TLife | The female side of life

Γαλοπούλα με μυρωδικά σε χυμό πορτοκάλι

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της και δικαίως αφού το κρέας της είναι νόστιμο και τρυφερό. Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.
Θερμίδες: 274

Μέτρια 2 ώρες 40' 4+μερίδες

Συστατικά

  • Σπρέι μαγειρικής
  • 1 φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 5/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο με λιγότερο αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι ξερό σέρι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.

  • 2

    Αφαιρείς τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και τα κρατάς στην άκρη.

  • 3

    Στεγνώνεις τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας.

  • 4

    Κόβεις και πετάς το περιττό λίπος.

  • 5

    Περνάς τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώχνεις απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια.

  • 6

    Ανακατεύεις με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι.

  • 7

    Τρίβεις το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα.

  • 8

    Δένεις τα πόδια της μαζί με ένα σπάγκο κουζίνας.

  • 9

    Τοποθετείς τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί.

  • 10

    Προσθέτεις τον ζωμό και το sherry στο ταψί.

  • 11

    Τοποθετείς μία σχάρα πάνω στο ταψί  και ψεκάζεις τη σχάρα με το σπρέι μαγερικής. Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω.

  • 12

     Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

  • 13

    Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο.

  • 14

    Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνεις ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά.

  • 15

    Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο, τοποθετείς την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και την αφήνεις σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά. Χαράζεις τη γαλοπούλα και πετάς το δέρμα.

  • 16

    Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος.

  • 17

    Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.

  • 18

    Προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και το αφήνεις να βράσει. Μαγειρεύεις για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά.

  • 19

    Ανακατεύεις με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι.

  • 20

    Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.


  • Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...