Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή του!

Πως θα “εκπαιδεύσεις” το παιδί σου να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του; Τι είναι τελικά η αυτοπεποίθηση; Και γιατί είναι τόσο σημαντική για το μέλλον του;

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;
Αυτοπεποίθηση σημαίνει: “πιστεύω στον εαυτό μου, τον αποδέχομαι, εμπιστεύομαι τις ικανότητές μου, δέχομαι και αναγνωρίζω τα λάθη μου και νιώθω ασφαλής ακόμη και όταν αισθάνομαι ότι κάποιοι δεν με αγαπούν”, εξηγεί η Msc Aναπτυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Νατάσα Καραμολέγκου.
Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με την ανάληψη ευθυνών, το θάρρος της γνώμης, την καλή ή κακή εικόνα που έχει το παιδί για το σώμα του και το βαθμό κοινωνικότητας του”, επισημαίνει η Νατάσα Καραμολέγκου.
Ένα παιδί που νιώθει ότι το εμπιστεύονται θα πιστέψει και το ίδιο στον εαυτό του και θα μάθει να τολμά, να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του.
Με άλλα λόγια θα θέσει τις βάσεις για να γίνει αύριο ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος ενήλικας.
Πως καλλιεργείται;
“Η ζεστή και υποστηρικτική συμπεριφορά των γονιών, η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων, η επιβράβευση αλλά και η γόνιμη κριτική αναπτύσσει θετικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού”, συμβουλεύει η κυρία Καραμολέγκου.
Τι να κάνεις;
-Μη διστάζεις να του δείχνεις ότι το δέχεσαι για αυτό που είναι ανεξάρτητα από τις ικανότητες, τις αδυναμίες, την ιδιοσυγκρασία του. Δείξε του αγάπη. Ενθάρρυνέ το όταν δυσκολεύεται σε κάποιες καταστάσεις, δείχνοντάς του έτσι πως πιστεύεις σε εκείνο.
-Εξοικονόμησε χρόνο για να του αφιερώσεις αναπόσπαστα την προσοχή σου. Δεν χρειάζεται να είναι πολλή ώρα, αρκεί να νιώσει πως δεν αγνοείς τις ανάγκες του. Έτσι θα καταλάβει πως είναι πολύτιμο και σημαντικό για σένα.
-Άφησε το παιδί σου να διαλέξει ανάμεσα σε δυο επιλογές, αφού σε μικρές ηλικίες οι περισσότερες επιλογές μάλλον μπερδεύουν. Δείξε του ότι έχεις εμπιστοσύνη στην κρίση του. Έτσι, κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσει για κάτι, θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του. Δώσε του τη δυνατότητα να συμμετέχει σε απλές οικογενειακές αποφάσεις.
-Ενθάρρυνέ το να παίρνει υγιή ρίσκα και να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα, ακόμη κι αν υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας. Άφησε το να πειραματιστεί με ασφάλεια, αντιστεκόμενη στην παρόρμηση να το βγάλεις από τη δύσκολη θέση γιατί αυτό μπορεί να καλλιεργήσει εξάρτηση και να συντρίψει την αυτοπεποίθησή του. Μην κάνεις για το παιδί αυτό που μπορεί να κάνει μόνο του με λίγη προσπάθεια.
-Καθόρισε κάποια όρια. Ακόμη κι αν χρειαστεί συνεχής επανάληψη μέχρι να εξοικειωθεί, η ύπαρξή τους θα το βοηθήσει να νιώθει ασφάλεια. Να είσαι ξεκάθαρη και να του δείχνεις ότι το εμπιστεύεσαι και περιμένεις να κάνει το σωστό.
Ποια συμπεριφορά υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση;
“Τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν εμπιστεύονται τις ικανότητες του και συνήθως εξαρτώνται από τη γνώμη των άλλων. Φοβούνται πολύ την αποτυχία και δύσκολα τολμούν να δοκιμάσουν καινούριες εμπειρίες ή να πουν αυθόρμητα τη γνώμη τους. Συνήθως προσαρμόζονται στα “θέλω” και τις επιθυμίες των άλλων γιατί πιστεύουν πως μόνο έτσι αποκτούν αξία και γίνονται αγαπητά και αποδεκτά” υπογραμμίζει η Νατάσα Καραμολέγκου.
Τι μπορεί όμως να έχει οδηγήσει ένα παιδί σε τέτοια συμπεριφορά; Για να μάθεις, κάνε κλικ εδώ.

Read More

And More