Η πιο chic συντροφιά…!

Ένα βιβλίο γεμάτο Coco Chanel. Μιλάει η ίδια. Μερικές φορές νιώθεις ότι ακούς τη φημισμένη ιδιοτροπία της…

Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Σου μιλάει. Μερικές φορές νιώθεις ότι ακούς τη φημισμένη ιδιοτροπία της… Ξεφυλλίζεις το βιβλίο και “ακούς” την Coco Chanel. Αγαπώ Chanel. Απόλυτη, ανατρεπτική, αποστομωτική. Η γυναίκα που σφράγισε την κομψότητα σε μια αυτοβιογραφική αφήγηση… Ένα βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου πρόσφατα και με “ταξιδεύει” στο μυαλό μιας πραγματικά ενδιαφέρουσας προσωπικότητας που άλλαξε τη ροή της μόδας και όχι μόνο…

Έχει τίτλο η “Η Αύρα της Σανέλ” από τον Paul Morand (εκδ. Άγρα) και είναι γεμάτο με υπέροχα σχέδια από τον Karl Lagerfeld. Υπέροχα! Σημειώνω μόνο μερικές από τις ευφυείς ατάκες του βιβλίου που κέντρισαν την προσοχή μου. Περί… μόδας, ομορφιάς, ζωής!

– “Ναι, η υπερηφάνεια μου είναι το κλειδί του κακού μου χαρακτήρα, της τσιγγάνικης ανεξαρτησίας μου, της έλλειψης κοινωνικότητας που με χαρακτηρίζει. Είναι όμως και το μυστικό της δύναμης και της επιτυχίας μου. Είναι ο μίτος της Αριάδνης που με οδηγεί να βρίσκω πάντοτε το δρόμο μου”.

– “Μου άρεσε η μοναξιά, λάτρευα το ωραίο -από ένστικτο-, απεχθανόμουν το όμορφο”.

– “Για να κρατήσει το ενδιαφέρον της διαφήμισης, η ραπτική παραδόθηκε στην εκκεντρικότητα, γεγονός όχι απλώς ανόητο αλλά και εντελώς παράλογο, γιατί η εκκεντρικότητα καταστρέφει την προσωπικότητα”.

– “Πρέπει να μιλάει κανείς για τη μόδα με ενθουσιασμό αλλά χωρίς υπερβολή. Και κυρίως χωρίς ποίηση και φιλολογικές ακρότητες. Ένα φόρεμα δεν είναι ούτε αρχαία τραγωδία ούτε ζωγραφικός πίνακας. Είναι μια γοητευτική και εφήμερη δημιουργία, και όχι ένα διαχρονικό έργο τέχνης. Η μόδα οφείλει να πεθαίνει και να πεθαίνει γρήγορα”.

– “Μιλάμε για περιποίηση του σώματος… Και η περιποίηση της ψυχής που είναι; Η περιποίηση της ομορφιάς πρέπει ν’ αρχίζει από την καρδιά και την ψυχή, αλλιώς τα καλλυντικά δεν χρησιμεύουν σε τίποτε”.

– “Ανέκαθεν μισούσα να βάζει κάποιος τάξη στην αταξία μου, ή στο μυαλό μου. Η τάξη είναι φαινόμενο υποκειμενικό. Μισώ επίσης τις συμβουλές, όχι επειδή είμαι ξεροκέφαλη αλλά, αντιθέτως, επειδή επηρεάζομαι πολύ εύκολα. Εξάλλου οι άνθρωποι δεν σου δίνουν παρά τα παιχνίδια, τα φάρμακα και τις συμβουλές που ταιριάζουν στους ίδιους”.

– “Όλη η άρθρωση του σώματος είναι στην πλάτη. Όλες οι κινήσεις ξεκινούν απ’ την πλάτη, γι’ αυτό πρέπει να αφήνεις εκεί όσο περισσότερο ύφασμα γίνεται…”

– “Όλες οι γυναίκες δεν είναι η Αφροδίτης της Μήλου. Ωστόσο δεν πρέπει να κρύβουμε τίποτα. Ό, τι πάμε να κρύψουμε φαίνεται περισσότερο.”

– “Ξαναγύρισαν οι αντιθέσεις των χρωμάτων, κάτι που μόνο στη σκηνή μπορεί να το ανεχθεί κανείς. Στο δρόμο, καμία γυναίκα δεν είναι αρκετά όμορφη για να κυκλοφορήσει έτσι. Μ’ ένα φόρεμα που θα το φορέσεις για δέκα λεπτά μπορείς να τολμήσεις τα πάντα. Αν πρόκειται όμως να το κρατήσεις πάνω σου ένα ολόκληρο βράδυ, είναι καταστροφή.”

Φιλιά,
Τατιάνα

And More