Οικονομική κρίση: Γυναίκες είμαστε… θα τα καταφέρουμε. Πώς όμως;

Μπορεί οι άντρες να διαχειρίζονται τον πλούτο, μπορεί αρσενικές επιλογές να μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, αλλά σε αυτή τη φάση δεν σε αφορά καθόλου ποιος φταίει. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι γένους θηλυκού και αυτό από μόνο του τα λέει όλα…

Δούλευες, μαγείρευες, πήγαινες στο σούπερ μάρκετ, φρόντιζες τα παιδιά και καμιά φορά έβρισκες λίγο χρόνο να βγεις για έναν καφέ με μια φίλη, εξοικονομούσες χρήματα από το μπάτζετ για να ψωνίσεις κάτι για την τρέχουσα σεζόν… και ξαφνικά σου ανακοινώθηκε μια καινούρια πραγματικότητα. Οικονομική κρίση! Δεδομένο. Φταις, δεν φταις. Γεγονός.
“Η οικονομική κρίση στις μέρες μας είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Ο περιορισμός του μπάτζετ στην οικογένεια είναι μια καινούρια κατάσταση για τους περισσότερους που προκαλεί πίεση και φόβο στα μέλη κάθε οικογένειας εφόσον η οικογένεια καλείται να αλλάξει τον οικονομικό προϋπολογισμό της, να περιορίσει τις δαπάνες της και προφανώς να διαφοροποιήσει τις ανάγκες της” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

“Όλες αυτές οι αλλαγές συνεπώς οδηγούν στην αλλαγή τρόπου ζωής, στη θέσπιση και την ιεραρχία προτεραιοτήτων, στην αναθεώρηση των αναγκών. Αναμφισβήτητα, κάθε αλλαγή και κάθε περιορισμός δημιουργεί φόβο, άγχος, αγωνία και πίεση που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του πανικού” συμπληρώνει η κ. Μίνου.

Γυναικεία υπερδύναμη

Είναι ακριβώς αυτό που νιώθεις όταν κοιτάζεις τα παιδάκια σου να παίζουν, όταν πέφτεις το βράδυ για ύπνο. Σφίγγεται το στομάχι σου.

“Αυτή την ανασφάλεια της καινούριας πραγματικότητας καλείται περισσότερο από κάθε άλλον να αντιμετωπίσει η γυναίκα, εφόσον συνήθως αυτή είναι που οργανώνει και διαχειρίζεται τα οικονομικά με βάση τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικογένειας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών της” υπογραμμίζει η ψυχολόγος. “Άλλωστε πολλές φορές τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν προστριβές στο ζευγάρι, δυσκολία στην επικοινωνία και γενικότερα διαταρράσουν τις ισορροπίες της οικογένειας”.

Ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος… Αναγκαστικά

Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου σε βοηθάει να βάλεις τα πράγματα σε τάξη, πριν σε ξεπεράσει το άγχος. “Προκειμένου λοιπόν να διαχειριστεί η γυναίκα όλη αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό…”

ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ
“Σε τόσο δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό η γυναίκα να νιώθει ότι δεν έχει επάνω της όλο το βάρος και επικοινωνεί τις δυσκολίες της με το σύζυγό της. Η συνεργασία των συζύγων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της οικογένειας θα μπορούσε να είναι ό, τι καλύτερο. Όταν αυτό δεν υπάρχει συχνά είναι ένας λόγος που το ζευγάρι μπορεί να φτάσει ακόμη και στο χωρισμό”.

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ

“Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις παροχές τους. Συνεργαστείτε έτσι ώστε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος, ενώ παράλληλα μάθετέ τα να σέβονται και να εκτιμούν την προσπάθειά σας”.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
“Η γυναίκα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες της δικές της και κατ’ επέκταση όλης της οικογένειας ξεκινώντας αρχικά από την προσωπική σχέση που έχει κάθε γυναίκα με τα χρήματα και εστιάζοντας στις ανάγκες της οικογένειας. Καλό θα ήταν να τεθούν και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες”.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
“Ζούμε σε μία καταναλωτική κοινωνία όπου πλέον είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν χρέη (πιστωτικές κάρτες, δάνεια κ.α.) ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να αυξηθούν τα εισοδήματα λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας. Η οργάνωση των εξόδων με βάση τα έσοδα είναι βασική προϋπόθεση για να περιορίσουμε το άγχος και την πίεση στη ζωή μας” συμπληρώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
“Προσπαθήστε να μην δημιουργείτε έξοδα και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το εισόδημά σας. Η ποιότητα ζωής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ωστόσο πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές μας και να προσέχουμε ώστε να μην ξεφεύγουμε παρορμητικά από τα όριά μας”.

Παράπλευρα κέρδη

“Οι οικονομικές δυσκολίες κάποιες φορές μπορεί να μας βάλουν σε μια διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως: η φιλία, η ουσιαστική και ανθρώπινη επαφή με τους άλλους, η συντροφικότητα κ.α. που στις μέρες μας συχνά προσδιορίζονται από την οικονομική ευμάρεια ή χάνονταν από τη ζωή μας βάζοντας την καταναλωτική μανία στη θέση τους” σημειώνει η κ. Μίνου. Με λίγα λόγια, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα θα μπούνε και κάποια πράγματα στη θέση τους. Η ποιότητα ζωής θα επαναπροσδιοριστεί.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου

“Σε μία οικογένεια όπου η γυναίκα καλείται να οργανώσει και να διαχειρηστεί τον οικονομικό προϋπολογισμό είναι καλό να μπαίνουν βραχυπρόθεσμοικαι ρεαλιστικοί στόχοι.Υπάρχουν προτεραιότητες και υποχρεώσεις που εξυπηρετούν το συμφέρον όλων των μελών” συμπληρώνει η ψυχολόγος. “Βιώνουμε μία οικονομική κρίση που ουσιαστικά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, οπότε καλό θα είναι να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στο παρόν αποφεύγοντας να κάνουμε δυσάρεστα σενάρια για το μέλλον. Η θετική σκέψη, η σωστή διαχείριση, η ουσιαστική επαφή με το περιβάλλον μας και με τον εαυτό μας σίγουρα θα μας βοηθήσει να δούμε πιο θετικά την κατάσταση”.

Κοινώς… ό, τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατές κι ό, τι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε ας το αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και αισιοδοξία. Άλλωστε, είναι ένα κοινό πρόβλημα, άρα ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου σε αυτό!

Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της Ντόρας Μίνου, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακός Σύμβουλος

Read More

And More