Πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Χώρισες; Δες ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς την ανάρρωση…

Τα στατιστικά λένε πως οι χωρισμοί αυξάνονται το καλοκαίρι. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι πως να το ξεπεράσεις, αν βρίσκεσαι σε αυτή τη δύσκολη θέση.
Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου σου δείχνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, τις παγίδες που πρέπει να αποφύγεις και τι να μην κάνεις ώστε σύντομα να νιώσεις καλύτερα.
-Κάθισε στο σπίτι και πέρνα όλα τα στάδια του χωρισμού που προβλέπουν εσωτερική βολιδοσκόπηση, ανάθεση και απόδοση ευθυνών και ίσως κάποιες φορές συναισθηματικό ξέσπασμα. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα το αφήσεις πίσω σου. Κλάψε λοιπόν, για να ξεσπάσεις.
-Μην βγεις. Είναι νωρίς ακόμα. Καλύτερα να μείνεις σπίτι και να κλάψεις όποτε νιώσεις την ανάγκη. Όσο κι αν σε προτρέπουν να βγεις έξω για να διασκεδάσεις και να ξεχαστείς, μην το κάνεις. Δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα και έτσι αργότερα όταν θα έρθει η ώρα που πρέπει να βγεις θα έχεις την αίσθηση ότι δεν σε καλύπτει.

-Ανάλυσε την παρούσα συναισθηματική σου κατάσταση βάσει λογικής. Κοινώς ασχολήσου με το τώρα και όχι με το τί έγινε. Μην ασχοληθείς με το γιατί χώρισες, αλλά με τί σε ενοχλεί τώρα.

-Κάνε ένα μικρό “εσωτερικό” ταξίδι για να κατανοήσεις μέσα από αυτό τελικά είναι αυτό που σου ταιριάζει. Τι πραγματικά έχεις ανάγκη, τι θέλεις από μια σχέση κλπ.
-Πρόσεξε ιδιαίτερα τις σκέψεις σου. Όταν τελειώνει μια σχέση έχουμε την τάση να την ωραιοποιούμε κι αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Το μυαλό πηγαίνει αυτόματα στις όμορφες στιγμές. Κάνε focus στις δυσκολίες που αντιμετώπιζες και στο γιατί χώρισες.
-Ήρθε η ώρα της διπλής αμφισβήτησης. Ήρθε η ώρα να αποδόσεις ευθύνες και στους δύο. Δες που έφταιξε εκείνος, αλλά και ποια ήταν τα δικά σου λάθη. Περνώντας ο καιρός η σκέψη γίνεται πιο ξεκάθαρη. Τώρα μπορείς να κάνεις τον καταμερισμό των ευθυνών: που φταίει, που φταις.
-Κατανόησε αν ο δεσμός σου απέτυχε ή απλά τελείωσε. Τελειώνει μια σχέση σημαίνει πως έχουν παίξει ρόλο και εξωτερικοί παράγοντες (ένα ταξίδι, μια μετακόμιση, διάφοροι πρακτικοί λόγοι που οδήγησαν τη σχέση στο τέλος της). Απέτυχε μια σχέση σημαίνει υπήρξε φθορά ήδη που δεν καταφέρατε να ξεπεράσετε.
-Σκέψου αντικειμενικά πως θα αντιδρούσες εσύ στη θέση του συντρόφου σου (προβολική ταύτιση). Βάλε τον εαυτό σου στα “πατουσάκια” του.
-Σκέψου αν μπορείς κι εσύ να αλλάξεις στοιχεία προβληματικά του δικού σου χαρακτήρα. Κοινώς, πάρε το μάθημά σου, ώστε να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη στο μέλλον.
-Πόνταρε στην τόνωση της αυτοεκτίμησή σου. Ο κάθε άνθρωπος “ανεβαίνει” με διαφορετικό τρόπο. Βρες εκείνους που λειτουργούν σε εσένα και ακολούθησέ τους.
-Τώρα είναι μια καλή στιγμή να ξαναβρείς τους φίλους σου. Πάντα εκεί, πάντα δίπλα σου, να σε ακούσουν, να σε βοηθήσουνε. Αφού πέρασες ένα διάστημα μόνη σου, έκανες το εσωτερικό σου ταξίδι, συνειδητοποίησες μερικά πράγματα, έκλαψες… ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση οι φίλοι.
-Μετά από δύο εβδομάδες κάνε την γενική αποτίμηση της κατάστασης. Θα είσαι ήδη καλύτερα.
Κι αν δεν γίνεται τίποτα;

Αν δεν έχεις δει κανένα σημάδη εξέλιξης, αν έχει περάσει καιρός και παραμένεις στην ίδια άσχημη κατάσταση τότε υπάρχει πρόβλημα. Σημαίνει πως δεν έχεις καν χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτεις και αυτό δεν είναι καλό. Μένεις απαθής, δεν κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, δεν προσπαθείς και γι’ αυτό περνάει ο καιρός και δεν νιώθεις καθόλου καλύτερα. Περιμένεις να συμβεί κάτι, ελπίζεις σε κάτι “εξωτερικό” που θα έρθει να σε βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνεις τίποτε άλλο από το να παραμένεις κολλημένη σε μια κατάσταση. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ίσως χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη βοήθεια της ψυχολόγου Στέλλας Αργυρίου

Read More

And More