TLife | The female side of life

Strudel με μήλο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αν και το όνομά του σε ταξιδεύει στην παγωμένη Αυστρία, το strudel είναι ο μακρινός εξάδρφος του μπακλαβά και έχει τις ρίζες του στην Βυζαντική Αυτοκρατορία. Αρκεί όμως το μάθημα ιστορίας. Πάμε για μάθημα μαγειρικής... studel με μήλο!

Μέτρια 4 'Ωρες 4+μερίδες

Συστατικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 του κ.γ. αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml. χλιαρό νερό
  • Γέμιση - 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. φρυγανιά
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 4 κ.σ. ρούμι
  • 5-6 μεγάλα πράσινα μήλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • Λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Για τη ζύμη: Βάλε το αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι και το νερό

  • 2

    Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε με ένα πιρούνι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μπορείς να το δουλέψεις με τα χέρια

  • 3

    Ζύμωσε τη ζύμη να γίνει απαλή και γυαλιστερή, χωρίς να κολλάει. Περίπου 5 λεπτά

  • 4

    Αν χρειαστεί να βάλεις περισσότερο αλεύρι, πρόσθεσε 1 κ.γ. κάθε φορά. Κάνε τη ζύμη μαι μπάλα και, άλειψε με λίγο ελαιόλαδοκαι άφησέ τη στο μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα

  • 5

    Για τη γέμιση ζέστανε το βούτυρο και πρόσθεσε την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει το μείγμα καστανό χρώμα. Άφησε στην άκρη να κρυώσει

  • 6

    Εν τω μεταξύ πρόσθεσε τις σταφίδες στο ρούμι και καθάρισε τα μήλα

  • 7

    Ξεφλούδισέ τα και κόψε σε μικρά κομματάκια. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξίσμα λεμονιού, την κανέλα και ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί

  • 8

    Πάρε τη ζύμη και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει ένα χοντρό φύλλο

  • 9

    Στη συνέχεια αλεύρωσε ελαφρά μια πετσέτα και σκέπασε τη ζύμη. Κράτησε και τις δύο άκρες και αναποδογύρισε τη ζύμη επάνω στην πετσέτα

  • 10

    Τώρα ξεκίνα να απλώνεις τη ζύμη ώστε να λεπτύνει αρκετά και να αρχίσει να δείχνει σχεδόν διάφανη σε κάποια σημεία

  • 11

    Βουτύρωσε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο

  • 12

    Άπλωσε το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς ομοιόμορφα στα 2/3 της ζύμης. Στράγγιξε τα μήλα από τους χυμούς και άπλωσέ τα στο υπόλοιπο μέρος της ζύμης

  • 13

    Με τη βοήθεια της πετσέτας τύλιξε την μία άκρη της ζύμης επάνω από τη γέμιση. Βουτύρωσε και πάλι την πάνω πλευρά της ζύμης.

  • 14

    Τύλιξε τις άκρες της ζύμης σαν φάκελο και ξαναδίπλωσε ώστε να κάνεις ένα ρολό κλείνοντας μέσα του τη γέμιση

  • 15

    Γύρισε το strudel στο ταψί και ψήσε στους 200oC για 40-50 λεπτά

  • 16

    Βγάλε από το φούρνο και βουτύρωσε αμέσως την επιφάνεια, ραντίζοντας με τη ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό

  • 17

    Μετάφε σε μια πιατέλα και σέρβιρε σε κομμάτια μαζί με κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια

  • Μαθήματα ζαζαροπλαστικής... ξεκίνα από τα βασικά! Κάνε κλικ εδώ

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...