Τι συμβαίνει και ενώ κάνω δίαιτα, δεν χάνω κιλά;

Όταν χάνουμε απότομα βάρος, το σώμα μας αναπτύσσει αμυντικούς μηχανισμούς προστασίας του υπάρχοντος βάρους. Έτσι επιβραδύνεται ο ρυθμός απώλειας και συνεπώς τα κιλά χάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι τα αρχικά.

Κι εδώ είναι που η ανυπομονησία γίνεται ο χειρότερός σου σύμβουλος. Νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά και ανησυχείς (ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ανησυχείς, δηλαδή αν δεν αντιστεκόταν το σώμα σου) και απογοητεύεσαι.

Θα θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η σύσταση του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι η απώλεια βάρους να μην ξεπερνά τα 2-4 κιλά/μήνα.


Σκέψου θετικά
Να λοιπόν τι πρέπει να κάνεις, αλλά κυρίως πως πρέπει να σκέφτεσαι πριν ξεκινήσεις την δύσκολη προσπάθεια της παρακολούθησης συγκεκριμένου διαιτολογίου.


– Θέσε ως πρώτο στόχο να χάσεις το 10% του αρχικού σου βάρους.

– Aν μία βδομάδα δεν χάσεις όσο θα περίμενες αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πολύ είναι οι λόγοι που μπορεί αυτό να συμβεί και καλό θα είναι να το συζητήσεις με το διαιτολόγο σου. Δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσεις για κάτι τέτοιο. Συνέχισε το δρόμο σου. Να θυμάσαι: αν μάθεις να τρως σωστά και να είσαι βέβαιη ότι θα χάσεις βάρος.

– Να συμβουλεύεσαι το διαιτολόγο σου για τους στόχους του βάρους. Ο ρυθμός απώλειας είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων όπως προβλήματα υγείας, προσπάθειας απώλειας βάρους κατά το παρελθόν (weight cycling, yo-yo dieting), ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κα. Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και μαζί με τον ειδικό διαιτολόγο να θέτονται εβδομαδιαία οι στόχοι.

Read More

And More