Λιλιπούτειοι κολυμβητές εν δράσει

Ήρθε η ώρα για τα πρώτα μπάνια της χρονιάς και το πιτσιρίκι σου δεν κρατιέται!

Τι πρέπει να προσέξεις όμως και πως θα βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει να κολυμπά και να παίζει με ασφάλεια στο νερό;
Πώς να επιλέξω παραλία;
– Διάλεξε μια παραλία που να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητές της (μορφολογία,ρεύματα, βράχια κτλ). Αν την επισκέπτεστε πρώτη φορά ρώτησε το ναυαγοσώστη εφόσον υπάρχει, αλλιώς ενημερώσου από τους άλλους λουόμενους.
– Φρόντισε να μην υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών ή δραστηριότητες σχετικές με θαλάσσια σπορ κοντά στην ακτή.
– Βεβαιώσου για την ποιότητα του νερού, τσεκάροντας αν υπάρχει γαλάζια σημαία που υποδηλώνει την καταλληλότητα του.
Τι να προσέξεις
– Μην επιτρέπεις στα παιδιά να κολυμπούν κοντά σε βράχια, εφόσον υπάρχουν. Ένα δυνατό και μεγάλο κύμα μπορεί να τα παρασύρει προς αυτά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.
– Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές με το κεφάλι καθώς και τα σπρωξίματα στο νερό.
– Δώσε στο παιδί να καταλάβει μέχρι πού του επιτρέπεται να κολυμπήσει και μην το αφήσεις να πάει πιο βαθιά χωρίς να είσαι κοντά του εσύ ή κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί.
– Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες του παιδιού σου ακόμη κι αν γνωρίζει καλό κολύμπι. Η συνεχής επιτήρηση είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του.
– Να παραμένεις σε απόσταση ασφαλείας. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο κοντά του πρέπει να βρίσκεσαι.
– Μην εμπιστεύεσαι την επίβλεψη του παιδιού σου σε μεγαλύτερα παιδιά.
– Τα μπρατσάκια ή τα σωσίβια δεν σε υποκαθιστούν και δεν αποτελούν σωστικό μέσο. Αντίθετα, ένα θαλάσσιο ρεύμα μπορεί να παρασύρει εύκολα μακρυά ένα παιδί με μπρατσάκια. Μάθε στα παιδιά να εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις ή αν θες οπωσδήποτε να έχει ένα βοήθημα προτίμησε ένα κολυμβητικό γιλέκο.
– Μην ξεχνάς να του φοράς αντηλιακό και παιδικά γυαλιά ηλίου.
Να φάει ή όχι;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
“Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Θα πρέπει να περάσουν 4-5 ώρες από το γεύμα για να είναι ασφαλές το μπάνιο. Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως: ζάλη, ναυτία, πόνος στο στομάχι, λιποθυμία και κατ’ επέκταση πνιγμός. Αν συμβεί κάτι τέτοιο βγάζουμε το παιδί αμέσως από τη θάλασσα, του κάνουμε τεχνητή αναπνοή και καλούμε αμέσως ένα γιατρό”.

Read More

And More