TLife | The female side of life

Κυπριακές Φλαούνες

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Είναι αφράτα, μυρωδάτα ψωμάκια με απαλή γέμιση τυριού. Συνταγή από την Κύπρο που συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι στη Μεγαλόνησο.

Δύσκολη 3 Ώρες 4+μερίδες

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι (Μισό-μισό για όλες της χρήσεις, με σκληρό)
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κομματάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό τρυί τριμμένο (παραδοσιάκα παίρνει χαλούμι και φλαούνας, όμως μπορείς να βάλεις ότι θέλεις εσύ προτιμώντας μαλακά και σχετικά ανάλατα)
  • 5 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 5 αυγά
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. baking powder
  • Λίγο δυόσμο ξηρό
  • 100γρ. σταφίδες
  • Για το γαρνίρισμα: 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Βάλε το τυρί και το σιμιγδάλι ανακάτεψε καλά. Χτύπησε τα αυγά και ρίξε μέσα στο μπολ με το τυρί

  • 2

    Λιώσε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και πρόσθεσε επίσης στη γέμισή σου. Τρύψε με τα δάκτυλά σου να ενωθούν τα υλικά. Άφησε όλο το βράδυ στο ψυγείο

  • 3

    Την επόμενη μέρα πρόσθεσε το baking powder, το δυσόμο και τις στάφιδες και ανακάτεψε καλά

  • 4

    Για τη ζύμη κοσκίνισε το αλεύρι και ανάμειξε με το αλάτι, το baking powder, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακάτεψε καλά

  • 5

    Βάλε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και άφησε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί

  • 6

    Πρόσθεσε το λάδι και ανακάτεψε καλά να νοτίσει το αλεύρι και να γίνει σαν ψίχουλο. Πρόσθεσε και το γάλα με τη μαγιά και ζύμωσε καλά

  • 7

    Άφησε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα. Άνοιξε σε λεπτά φύλλα και με ένα κουπατ κόψε σε στρογγυλά. Γέμισε τα φύλλα και κλείσε ελαφρά, χωρίς να σκεπάζεις τελείως τη γέμιση

  • 8

    Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τις φλαούνες. Πασπάλισε με σουσάμι και άφησε πάλι να φουσκώσουν για 30 λεπτά

  • 9

    Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα


  • Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...