Μήπως έχεις ενοχλητικούς πόνους όταν κάνεις σεξ;

Ο Dr Θάνος Ασκητής εξηγεί τι μπορεί να σου συμβαίνει.
Υπάρχουν φορές όπου η γυναίκα μπορεί να νιώσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το αίσθημα πόνου είναι πιθανό να υπάρχει στα προκαταρκτικά παιχνίδια, κατά την είσοδο του πέους στον κόλπο ή ακόμη και μετά τη σεξουαλική επαφή.
Τα σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με αίσθημα πόνου στα γεννητικά όργανα είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παράλληλα, είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στο ζευγάρι που, πολλές φορές, δεν μπορεί να ολοκληρώσει και να χαρεί το σεξ.
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που έχουν σχέση με τον πόνο (διαταραχές πόνου) περιλαμβάνουν τον κολεόσπασμο (σπασμός των μυών του κόλπου) και τη δυσπαρεύνια (αίσθημα πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή).
Κολεόσπασμος
Πρόκειται για μία γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία όπου υπάρχει σπασμός των μυών του κόλπου χωρίς να το θέλει η ίδια, που εμποδίζει την είσοδο του πέους στον κόλπο. Γίνεται αντιληπτό στη γυναίκα με αίσθημα πόνου ή τσουξίματος στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων και της προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Ο πόνος είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να είναι τόσο δυνατός που η γυναίκα να μην μπορεί να κάνει ακόμη και μια απλή εξέταση σε γυναικολόγο.
Πρόκειται για ένα σεξουαλικό πρόβλημα που συμβαίνει κυρίως σε νεαρές παρθένες γυναίκες που βρίσκονται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και παντρεμένα ζευγάρια που «υποφέρουν» από τη δυσκολία αυτή.
Τα αίτια του κολεόσπασμου είναι οργανικά ή ψυχολογικά. Τα οργανικά αίτια περιλαμβάνουν κυρίως προβλήματα του παρθενικού υμένα (π.χ. άκαμπτος υμένας), στένωση ή ατροφία του κόλπου, τραύματα μετά από εγχείρηση στον κόλπο, φλεγμονές, κακώσεις, όγκοι της πυέλου ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως λανθασμένη πληροφόρηση, ενοχές ή και άγνοια γύρω από τη σεξουαλικότητα. Ως συνέπεια η γυναίκα αναπτύσσει φόβο ακόμη και στην ιδέα της πρώτης της σεξουαλικής επαφής.
Δυσπαρεύνια
Η δυσπαρευνία είναι το αίσθημα του πόνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που εμφανίζεται τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα, πριν τη σεξουαλική πράξη, κατά τη διάρκεια της επαφής ή μετά τη σεξουαλική ολοκλήρωση -ή ακόμα και στη σκέψη για πιθανή ερωτική επαφή. Αυτός ο πόνος προβληματίζει τόσο αυτόν που τον έχει όσο και το σύντροφό του και δημιουργεί ένα κακό κλίμα μέσα στη σχέση των δύο συντρόφων. Συνήθως οφείλεται σε έλλειψη εφύγρανσης του κόλπου της γυναίκας, αλλά και συχνά σε ψυχολογικά αίτια, όταν η γυναίκα ουσιαστικά δεν συμμετέχει στη σεξουαλική επαφή.
Το σεξουαλικό αυτό πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί είτε από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του ατόμου, είτε στην πορεία της. Το ποσοστό των γυναικών που φαίνεται να εμφανίζει δυσπαρευνία κάποια στιγμή στη ζωή του είναι μεγάλο και φτάνει περίπου το 35%.
Το πρόβλημα της δυσπαρευνίας (πόνου) προκαλείται από δύο βασικές αιτίες: την οργανική και την ψυχολογική ή και τις δύο. Όσον αφορά στα οργανικά αίτια, υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη γυναίκα που έχει ερωτική ζωή, όπως κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κακώσεις τραυματικές στα γεννητικά όργανα, φλεγμονώδεις παθήσεις κ.α. Γι’ αυτό και η γυναίκα που πονάει στο σεξ θα πρέπει να επισκεφτεί αρχικά γυναικολόγο. Επίσης, η δυσπαρευνία είναι πολύ συχνή στη γυναίκα της μέσης ηλικίας (40-60 ετών), αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας βιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών την περίοδο αυτή.
Η δυσπαρευνία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα της γυναικείας σεξουαλικής έκφρασης, προβληματίζοντας τη γυναίκα που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, «μπλοκάροντας» επειδή πονάει ή φοβάται ότι θα πονέσει. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, η αραίωση των επαφών με φόβο ότι θα πονέσει, αλλά και το άγχος ότι δεν θα ανταποκριθεί στις σεξουαλικές απαιτήσεις του συντρόφου της.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00 και 16:00-20:00)
Ευχαριστούμε θερμά τον Dr Θάνο Ε. Ασκητή, Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και την Χριστίνα Χουσιάδα, ψυχολόγο – Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας για την πολύτιμη συνεργασία τους.

Read More

And More