Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πώς να μιλήσεις στον σύντροφό σου…

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία. Παγκοσμίως και ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεάζει περίπου 1 στους 5 άντρες. Πρόκειται για περίπλοκη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης, ελλιπής ή μηδενικός έλεγχος εκσπερμάτισης, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους άντρες που υποφέρουν και τις συντρόφους τους.

Με απλά λόγια, η Πρόωρη Εκσπερμάτιση σημαίνει ότι η εκσπερμάτιση επέρχεται σε λιγότερο από ένα λεπτό από την διείσδυση με χαμηλή ή ανύπαρκτη αίσθηση ελέγχου εκσπερμάτισης που ως εκ τούτου οδηγούν σε άγχος, εκνευρισμό και απογοήτευση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ
Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε πετυχημένη σχέση, ενώ η σεξουαλική ευεξία παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία κάθε ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως εξής: “η κατάσταση της συνολικής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας, πάθησης ή αναπηρίας”.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) πλήττει πολλές πλευρές της ζωής των ανδρών αλλά και των συντρόφων τους.

Άνδρες που πάσχουν από ΠΕ δηλώνουν ότι βιώνουν:

-«ελάχιστο» ή «ελλιπή» έλεγχο της εκσπερμάτισης (95%)

-«ήπιο» έως «ακραίο» προσωπικό άγχος (90%)

-«ελάχιστη» ή «ελλιπή» ικανοποίηση από την σεξουαλική συνεύρεση (57%)

-δυσφορία δική τους και της συντρόφου που σχετίζεται με την εκσπερμάτιση (63%)

Ο αντίκτυπος της πάθησης μπορεί να προκαλέσει τεράστια μείωση στην αυτοεκτίμηση του άντρα και να οδηγήσει σε ψυχική οδύνη, άγχος, αίσθημα ντροπής, απογοήτευση και κατάθλιψη.

Οι σύντροφοι των ανδρών που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζονται εξίσου από την πάθηση.

-Πάνω από το 60% των συντρόφων ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση δήλωσαν ότι δεν ικανοποιούνται κατά την σεξουαλική πράξη.

-Το 60% των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση δήλωσαν ότι η σχέση τους ίσως να ήταν πιο ισχυρή αν μπορούσαν να ικανοποιήσουν σεξουαλικά τον/την σύντροφο τους.

-Η πλειοψηφία των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση (60%) δήλωσαν ότι θα αναζητούσαν ιατρική θεραπεία αν ο/η σύντροφος τους το πρότεινε, ενώ περίπου το 75% όσων έχουν ήδη αναζητήσει λύσεις, το έκαναν προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση του/της συντρόφου.

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση δεν είναι καθαρά και μόνο αντρική υπόθεση… επηρεάζει τη σχέση ενός ζευγαριού και ο ρόλος της γυναίκας είναι καθοριστικός!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ…
Παρακάτω ακολουθούν αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσεγγίσετε τον σύντροφό σας, ο οποίος εμφανίζει Πρόωρη Εκσπερμάτιση.

-Να είστε ανοιχτή. Με ήρεμο και χαλαρό τρόπο, «σπάστε τη σιωπή», με φράσεις όπως οι παρακάτω:

«Τα πηγαίνουμε τόσο καλά και είμαστε τόσο ευτυχισμένοι μαζί από τις άλλες απόψεις, γιατί, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε και τη σεξουαλική μας ζωή;».

«Νιώθω ότι δεν είμαστε τόσο ικανοποιημένοι με το σεξ που κάνουμε. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε; Άκουσα ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν!…».

«Ξέρεις, διάβασα την ιστορία ενός κοριτσιού στο διαδίκτυο που έμοιαζε πάρα πολύ με τη δική μας. Είπε ότι ο σύντροφός της «έγινε άλλος άνθρωπος και ακόμα καλύτερος εραστής κι από πριν» από τη στιγμή όπου πήρε το φάρμακο που τον βοήθησε να ελέγχει τον χρόνο εκσπερμάτισης… Και αυτό την έκανε ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Γιατί, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε κι εμείς;».

-Μην επιρρίπτετε κατηγορίες στον σύντροφό σας. Αποφεύγετε οποιαδήποτε κίνηση (κουβέντα, γκριμάτσα, χειρονομία) που μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται επιθετική ή εξευτελιστική.

«Ξέρεις, το σεξ είναι κι αυτό κάτι που μαθαίνεται και κατακτάται, όπως μαθαίνει κανείς να παίζει μουσική, κάποιο σπορ ή χορό. Όταν οι άνθρωποι θέλουν να βελτιώσουν τη δεξιότητά τους, όποια κι αν είναι αυτή, ζητούν βοήθεια και συμβουλές. Γιατί δεν κάνουμε κι εμείς το ίδιο για το σεξ;».

-Μιλήστε για τις επιθυμίες και ανάγκες σας και σκεφτείτε πώς θα πετύχετε αυτούς τους στόχους.

«Νιώθω ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά, ωστόσο έχουμε βουλιάξει σε μία ρουτίνα. Θα ήθελα πολύ να αλλάξουμε την κατάσταση και να περνάμε πολύ πιο όμορφα παρέα οι δυο μας. Γιατί όχι;».

-Κάντε μία ανοιχτή συζήτηση για αναζήτηση επαγγελματικής ιατρικής βοήθειας και συμβουλευτικής.

«Έχω διαβάσει πολλά για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε κάθε τομέα. Εγώ υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα βελτιώσω τα αγγλικά μου. Παρακολούθησα μαθήματα, ακολούθησα τις συμβουλές των δασκάλων μου και κάνω με κάθε ευκαιρία εξάσκηση. Νομίζω ότι κάπως έτσι συμβαίνει και με το σεξ. Εάν απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, ακούσουμε τις συμβουλές του και ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του, θα περνάμε τόσο καλύτερα μαζί και θα απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο τον έρωτά μας. Φαντάζεσαι πόσο καλό θα έκανε στη σχέση μας από κάθε πλευρά…».

Θεραπευτικές επιλογές
Αρχικά η πρόωρη εκσπερμάτιση αντιμετωπίστηκε ως ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες θεραπευόταν με συμπεριφορικές και γνωσιακές προσεγγίσεις. Αργότερα έγιναν διαθέσιμες φαρμακολογικές θεραπείες όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα και τυπικά σκευάσματα.

Πολύ συχνά, τόσο η χρόνια όσο και η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν αίτια οργανικούς/νευροβιολογικούς παράγοντες που είναι ιάσιμοι. Εάν η πρόωρη εκσπερμάτιση προκλήθηκε από μια άλλη ασθένεια (για παράδειγμα από μη-διαγνωσμένη χρόνια προστατίτιδα) τότε η θεραπεία της βασικής νόσου θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στο πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ακόμα και στην περίπτωση της χρόνιας πρόωρης εκσπερμάτισης οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν διάφορες επιλογές στους ασθενείς τους.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ιατρική βοήθεια για να τεθεί σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Read More

And More