TLife | The female side of life

Κέικ νηστίσιμο με πετιμέζι και ελαιόλαδο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποιος είπε ότι το κέικ δεν γίνεται χωρίς αυγά και γάλα; Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει τη νηστίσιμη εκδοχή... Το πετιμέζι δένει υπέροχα με το ελαιόλαδο και μας δίνει ένα αφράτο πεντανόστιμο γλυκό. [Πηγή]

Εύκολη 1 Ώρα και 30 Λεπτά 4+μερίδες

Συστατικά

  • 200 ml νερό
  • 7 - 8 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • 2½ φλιτζάνια πετιμέζι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά (ή τσίπουρο)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις

  • 2

    Σούρωσε και άφησε κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε καλά με ένα πιρούνι το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα

  • 3

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

  • 4

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα

  • 5

    Πρόσθεσε το χλιαρό αρωματισμένο νερό, την τσικουδιά (ή το πετιμέζι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακάτεψε πολύ καλά

  • 6

    Πρόσθεσε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και χτύπησε καλά. Ρίξε σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξεις ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ

  • 7

    Λάδωσε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και άδειασε εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε το σουσάμι με την καστανή ζάχαρη και πασπάλισε την επιφάνεια του μείγματος.

  • 8

    Ψήσε το κέικ για 50 - 60 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο βύθισε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα

  • 9

    Άφησε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, ξεφόρμαε και άφησε να κρυώσει καλά


  • Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...