TLife | The female side of life

Μηλόπιτα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι λαχταριστής μηλόπιτας με παγωτό για να κλείσει το τέλειο γεύμα ή για τον απογευματινό καφέ;

Εύκολη 2 ώρες 15' 4+μερίδες

Συστατικά

  • Για τη ζύμη
  • 260 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 185 γραμμ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 75 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σούπας γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • λίγο παγωμένο νερό
  • καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 8 μεγάλα κόκκινα μήλα
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 45 γραμμ. βούτυρο
  • 110 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλυκού κανέλα
  • μια μικρή πρέζα γαρύφαλο
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Κοσκίνησε τα αλεύρια και μια πρέζα αλάτι σε μεγάλο μπολ.

  • 2

    Φτιάξε μια λακουβίτσα και ρίξε το βούτυρο.

  • 3

    Τρίψε το βούτυρο με το αλεύρι με τις άκρες των δαχτύλων σου μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα ζύμης.

  • 4

    Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τρίψε λίγο ακόμη.

  • 5

    Χτύπα ελαφρά 1 αυγό με 1 κουταλιά σούπας παγωμένο νερό και ρίξτο πάνω από τη ζύμη.

  • 6

    Ζύμωσε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.

  • 7

    Χώρισε τη ζύμη στα δύο, το ένα κομμάτι να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τύλιξέ τα με πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.

  • 8

    Για να κάνεις τη γέμιση: καθάρισε τα μήλα και κόψτα σε 8 κομμάτια το καθένα.

  • 9

    Ανακάτεψε αμέσως τα μήλα με το λεμόνι σε μεγάλο μπολ για να μη μαυρίσουν.

  • 10

    Βάλε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο τηγάνι.

  • 11

    Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίξε τα μήλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακάτεψε.

  • 12

    Άφησε να μαγειρευτούν περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

  • 13

    Βγάλε από τη φωτιά και άσε να κρυώσουν.

  • 14

    Βγάλε τη μεγάλη μπάλα ζύμης από το ψυγείο και άνοιξέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια σε έναν κύκλο περίπου 30 εκατοστών.

  • 15

    Τύλιξε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και μετάφερέ την σε στρογγυλό ταψάκι των 22 εκατοστών.

  • 16

    Άπλωσέ την προσεκτικά και με τα δάχτυλά σου πίεσε ελαφρά στην περίμετρο του κύκλου γι ανα απλωθεί η ζύμη.

  • 17

    Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ την με κουτάλι.

  • 18

    Άνοιξε τη δεύτερη μπάλα σε κύκλο 25 εκατοστών.

  • 19

    Χτύπα το άλλο αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο άλειψε τις άκρες της ζύμης που έβαλες στο ταψί.

  • 20

    Βάλε το άλλο φύλλο ζύμης πάνω στο ταψί και κλείσε τη μηλόπιτα με τα δάχτυλά σου.

  • 21

    Κόψε με μαχαίρι το ζυμάρι που τυχόν περισσεύει.

  • 22

    Βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  • 23

    Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς.

  • 24

    Άλειψε τη μηλόπιτα με το χτυπημένο αυγό με γάλα, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη.

  • 25

    Άνοιξε με ένα μαχαιράκι 4 μικρές τρύπες στο κέντρο της μηλόπιτας και ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

  • 26

    Συνόδεψε με καλό παγωτό βανίλια.


  • Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...