Για να μην αρχίσει το κάπνισμα

Ποιες συνήθειες θα πρέπει να αποφεύγετε ως καπνιστές για να μη γίνετε “κακό παράδειγμα” για το παιδί σας; Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για να μην υιοθετήσει κι εκείνο τη βλαβερή αυτή συνήθεια;

Τι να αποφύγετε
Σύμφωνα με την Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου:
– Μην παρουσιάζετε έμμεσα το κάπνισμα ως φυσιολογική ρουτίνα. Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα από την κουζίνα ή να πιάνει τασάκια ή αναπτήρες και γενικά να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος.
– Όταν αγοράζετε τσιγάρα μην τα βάζετε στην ίδια σακούλα με άλλα χρήσιμα και υγιεινά εμπορεύματα ή γενικά με είδη καθημερινής χρήσης. Ας τα έχετε χωριστά ακόμα και από το χαρτί υγείας ώστε το παιδί να μην κάνει άθελά του το συνειρμό ότι είναι και τα τσιγάρα “κομμάτι” της καθημερινότητας ενός σπιτικού.
– Μην καπνίζετε σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή σε όλες σας τις δραστηριότητες. Φροντίστε να μην έχει το παιδί σας την εικόνα ότι είστε “μια ζωή με το τσιγάρο στο χέρι”.
Τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά
-Αν είστε καπνιστές να είστε ειλικρινείς με το παιδί. Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές μαζί σας.
– Πείτε στο παιδί ότι το τσιγάρο ανήκει λόγω της νικοτίνης στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και ανοχή. Όταν δηλαδή το άτομο αρχίσει να καπνίζει, αποζητά συνεχώς τη νικοτίνη (εθισμός) και μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερη “δόση” (ανοχή). Το κάπνισμα δεν σταματά ποτέ στο ένα τσιγάρο την ημέρα. Το μοναδικό όριο είναι δυστυχώς η αντοχή του οργανισμού του καπνιστή.
– Ενημερώστε με τρόπο ρεαλιστικό τους έφηβους για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία. Πείτε τους ότι οι καπνιστές έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές και ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό έμφραγμα.
– Η οικογενειακή “εκστρατεία” κατά του καπνίσματος πρέπει να αρχίζει νωρίς, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
– Όσοι έχετε αγχώδη παιδιά καλό είναι να εκφράζετε συχνά το θαυμασμό σας για μερικούς ανθρώπους, μόνον και μόνον επειδή δεν καπνίζουν.
– Να το κάνετε να προβληματιστεί για τους λόγους που πραγματικά θα ήθελε να μην καπνίζει και να έχει έτοιμα τα δικά του επιχειρήματα. Έτσι, όταν προκύψει το ζήτημα, δεν θα βρεθεί απροετοίμαστο και αμήχανο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί δεν αρκεί -αλλά και δεν θέλει- να πει στους άλλους απλά “δεν με αφήνουν οι γονείς μου”. Πρέπει να έχει δικές του αντιστάσεις και δικά του επιχειρήματα.
– Επιμείνετε στα κοινωνικά μειονεκτήματα του τσιγάρου γιατί κατά βάθος το παιδί ξεκινά το κάπνισμα για κοινωνικούς λόγους, επιδιώκοντας να χαλαρώσει, να νιώσει άνετο και να ενταχθεί σε μία ομάδα. Εξηγείστε του ότι στον κόσμο των ενηλίκων το τσιγάρο αποτελεί πλέον σοβαρότατο μειονέκτημα ακόμα και για πρόσληψη σε μία εργασιακή θέση και ότι ειδικά σε ορισμένες χώρες ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει τον καπνιστή σαν πολίτη δεύτερης κατηγορίας.
– Αν ο έφηβος ασχολείται με σπορ τονίστε ότι το κάπνισμα θα επηρεάσει και την αθλητική, αλλά αργότερα και την ερωτική του επίδοση. Και στα δύο φύλα ουσιαστικά επικαλεστείτε ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την ερωτική ζωή και την ελκυστικότητα.
– Τονίστε ότι ουσιαστικά το τσιγάρο όπως και κάθε εξάρτηση μειώνει την ελευθερία τους.

Read More

And More