Το παιδί της πόλης

Επηρεάζει η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα την ψυχική υγεία των παιδιών μας; Ποιες είναι οι συνέπειες στην παιδική ψυχολογία της “αποκοπής” από το φυσικό περιβάλλον;

Το άγχος και οι άγριοι ρυθμοί της πόλης έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχολογία όλων μας. Τι συμβαίνει όμως ειδικά με τα παιδιά;
Πως συνδέεται η σκληρή καθημερινότητα των αστικών κέντρων με την εμφάνιση προβληματικής συμπεριφοράς και τη δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο;
Τι είναι το “Σύνδρομο Έλλειψης Φύσης”;
“Είναι μια νέα διαταραχή που εμφανίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο και περιγράφει τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης από τη φύση στην ψυχική υγεία των παιδιών”, εξηγεί η Νατάσα Καραμολέγκου, Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Σύμφωνα με την ειδικό τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αφορούν:
– στην αγχώδη νεύρωση
– στη διάσπαση προσοχής
– στα προβλήματα συμπεριφοράς
– στην κατάθλιψη και
– στις φοβίες”
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;
Η ζωή στην πόλη ενδέχεται λοιπόν να προκαλέσει ψυχολογικές, νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές στα παιδιά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
“Τα παιδιά των μεγάλων πόλεων ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο έχει καθοριστεί από τις ανάγκες των ενηλίκων. Έντονη πίεση, αυστηρή οργάνωση χρόνου, ανταγωνισμός, καταναλωτισμός, είναι μερικές από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι αυριανοί μας ενήλικες. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν πάψει να παίζουν έξω, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για παιχνίδι, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι γονείς φοβούνται να τα αφήσουν” υπογραμμίζει η κα Καραμολέγκου.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ;
Ο αποκλεισμός των παιδιών από τη φύση λόγω των συνθηκών και των απαιτήσεων της ζωής στα αστικά κέντρα μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες: Τι λέει η ψυχολόγος;
– Τα παιδιά καθηλώνονται μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αποκόβονται από φίλους, γίνονται παχύσαρκα και νευρικά. Εγκλωβίζονται μέσα σε ένα διαμέρισμα και δυσκολεύονται να κινηθούν ελεύθερα, με αποτέλεσμα να νιώθουν καταπιεσμένα.
– Η απομάκρυνσή τους από τη φύση έχει επίπτωση στη νοητική τους ανάπτυξη, γιατί δεν λαμβάνουν τα ερεθίσματα που η φύση έχει δημιουργήσει με σοφία και αρμονία για τον άνθρωπο, ούτε και αναπτύσσουν την ικανότητα να ανταπεξέρχονται σε κινδύνους.
– Επιπλέον, τα παιδιά των πόλεων συνήθως αγνοούν τους ήχους της φύσης και αναπτύσσουν φοβίες για τα ζώα και τα έντομα γιατί δεν έχουν εξοικειωθεί μαζί τους.
ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Που ευνοούνται σύμφωνα με την κυρία Καραμολέγκου, τα παιδιά που έρχονται συχνότερα σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον;
– Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση έχουν υψηλότερους δείκτες συγκέντρωσης προσοχής και αυτοπειθαρχία. Εξάλλου, αποδεδειγμένα, το παιχνίδι στη φύση απελευθερώνει τα παιδιά και λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής.
– Η αλλαγή των εποχών, τα ζώα και τα φυτά, το χώμα, το νερό και ο καθαρός αέρας είναι ερεθίσματα που συμβάλλουν όχι μόνο στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην ψυχολογική και συναισθηματική τους υγεία.
– Αντιλαμβάνονται την έννοια του σεβασμού και μαθαίνουν να συμβιώνουν και να εξερευνούν. Έρχονται σε επαφή με τα φυτά και τα ζώα, αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση, κατανοούν την έννοια της γέννησης και του θανάτου.

Τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις να έρθει σε επαφή με τη φύση;

Read More

And More