Πειρατές κρατούν όμηρους έναν Έλληνα πλοιάρχο και 14 ναυτικούς από τη Σρι Λάνκα!

Ο 61χρονος πλοίαρχος Γεώργιος Σκαλίμης από τη Σύρο και 14 ναυτικοί από τη Σρι Λάνκα είναι από τη 1η Μαρτίου όμηροι, Σομαλών πειρατών. Το πλοίο κατελήφθη όταν έπλεε στον κόλπο του Αντεν της Σομαλίας με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι άντρες ζουν στο πλοίο τους κάτω από άθλιες συνθήκες και υπό την απειλή ότι θα τους σκοτώσουν. Οι πειρατές προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους, ζητούν λύτρα 1.500.000€. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, οι άνθρωποι τρώνε ψάρια που ψαρεύουν οι ίδιοι και πίνουν αφαλατωμένο νερό. Για φάρμακα φυσικά… ούτε λόγος!

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σαουδαραβικών συμφερόντων έχει ήδη από τις 20 Μαΐου καταθέσει τα χρήματα των λύτρων. Απαιτείται όμως η υπογραφή της σαουδαραβικής κυβέρνησης για την εκταμίευσή τους. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της αραβικής χώρας αρνείται να υπογράψει, με την αιτιολογία ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες-πειρατές για την αγορά όπλων.

”Είμαι απελπισμένη”, δηλώνει στην ”Ελευθεροτυπία” η κ. Μαρία Σκαλίμη, σύζυγος του πλοίαρχου και μητέρα τριών παιδιών. ”Πολεμάω μόνη μου. Έχω χτυπήσει πολλές πόρτες, αλλά έλαβα μόνον υποσχέσεις. Ήταν το τελευταίο ταξίδι του συζύγου μου πριν από τη σύνταξη και τώρα κρατείται έξι μήνες όμηρος. Μου επιτρέπουν να του μιλάω μόνο ένα λεπτό κάθε είκοσι ημέρες. Μου μεταφέρει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται αυτός και το πλήρωμά του. Βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή των όπλων των πειρατών, που τους ασκούν συχνά και σωματική βία, δεν έχουν φάρμακα, οδηγούνται φρουρούμενοι στις τουαλέτες, έχουν να πλυθούν από την ημέρα της σύλληψής τους, σιτίζονται αποκλειστικά με ψάρια που οι ίδιοι ψαρεύουν και πίνουν αφαλατωμένο νερό”, εξομολογείται.

Και συνεχίζει: ”Ο σύζυγός μου πάσχει από σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη και πίεση, ενώ τέσσερις ναυτικοί είναι σοβαρά άρρωστοι. Αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουν. Εχω χτυπήσει πάρα πολλές πόρτες στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία. Εχω απευθυνθεί επανειλημμένως στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ασκηθεί πίεση προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση. Εχω μιλήσει πολλές φορές με τον Ελληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, μέχρι τώρα όμως έλαβα μόνο υποσχέσεις”.

Είναι οι πειρατές του 21ου αιώνα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρεία με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για έναν στρατό 1.500 ανθρώπων που δραστηριοποιείται στις παράκτιες περιοχές της Σομαλίας.

Read More

And More