Σόφη: “Μου λένε πως ο ασταθής κύκλος οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό λίπους! Τι να κάνω;”

Ερώτηση
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά… Είμαι 1.65μ. και 50kg, ενώ η λιπομέτρηση που έκανα ανέρχεται στο 13,9. Ενώ πάντα είχα σταθερό κύκλο απ’ το καλοκαίρι και μέτα εχεί πάψει να ισχύει κάτι τέτοιο. Μου λένε οτι αυτό προέχεται απ’ το χαμηλό ποσοστό λίπους. Όμως εγώ δεν θέλω να βάλω κίλα! Αν αυξηθεί το ποσοστό λίπους σημάινει αυτόματα και πάχος; Και τι πρέπει να τρώω ώστε ο κύκλος μου να επανέλθει ξανά; Να σημειώσω οτι πήγα σε γυναικολόγο και μου δοθηκε βιταμίνη Ε λόγω κακής διατροφής. Αναμένω την απάντησή σας. Ευχαριστώ!
Σόφη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σόφη,
Πρέπει να γνωρίζεις ότι μεγάλη απειλή για την εμμηνόρροια, αλλά και γενικώς για τη γονιμότητα αποτελούν τα χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους. Γυναίκες με πολύ χαμηλή LDL-χοληστερόλη, συνήθως εμφανίζουν άστατο κύκλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγή οιστρογόνων επηρεάζεται από τον λιπώδη ιστό. Συνεπώς πρέπει να καταναλώνεται ποσότητα λίπους ικανή να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα αποθέματα λίπους και χοληστερόλης του οργανισμού.

Θα σε συμβούλευα να εφαρμόσεις μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο τη μέτρια αύξηση λίπους, ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού θα λαμβάνεις τα σωστά, σύμφωνα με τον μεταβολισμό σου, ποσοστά πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Έτσι η ανοδική πορεία του βάρος σου θα γίνει σταδιακά, χωρίς να παρατηρήσεις έντονη διαφορά στο σώμα σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

And More