Στυτική δυσλειτουργία… Γιατί;

Δεν χρειάζεται πανικός. Και κυρίως δεν χρειάζεται ο ένας να αρχίσει να κατηγορεί τον άλλον. Συμβαίνουν αυτά…
Η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανική, μπορεί να είναι και ψυχολογική. Στην δεύτερη περίπτωση, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ή συνέπεια κάποιου άλλου προβλήματος του ψυχικού χώρου, μπορεί και να είναι αυτούσιο νόσημα.

“Η Ψυχογενής Στυτική Δυσλειτουργία απασχολεί σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις νεαρότερες ηλικίες” σύμφωνα με την σεξολόγο, Ελεάνα Ελευθερίου “ενώ ολοένα και πιο συχνά απαντάται και σε μεγαλύτερους άνδρες όπου σαφώς οι στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινότητας είναι περισσότεροι και είναι πιο εύκολο να επηρεάσουν ακόμα και την πιο ιδιωτική πτυχή της ζωής μας, την σεξουαλική”.

Η Ψυχογενής ΣΔ “μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα με την αρχή της σεξουαλικής ζωής του άνδρα, να συμβεί σε κάποια άλλη χρονική στιγμή χωρίς πρωτύτερα σχετικά συμπτώματα, ή μετά από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός” εξηγεί η κ.Ελευθερίου. “Μπορεί να χαρακτηρίζεται από περιστασιακά επεισόδια όπου το πρόβλημα έρχεται και παρέρχεται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να ταλαιπωρεί τον άνδρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπου μοιάζει να παίρνει χρόνια μορφή”.

Μπορεί να είναι…

-Η δυσκολία στύσης μπορεί να είναι καθολική, να αφορά δηλαδή σε κάθε απόπειρα σεξουαλικής επαφής του άνδρα και με κάθε γυναίκα που συνευρίσκεται ερωτικά.
-Μπορεί να είναι επιλεκτική, να εμφανίζεται δηλαδή μόνο με συγκεκριμένη σύντροφο ή υπό κάποιες συνθήκες. Για παράδειγμα δύναται ο άνδρας να έχει ικανοποιητική στύση όταν βρίσκεται σε μόνιμη σχέση άλλα όχι όταν συνάπτει περιστασιακές σχέσεις ή να έχει στύση με την/τις εξωσυζυγικές του σχέσεις αλλά όχι με τη μόνιμη σύντροφο του.
Ο κοινός παρονομαστής

“Συνήθως ο κοινός παρανομαστής είναι ότι η Στυτική Δυσλειτουργία βιώνεται από τον άντρα και από τη σύντροφό του ως προσωπική αποτυχία και ματαίωση, ενώ αρκετά συχνά αποδιοργανώνει ψυχικά και συναισθηματικά τους συντρόφους αφού αποτελεί ένα εμπόδιο που μορφοποιείται φαντασιωσικά σε τέλμα και φαντάζει δισεπίλυτο έως και άλυτο” υπογραμμίζει η σεξολόγος Ελεάνα Ελευθερίου.
Τι φταίει όταν το πρόβλημα δεν είναι οργανικό, αλλά ψυχολογικό; Κάνε “κλικ” εδώ

Read More

And More