TLife | The female side of life

Μουσακάς Orac! Η light εκδοχή...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη υπογράφει μια παραδοσιακή συνταγή! Πώς ο μουσακάς θα είναι πιο ελαφρύς και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά... Η μελιτζάνα στο μουσακά παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα!

Μονάδες Orac: 4891

Από το βιβλίο 'Διατροφή Orac σε συνταγές που θα λατρέψετε!', 2011, Εκδ. Λόγω Διατροφής/Απίσχνανσις

Μέτρια 1 Ώρα και 10 Λεπτά 4μερίδες

Συστατικά

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 5 μεγάλες πατάτες
  • 5 κολοκύθια
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κ.σ. κεφαλιτύρι τριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 8 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. μαργαρίνη
  • 2 λίτρα γάλα 1,5% λιπαρά
  • 2 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Καθάρισε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια και κόψε σε λεπτές μακρόστενες φέτες

  • 2

    Αλάτισε όλα τα λαχανικά - ιδανικά με χοντρό αλάτι - και άφησε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν

  • 3

    Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε τα κρεμμύδια, μαζί με τον κιμά να πάρουν χρώμα

  • 4

    Σβήσε με το κρασί και πρόσθεσε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Άφησε να σιγοβράσει και να πιει τα ζουμιά του

  • 5

    Λάδωσε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και ψήσε στο γκριλ να πάρουν χρώμα

  • 6

    Στρώσε τις μισές μελιτζάνες σε ταψί και από πάνω ράντισε με λίγο τυρί

  • 7

    Συνέχισε με τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το τυρί μέχρι να τελειώσεις τα υλικά σου (κράτησε λίγο τυρί για να πασπαλίσεις την κρέμα)

  • 8

    Από πάνω στρώσε τον κιμά σου

  • 9

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: Λιώσε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας να καβουρδιστεί

  • 10

    Πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα

  • 11

    Στο τέλος ρίξε τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο

  • 12

    Άπλωσε και την κρέμα πάνω από τον κιμά και πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί

  • 13

    Ψήσε στο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα, να ροδίσει η πειφάνεια και να κάνει κρούστα το τυρί

  • Μελιτζάνες για... μουσακά! Ποιες να επιλέξεις και πως να τις προετοιμάσεις; Κάνε κλικ εδώ

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...