Ανοργασμία! Τι φταίει όταν μια γυναίκα δεν έχει οργασμό;

Πολλές είναι οι γυναίκες εκείνες που διαμαρτύρονται ότι δεν φτάνουν ποτέ σε οργασμό. Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου εξηγεί τι μπορεί να φταίει, αλλά και τι μπορεί να γίνει…

Οργασμός είναι η ηδονή που βιώνει ο άνθρωπος στην κορύφωση της σεξουαλικής επαφής.

Η γυναίκα μπορεί να φτάσει σε οργασμό με την εισχώρηση του πέους στον κόλπο (κολπικός οργασμός), ή με τον ερεθισμό της κλειτορίδας (κλειτοριδικός οργασμός). Ωστόσο μερικές γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ενώ άλλες είναι ικανές να βιώνουν αυτή την εμπειρία κατά διαστήματα.

Η πλειοψηφία των γυναικών απαιτεί επιπλέον ερεθίσματα, πέρα από τη σεξουαλική επαφή ώστε να φθάσει σε οργασμό. Πολλές γυναίκες έχοντας την προηγηθείσα κλειτοριδική διέγερση, φτάνουν σε οργασμό με την εισχώρηση του πέους στον κόλπο. Άλλες μπορούν να έχουν οργασμό μόνο με την άμεση διέγερση της κλειτορίδας που μπορεί να γίνει πριν, στη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ
Καθοριστικός παράγοντας για την ύπαρξη ή όχι οργασμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι η συναισθηματική κατάσταση που βιώνει η γυναίκα μέσα από τη σχέση της με το σύντροφό της δηλαδή η ποιότητα της σχέσης. Η συναισθηματική αμοιβαιότητα, η ασφάλεια, η εκτίμηση και η αποδοχή από το σύντροφό της είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται από τη σχέση της για να κορυφώσει σεξουαλικά, εφόσον η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά στη σεξουαλική επαφή. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η αυτοπεποίθησή της στη γενικότερη αποδοχή και ένταξή της στη ζωή της.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η εμπιστοσύνη στη σεξουαλική δεξιοτεχνία κάποιου και η προτίμηση της γρήγορης ή της αργής σεξουαλικής επαφής, βοηθούν να διευκρινιστεί πόσο συχνά άνδρες και γυναίκες φθάνουν σε οργασμό.

ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑ
Είναι η δυσκολία ή η ανικανότητα της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό, με σεξουαλική επαφή ή με αυνανισμό. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν βιώσει ποτέ την κορύφωση στη διάρκεια των σεξουαλικών εμπειριών τους ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μην κορυφώνουν μετά από κάποια ιατρική κατάσταση, ορμονική διαταραχή, ψυχική διαταραχή, αρνητική εμπειρία σχέσης, κατάθλιψη, ή άλλο γεγονός ζωής που μπορεί να προηγήθηκε.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ψυχολογικά αίτια που φέρουν σαν αποτέλεσμα την ανοργασμία. Μερικά απ’ αυτά είναι: δυσάρεστες εμπειρίες, εσωτερικές ψυχολογικές συγκρούσεις, σεξουαλικές αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, τραυματικά γεγονότα από την παιδική και εφηβική ηλικία, άγχος, προβλήματα στη σχέση, εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμός, φόβος, ενοχή, κατάθλιψη.

Άλλα αίτια θα μπορούσαν να είναι η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας ή η παραπληροφόρηση, η θρησκεία, τα ταμπού.

Η λήψη κάποιων φαρμάκων (πχ. αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, ψυχοτρόπα) και το αλκοόλ μειώνουν τη libido και δυσκολεύουν και τα δύο φύλα να φθάσουν σε οργασμό. Μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να κινητοποιήσει την ψυχική διάθεση και να απελευθερώσει το άτομο αυξάνοντας τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά η υπερβολική λήψη οδηγεί σε αποτυχία.

ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ
Ο οργασμός της γυναίκας είναι ψυχοσυναισθηματικός (συναισθηματικός οργασμός) Πολλές φορές αισθάνεται πως ΠΡΕΠΕΙ να κορυφώσει κατά τη διάρκεια της επαφής ως εκδήλωση αγάπης και ενδιαφέροντος για το σύντροφό της αλλά και για την επιβεβαίωση της σεξουαλικής επιθυμίας προς αυτόν. Με την προσποίηση, πιστεύει πως ανταποκρίνεται στις προσπάθειες του συντρόφου της να την ολοκληρώσει σεξουαλικά. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ως ανεπιθύμητη, αγωνιώδης και φοβική για την ίδια τη γυναίκα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν η ανοργασμία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ψυχολόγο ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σε περίπτωση που το πρόβλημά της είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής κατάστασης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό θεράποντα ιατρό της.

Read More

And More