφάνειες, φερμουάρ, μεταλλικές λεπτομέρειες ακόμη και στα κοστούμια με ρίγα και χρώματα φλούο που αν μη τι άλλο να μην σου τραβήξουν το μάτι είναι αδύνατο.

Read More

And More